Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Za covidové příplatky vyšší nájem. Nelíbí? Najděte si menší byt, vzkázal magistrát sestřičce

    Sestřička Michaela dřela na covidových odděleních, od vlády za to dostala příplatek v řádu několika tisíc korun. Teď ale nastoupil pražský magistrát a zvedl jí nájem v městském bytě, kde roky žije. | foto: Expres.cz

    Jestli se vám nová výše nájemného nezdá, měla byste si najít menší byt. Takové odpovědi se od pražského magistrátu dočkala ovdovělá zdravotní sestra z ortopedické kliniky onkologického oddělení na Bulovce Michaela Prchalová, jíž se nelíbí, že jí novou činži vyměřili na základě covidových příplatků, které zdravotníkům během pandemie přiklepla vláda. Expresu ukázala dopis od šéfa bytového fondu, který nechápe, proč by pro ni mělo vyšší nájemné být likvidační, a odkazuje ji na neziskové organizace.

    Expres přinesl příběh sestřičky Michaely v minulých měsících. Během covidové pandemie dřela dvanáctihodinové směny, zatímco někteří zdravotníci nekonečný boj s pandemií vzdávali a české nemocnice tak ještě ke všemu stihla personální krize.

    To vše i přes to, že k práci sestřičky na náročném onkologickém oddělení musela Michaela stíhat ještě domácí povinnosti. Na dospívajícího syna je sama, protože její partner a otec dítěte před několika lety zemřel.

    Vláda zdravotníkům za náročnou práci přiklepla příplatky, ty Michaele alespoň trochu ulevily. Pak ale na scénu přišel pražský magistrát. Vyžádal si od ní mzdový výměr, na němž již měla propsány covidové odměny, a místo dosavadních 89 korun za metr čtvereční jí vyměřil 132 korun, tedy o zhruba 3200 korun více.

    K tomu jí rovnou přišla složenka na doplacení rozdílu v nájemném ve výši 7 tisíc korun, jelikož nový nájem začal platit až koncem ledna, ale nájemní smlouvu má k 21. prosinci.

    Michaela se obrátila na bytový fond pražského magistrátu v dopise, kde vysvětluje, že jako samoživitelka nemá peněz nazbyt a že covidové příplatky, díky kterým měla předloni a loni vyšší mzdu, na jejímž základě jí byl nový nájem vyměřen, už nadále nebude dostávat. A že více než 3 tisíce korun měsíčně pro ni tím pádem jsou velkým soustem.

    Michaela byla úspěšnou vzpěračkou.

    Zrovna přívětivé odpovědi se nedočkala. Šéf odboru bytového fondu Josef Tunkl jí vzkázal, že na základě doložených příjmů došlo k výpočtu nového nájemného a že jedinou možností, jak s tím něco udělat, je najít si nový byt.

    „Ke způsobu vašeho hospodaření se nemohu vyjádřit, neboť neznám vaše měsíční výdaje, z doložených příjmů lze pouze odvozovat, že rozhodně nepatříte mezi sociálně slabé, jak mylně uvádíte, a ani nám není znám důvod, proč by navýšení nájemného o cca 40 korun za měsíc mělo být pro vás existenčně likvidační,“ míní Tunkl.

    Dopis, který sestřičce Michaele Prchalové přišel z magistrátu.

    Zdravotní sestře také vzkazuje, že pokud má s placením problém, může využít kontaktního centra magistrátu, jež ji propojí s vhodnými sociálními službami, například s neziskovkami zaměřujícími se na pomoc matkám samoživitelkám. 

    „Rovněž by bylo vhodné z vaší strany posoudit, zda skutečně potřebujete, sama se synem, užívat k bydlení byt dispozice 3 + kk, neboť obvyklým způsobem klientů, kteří pociťují potíže s úhradou předepsaného nájemného, je podat žádost o pronájem jiného, menšího bytu,“ stojí v dopise.

    Šéf bytového odboru také rozhodnutí hájí tím, že běžné ceny nájmu za 3 + kk v dané lokalitě jsou pořád vyšší, než na kolik byl nájem zvýšen jí.

    Na základě vyznění dopisu sestřička Michaela Expresu řekla, že má strach, aby jí vůbec magistrát v budoucnu nechal v bytě, kde má se synem zázemí, bydlet dál. 

    Expres o případu hovořil i s pražským radním pro bydlení Adamem Zábranským (Piráti). Podle něj je v pořádku, že bylo sestřičce ještě za probíhající covidové pandemie nájemné zvednuto. Praha prý nájemné zvyšuje plošně, jelikož některé magistrátní byty dosud byly pronajímány za polovinu tržní ceny, což je podle Zábranského neudržitelné.

    „Nájemné se zvyšuje všem nájemníkům při prodlužování nájemní smlouvy s výjimkou těch nejzranitelnějších. Řeč je o bytech pro seniory, osoby se zdravotním postižením nebo domácnostech s velmi nízkými příjmy, kde prozatím k navýšení nedochází,“ řekl kromě dalšího.

    Postup vedení pražského magistrátu ostře kritizuje opoziční zastupitelka a starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). 

    „Pokud vím, ten problém byl u mnoha dalších nájemníků, hlavně z řad zaměstnanců IZS, tedy hasičů, policistů a podobně. Řešila jsem také případ rozvedené matky, která si mimo hlavní pracovní poměr přivydělávala, aby se jim s dcerou žilo lépe. Zvedli jí nájem na 220 korun za metr čtvereční,“ řekla Expresu.

    Dodala také, že považuje za diskriminační a nedůstojné, aby město po nájemcích žádalo doložení příjmů.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 19. září 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      95
    • Super
      16
    • Haha
      12
    • Sladký
      9
    • Cože
      8
    • Tvl
      5