Close search

Ženy žárlí víc, mužům ale vadí i manželčina hezká kamarádka, tvrdí nová studie

Freepik Zdroj: Freepik

V periodiku Evolutionary Behavioral Sciences vyšla studie, podle které muži žárlí víc, když mají jejich manželky atraktivní kamarády, ale také hezké kamarádky. Proč je tomu tak?

Magazín Psypost píše, že studie o žárlivosti se obvykle zaměřují na dvě oblasti. Muži žárlí na své ženy kvůli možné sexuální nevěře, protože je ohrožena jejich jistota, že budou skutečnými otci potomků. A ženy žárlí kvůli citové nevěře, neboť by mohla ohrozit jejich přístup ke zdrojům partnera.

Žárlení mužů a žen

Nová studie pracovala s 364 zadanými lidmi. Vědci jim předložili různé příběhy o tom, jak jejich partner nebo partnerka naváže nové přátelství s osobou opačného pohlaví. Vyšší úroveň celkové žárlivosti hlásily ženy, když si představovaly novou kamarádku svého manžela.

Tím se dostáváme k již zmiňovanému fenoménu, že ženy považují svůj reprodukční úspěch za ohrožený, když má muž kamarádku. A muži se obávají nevěry kvůli otcovství. Na rozdíl od předchozích studií nebyly rozdíly mezi pohlavími v žárlivosti na možné sexuální vztahy.

Zajímavým zjištěním je, že muži byli víc emocionálně rozrušeni, když byla nová známost jejich manželky atraktivní, a to bez ohledu na pohlaví. Podle autorů studie je to kvůli tomu, že muži se mohou obávat atraktivního kamaráda jako potenciálního partnera. A atraktivní kamarádka? Ta prý může sloužit jako parťačka při lovu nového partnera...

Nejčtenější články