Kyjev nasadil do bojů raketomety z Česka. Nad těmi ruskými mají velkou výhodu, míní ukrajinská média

České raketomety RM-70 byly již nasazeny do bojů proti ruským invazním silám, které napadly Ukrajinu. Raketomety RM-70 díky podvozkům Tatra mají významnou výhodu nad ruskými raketomety BM-21 Grad, napsal v neděli ukrajinský server Defense Express.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České raketomety RM-70 koupila například Indonésie – a to už v roce 2003

České raketomety RM-70 koupila například Indonésie – a to už v roce 2003 | Zdroj: Profimedia

O nasazení českých raketometů ukrajinskými silami do bojů podle serveru svědčí i rostoucí počet videí, které zachycují střelbu z RM-70. Zprávy o jejich předání ukrajinským silám se objevily přibližně před měsícem, ale dosud se neví, kolik těchto vozidel má Ukrajina k dispozici.

Ačkoliv RM-70 a BM-21 využívají rakety stejné ráže 122 milimetrů, český raketomet má podle ukrajinského serveru některé mimořádné výhody. Hlavně jde o podvozek, který namísto šasi kamionu Uralu využívá podvozek Tatra v uspořádání pohonu 8x8, což spolu s lepším motorem dává jisté výhody.

Ale snad ještě důležitější je skutečnost, že tento podvozek umožňuje k raketometu umístit systém automatického nabíjení, a to celým palebným průměrem, tedy dalšími 40 raketami. Jejich nabití do raketometu trvá za pomoci hydraulického systému jen pár minut, zatímco ruční nabíjení BM-21 klidně zabere i hodinu. Výrazné zkrácení času nabíjení je mimořádné důležité v boji zaměřeném na umlčování nepřátelské palby, dodal server.

Raketomety RM-70 vznikly ještě v bývalém Československu, původně na šasi T-813 Kolos, v modernějších verzích využívá podvozek T-815. Raketomety se vyráběly v Dubnici nad Váhom. Na Slovensku později vznikla i modifikace, která využívá americké rakety.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme