Proč může být nebezpečné přestát pít alkohol ze dne na den? Víme to

Přidat na Seznam.cz

Nemá smysl pilulku pozlacovat: alkohol není zdraví prospěšný. Méně se však ví, že náhlé vysazení alkoholu může mít také hrozivé následky pro vaše zdraví, píše newsmonkey.

Alkohol poškozuje mozek, srdce, játra a slinivku břišní. Zvyšuje riziko některých forem rakoviny například rakoviny úst a střev. Oslabuje také imunitní systém, takže lidé jsou náchylnější k infekčním onemocněním, jako je zápal plic a tuberkulóza. Samé špatné zprávy. Ale – a to vám to nijak neulehčí – přestat pít (velmi mnoho) ze dne na den s sebou nese také rizika.

Naše tělo se přizpůsobuje dlouhodobým změnám, aby přežilo. Příkladem je angina pectoris, při které se zužují cévy zásobující srdce krví. Existují důkazy, že u lidí s tímto onemocněním může dojít k pomalému zlepšení a přizpůsobení se sníženému průtoku krve tím, že se vytvoří nové cévy.

Fatální arytmie

Fyziologické změny jsou také důsledkem dlouhodobého zneužívání alkoholu. Alkohol potlačuje produkci některých neurotransmiterů (chemických látek, které přenášejí zprávy mezi nervovými buňkami). Po určité době se tělo přizpůsobí trvalé přítomnosti velkého množství alkoholu tím, že začne produkovat více těchto neurotransmiterů a jejich receptorů – bílkovin na povrchu nervových buněk, na které se neurotransmitery vážou.

Když lidé, kteří jsou závislí na alkoholu – a v dnešní době se za závislost na alkoholu považuje již více než 10 skleniček týdně – náhle přestanou pít, dojde ke zvýšení neurotransmiterů, a to mnohem více, než tělo potřebuje. Tento nárůst vysvětluje mnoho příznaků náhlého vysazení včetně pocení, bušení srdce, neklidu a úzkosti.

Náhlé vysazení alkoholu může způsobit smrtelnou arytmii, kdy se srdeční tep stane tak nepravidelným, že srdce selže. Tento složitý biologický proces je způsoben tím, že alkohol narušuje rovnováhu GABA (inhibiční neurotransmiter) a glutamátu (excitační neurotransmiter).

Tyto excitační a inhibiční dráhy v mozku regulují centrální nervový systém a srdce. Po odstranění alkoholu může obrovské množství přítomných neurotransmiterů nadměrně stimulovat orgány včetně srdce.

Selhání ledvin

To se často zhoršuje tím, že při dlouhodobé konzumaci alkoholu se mění struktura srdce. Například u lidí, kteří konzumují více než 90 g alkoholu denně (jedna jednotka alkoholu se rovná 10 g čistého alkoholu, což odpovídá devíti půllitrům piva nebo devíti sklenicím vína denně), se po dobu pěti a více let výrazně snižuje svalová síla a tloušťka.

Náhlé vyloučení alkoholu může také způsobit selhání ledvin. Alkohol se musí odbourat a vyloučit z těla močí. K tomu je zapotřebí voda, protože produkty rozkladu musí být v roztoku. Alkohol však také potlačuje tvorbu antidiuretického hormonu, takže velké množství alkoholu způsobuje časté močení a dehydrataci. Elektrolyty v těle, jako je sodík, hořčík, vápník a draslík, se obvykle nacházejí v roztoku (ve vodě) a nadměrné množství alkoholu tak může způsobit nerovnováhu těchto elektrolytů a také nerovnováhu acidobazické rovnováhy (rovnováha pH krve). Tyto nerovnováhy mohou nakonec vést k akutnímu selhání ledvin.

Riziko úmrtí v důsledku náhlého odnětí alkoholu je velmi reálné a vysoké, odhaduje se od 6 % do 25 % v závislosti na příznacích.

Zdroj: newsmonkey