Etapa měla centrum v Českém Rudolci, srdci České Kanady a podle toho okruh i vypadal. V první polovině 15,5 km dlouhého okruhu, který se jel 10x, bylo nutno překonat přibližně 200 metrové převýšení a v druhé polovině se zase dostat do výchozího bodu. Stoupání však nebylo jednolité, bylo proloženo kratšími sjezdy či nedlouhými rovinkami. Úzké silničky, relativně kvalitní asfalt a nádherná příroda. Ta však byla určena očím turistů, nikoli závodníků. Ti bojovali nejen o vítězství v etapě i v konečném pořadí, ale měli možnost získat body na třech rychlostních a třech vrchařských prémiích.

Průběh etapy byl dost podobný té včerejší. Tentokrát hned v prvním okruhu vyprovokoval únik Jonáš Vojtěch z LAWI Stars, k němuž se přidali Antoni Ganko z polského K.S. Pogoň Mostostal Pulawy a Stefan Pöll z rakouského Arbö Radteam Feld am See. Tempa hlavní skupiny se ujali jezdci ATT Investments. Největší rozdíl, který připustili, činil ve 4. okruhu 3:20 min. V pátém se v kopci dost zrychlilo, protože čekala vrchařská prémie a ATT Investments chtěl posunout Karla Tyrpekla před Šimona Vaníčka ve vrchařské soutěži. Šimon ale jezdí momentálně ve skvělé formě. Navíc kopec nebyl až tak náročný, takže mohl uplatnit své silové zrychlení z cyklokrosu. Výsledkem ale bylo výrazné zkrácení náskoku uprchlíků.

Zajímavý moment nastal v 7. okruhu. Nejprve se rozpadla vedoucí trojice a na čele závodu osaměl Rakušan Pöll. Naopak z pelotonu vyrazil k samostané akci Richard Habermann z AC Sparta Praha. Ve sjezdu se posléze zase všichni čtyři sjeli do skupinky, kterou ale v průběhu stoupání v 8. okruhu dojelo hlavní pole o zhruba 30 lidech vedené cyklisty ATT Investments. 

V 9. okruhu se ještě odehrál urputný souboj o poslední sprinterské body. Vyhrál ho Michal Schuran před Tomášem Jakoubkem (oba ATT Investments) a Martinem Voltrem (Favorit Brno). Pak už se šlo do posledního okruhu. V něm se nepodařilo už nikomu před cílovou pasáží odjet, takže došlo na sprinterský souboj. V nejlepší pozici do poměrně krátké cílové rovinky najel Polák Mateus Kostanski z Polského národního týmu, ale těsně před páskou ho v milimetrovém souboji porazil Daniel Sporysch z ATT Investments.

Dan Sporysch ke svému vítězství řekl: "V posledním kopci jsem se snažil hodně pracovat pro Honzu Kašpara, takže mě na chvíli odpojili, ale pak jsem využil rovinatého úseku a dokázal se do vedoucí skupiny vrátit. Cílové rovince tu předcházel dlouhý sjezd a několik velmi technických zatáček, takže týmově spolupracovat moc nešlo. Ve sjezdu se to pořád přelévalo a mně se podařilo dostat dopředu až tak 300 metrů před cílem. Jsem moc rád, že to vyšlo a že jsme jako tým získali všechny tři etapy RBB Tour."

Šimon Vaníček, lídr ČEZ Cyklo Team Tábor v tomto závodě, tak zhruba před rokem vypadal na konec cyklistické kariéry. Letos tedy úplné znovuzrození a vítězství ve vrchařské soutěži: "Měl jsem velké problémy se zády a opravdu to nevypadalo dobře. Pomohl mi specialista na fyzioterapii, ale musím denně hodně cvičit. Potíže zmizely, mohl jsem kvalitně trénovat a přišla tahle forma. Jsem moc rád a těší mě tenhle úspěch, v obou etapách jsem se cítil výborně. Včera mi etapa utekla jen o malý kousek, dneska čtvrtý. Jen ta časovka, dal jsem do ní všechno, ale není to prostě moje disciplína. K mém úspěchu mi významně pomohli i kluci z týmu."

Celkový vítěz Jan Kašpar také chválil své spolujezdce: "Dneska jsme neměli žádné zásadní potíže. Osobně jsem se v průběhu závodu ani nedostal na svůj limit. Závod jsme kontrolovali, podíleli se na tom všichni kluci. Kdo nám to trošku zkomplikoval, byl Richard Habermann, ale i to jsme s přehledem zvládli. Celkové vítězství v soutěži jednotlivců je samozřejmě dílem celého týmu."

Honza Kašpar jezdí v poslední době v mimořádné pohodě a v kategorii do 23 let patří aktuálně k tomu nejlepšímu, čím česká silniční cyklistika disponuje.

Konečné stupně vítězů zůstaly stejné, jako byly po úvodní časovce: 1. Jan Kašpar, 2. Michal Schuran, 3. Stinus Kaempe

Výsledky