Skupina A: Německo na MS zdolalo Kazachstán, Švýcaři otočili duel s Francií

foto Mistrovství světa v hokeji, skupina B, Švýcarsko - Francie, 22. května 2022, Helsinky. Andres Ambühl a Nico Hischier (vpravo) ze Švýcarska se radují z gólu.

Helsinky - Hokejisté Německa zdolali na mistrovství světa v Helsinkách Kazachstán 5:4 a po páté výhře v řadě se posunuli na druhé místo skupiny A, Kazachstán je bez bodu poslední. V čele skupiny zůstávají bez ztráty bodu Švýcaři, kteří otočili utkání s Francií a zvítězili 5:2.

Německo na MS porazilo Kazachstán 5:4 a vyhrálo popáté v řadě

Hokejisté Německa porazili Kazachstán 5:4, připsali si pátou výhru v řadě a posunuli se na druhé místo tabulky skupiny A. Kazachstán je bez bodu poslední. Utkání rozhodl gól útočníka Yasina Ehlize z 48. minuty. Němci zůstali ve hře o vítězství ve skupině, o které se utkají v úterý se Švýcarskem.

"To se nám ještě nikdy nepovedlo. Zápasy proti Švýcarsku jsou pro nás vždy speciální, budeme připraveni," řekl kapitán Německa Moritz Müller. "Dnešní utkání bylo těžké. Gratuluji Kazachstánu. Využili své šance a dobře kontrolovali puk. My jsme byli trochu ospalí, ale přesto jsme získali tři body, což je skvělé," dodal obránce Kolína nad Rýnem.

Kazachstánu se vydařil vstup do utkání a ve 3. minutě otevřel skóre kapitán Starčenko, který potrestal chybu německých obránců v rozehrávce. Favorit ale rychle vyrovnal, poté co bek Jonas Müller využil zakrytý výhled brankáře Šutova.

Po několika slibných německých šancích se do vedení opět dostal Kazachstán, protože brankářův zakrytý výhled pomohl ke gólu tentokrát útočníku Petuchovovi. Němci ale odpověděli ještě rychleji než v předešlém případě, o 24 sekund později vyrovnal Pföderl. A v 19. minutě bylo pro favorita ještě radostněji, z pohotové dorážky se totiž prosadil Fischbuch.

Čtvrtou branku přidali Němci v 26. minutě, kdy využil přesilovku pět na tři Reichel. Blízko dalšího gólu byl v polovině zápasu Michaelis, ale neuspěl stejně jako o pět minut později obránce Gewanke, jenž trefil tyč. I díky tomu 31 sekund před koncem druhé třetiny utkání zdramatizoval Akolzin, jenž zužitkoval Starčenkovu přihrávku a snížil na 3:4.

Navíc Kazachstánu se vydařil i vstup do závěrečné třetiny a hned po 38 sekundách vyrovnal Michajlis. Němci ale nakonec na očekávanou výhru dosáhli, zápas rozhodl v 48. minutě Ehliz. Vyrovnat mohl v 54. minutě Šesťakov, gólmana Strahlmeiera ale tentokrát nepřekonal. Při power play mohl Němce uklidnit Ehliz, trefil ale jen tyč prázdné branky.

Kazachstán v pondělí čeká boj o udržení mezi elitou s Itálií. "Hráli jsme dobře. Posledních pár zápasů se náš výkon zlepšil a vytvářeli jsme si šance. Potřebujeme ještě více střílet a tlačit se před bránu. Čeká nás velký zápas. Víme, o co jde," řekl útočník Curtis Valk.

Švýcaři otočili zápas Francii a vedou skupinu A stále bez ztráty

Hokejisté Švýcarska porazili Francii 5:2 a zůstávají i po šestém utkání bez ztráty bodu. K vítězství ve skupině A stačí svěřencům trenéra Patricka Fischera v úterním závěrečném utkání s Německem i bod. S Francií sice Švýcaři prohrávali po první třetině 0:2, ale i díky dvěma brankám a jedné asistenci kapitána Nica Hischiera výsledek otočili. Tři body za gól a dvě přihrávky si připsal také obránce Dean Kukan.

"Chceme vyhrát každý zápas. Jsme tak nastavení. Chceme zvítězit a odehrát dobrý zápas před čtvrtfinále," řekl webu IIHF švýcarský útočník Philipp Kurashev směrem k duelu s Němci.

Úvodní třetina patřila Francouzům, kteří do utkání šli s jistotou záchrany a zároveň bez šance na postup od čtvrtfinále. Po minutě nastřelil levou tyč Berrovy branky Rech a Švýcaři se vzápětí ubránili při Forově vyloučení. Potom překazil Švýcarům přečíslení Sutera s Malginem obranným zákrokem Gallet. V 5. minutě se Francie ujala vedení. Texier vystihl Corviho rozehrávku a překonal Berru.

Při vyloučení Sachy Treilleho si Ylönen poradil s Malginovou střelou a Moser minul. Ve 13. minutě se dostal sám před švýcarského gólmana Rech, ale s bekhendovým blafákem neuspěl. V čase 13:25 už to bylo 2:0. Kombinaci Tima Bozona a Texiera zakončil do odkryté branky zlínský útočník Claireaux. Za 26 sekund fauloval Glauser v úniku Tima Bozona, ale Texier nařízené trestné střílení neproměnil.

Švýcaři se dočkali až po 25 sekundách druhé třetiny. Po Meierově přihrávce v přečíslení skóroval kapitán Hischier. Po vyloučeních bratrů Tima a Kevina Bozonových se sice Francouzi ubránili i 98 sekund v oslabení tří proti pěti a odolali i při Texierově pobytu na trestné lavici, ale ve 33. minutě už bylo vyrovnáno. Geisserovu střelu od modré čáry tečoval Riat. V čase 35:42 při vyloučení Chakiachviliho se trefil z pozice mezi kruhy Ambühl, který posunul svůj rekord odehraných zápasů na MS už na 121 utkání.

"Přestali jsme forčekovat, začali jsme moc couvat a byli jsme statičtí ve středním pásmu. Oni nás porazili svou rychlostí. Asi jsme nečekali, že na nás od druhé třetiny tak vlétnou," řekl francouzský obránce Hugo Gallet.

"V první třetině jsme nehráli naši hru a oni bojovali. Museli jsme se vzpamatovat a hrát tak, jak jsme zvyklí. Měli jsme hodně šancí, ale nejdříve jsme je neproměňovali, potom už ano," prohlásil švýcarský bek Michael Fora.

Náskok favorita pojistil v 52. minutě střelou od modré čáry Kukan. Francouzi se ještě pokusili zdramatizovat závěr v power play, ale do prázdné branky dovršil výsledek Hischier, který si polepšil na pět branek na turnaji a je druhý v tabulce střelců za Švédem Rasmusem Asplundem.

"Dnes jsme nebyli od začátku připravení tak, jak bychom měli být. Oni měli skvělý začátek, ale dokázali jsme ve druhé a třetí třetině dobře zareagovat a vyhráli jsme. Měli jsme šance i v první třetině, ale snažili jsme se moc vymýšlet a přehrávali jsme ty situace. Ale nakonec jsme se prosadili dostatečně, abychom uspěli," dodal Kurashev.

Skupina A (Helsinky):

Kazachstán - Německo 4:5 (2:3, 1:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 3. Starčenko, 16. Petuchov (Asetov, Samat Danijar), 40. Akolzin (Starčenko, Samat Danijar), 41. N. Michajlis (Sagadějev, Metalnikov) - 5. J. Müller (Bittner, Karachun), 17. Pföderl (Seider), 19. Fischbuch (Wagner, Seider), 26. Reichel (Gawanke, Noebels), 48. Ehliz (Wissmann, Bittner). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Öhlund (Švéd.) - Beresford (Brit.), Niitylä (Fin.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:1. Diváci: 3124.

Sestavy:

Kazachstán: Šutov - Orechov, Blacker, Metalnikov, Dietz, Šalapov, Beketajev, Samat Danijar - Akolzin, Sagadějev, Starčenko - N. Michajlis, Valk, Savickij - Panjukov, Šesťakov, Ševčenko - Petuchov, Gurkov, Asetov - Rachmanov. Trenér: Jurij Michajlis.

Německo: Strahlmeier - Seider, M. Müller, Gewanke, J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner - Fischbuch, Michaelis, Ehliz - Pföderl, Reichel, Noebels - Karachun, Loibl, Schmölz - Kastner, Soramies, Ehl. Trenér: Toni Söderholm.

Švýcarsko - Francie 5:2 (0:2, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 21. Hischier (Meier, Kukan), 33. Riat (Geisser, Hischier), 36. Ambühl (Corvi, Kukan), 52. Kukan (Herzog, Corvi), 60. Hischier (Herzog, Ambühl) - 5. Texier, 14. Claireaux (Texier, T. Bozon). Rozhodčí: Ingram, Lawrence (oba Kan.) - Kroyer (Dán.), Merten (Něm.). Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. Diváci: 3997.

Sestavy:

Švýcarsko: Berra - Siegenthaler, Kukan, Moser, Fora, Glauser, Geisser, Egli - Meier, Hischier, Riat - P. Suter, Simion, Malgin - Ambühl, Herzog, Corvi - Kurashev, Bertschy, Scherwey - Miranda. Trenér: Patrick Fischer.

Francie: Ylönen - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Guebey - Claireaux, Texier, T. Bozon - Boudon, S. Treille, Rech - Bertrand, Ritz, Perret - Colotti, Leclerc, Fabre - K. Bozon. Trenér: Philippe Bozon.

Tabulka:

1. Švýcarsko 6 6 0 0 0 30:12 18
2. Německo 6 5 0 0 1 23:16 15
3. Kanada 5 4 0 0 1 25:14 12
4. Dánsko 5 3 0 0 2 14:9 9
5. Slovensko 6 3 0 0 3 16:18 9
6. Francie 6 1 1 0 4 10:17 5
7. Itálie 6 0 0 1 5 10:27 1
8. Kazachstán 6 0 0 0 6 14:29 0

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.04.2024 ČTK

Reklama

8°C

Dnes je pátek 19. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 6°C

Celá předpověď