VÝSTRAHA! Počet nakažených roste! Jde o vysoce smrtelné onemocnění

Stále více zemí hlásí případy opičích neštovic, vzácné virové infekce, která je velmi podobná lidským neštovicím.

Ve čtvrtek byly první případy zaznamenány v Kanadě a Austrálii, zatímco počet nakažených roste v Evropě a Spojených státech.

Případy opičích neštovic jsou hlášeny téměř ve všech zemích západního světa. První případy byly hlášeny ve čtvrtek v Kanadě a Austrálii, dříve byl virus hlášen v Portugalsku, Španělsku, Spojeném království, Švédsku a Itálii. Máme-li mít obavy, epidemiolog dr. Bernard Kaić.

„Jde o virovou infekci, která byla hlášena především v zemích západní a střední Afriky. Opičí neštovice jsou podobné lidským neštovicím, ale hlavní rozdíl je v tom, že lidské neštovice se přenášejí výhradně z člověka na člověka, a proto byl tento typ viru v 80. letech minulého století vymýcen hromadným očkováním. Hostitelské opice však patří mezi zvířecí populaci, takže virus nelze vymýtit, “říká Dr. Kaić.

Veřejnost by ale neměla mít obavy. Neexistuje žádná možnost epidemie, protože jde o onemocnění, které se ve skutečnosti mezi lidmi nepřenáší velmi snadno a je potřeba opravdu úzký a intimní kontakt s nakaženými, zdůrazňuje Dr. Kaić.

„Většina z těchto případů je sexuálně přenosná, ale stejně jako mnoho jiných nemocí je třeba být opatrný a tato situace jistě vyžaduje pozornost zdravotnických organizací.“ Proti tomuto typu neštovic neexistuje žádná vakcína, zdůrazňuje Kaić a dodává, že vakcína proti lidským neštovicím má v případě opičích neštovic asi 85procentní úspěšnost.

Pokračování na další straně