Chytrá řešení SCHUNK na veletrhu AMPER 2022

Schunk AMPER

Společnost SCHUNK Intec s.r.o. je specialistou na koncové prostředky pro automatizaci obráběcích a manipulačních procesů. Mezi nejznámější produkty této firmy patří široká škála robotických chapadel a automatizované svěráky pro obrábění.

Na veletrhu AMPER 2022 společnost vystavovala část svých produktů a její expozice byla o poznání skromnější, než jsou zvyklí návštěvníci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. Nicméně, že pro SCHUNK není AMPER jen okrajovou akcí, dokazuje i česká premiéra velmi inovativního řešení pro robotickou manipulaci. Expozice firmy SCHUNK bývají tradičně přehlídkou mnoha exponátů, což dokresluje vnitřní filozofii firmy, která chce nabízet uchopovací systémy pro téměř nekonečnou škálu potřeb strojírenských a jiných výrobních firem nebo firem, které potřebují efektivně robotizovat montáže různých zařízení, balení produktů a tak podobně. Řádově tedy jde o desítky vystavovaných exponátů a ke každému existuje přesně vymezený druh a rozsah použití, s čímž rádi poradí specialisté firmy SCHUNK Intec s.r.o.

schunk schunk
schunk schunk
schunk schunk
schunk schunk
schunk schunk
schunk schunk

Česká premiéra SCHUNK ADHESO
Výše zmíněná premiéra se týkala speciálního systému pro uchopování předmětů – ADHESO. Pro náhodné kolemjdoucí ADHESO působí jako jeden z dnes již běžných podtlakových systémů, který drží obrobek pomocí pneumatické přísavky. Jde ovšem o zcela mylný dojem. Revolučnost systému ADHESO totiž spočívá ve využití Van der Waalsovy síly. Je to řešení na molekulární úrovni. Chapadla SCHUNK s technologií ADHESO mají dotykovou plochu ze speciálních polymerů, které mají extrémně jemnou strukturu. Díky ní překvapivě snadno přilnou k různým materiálům a předmětům. Výhodou je významná energetická úspora, protože samotné uchopení ani “nosnost” nevyžaduje žádný externí zdroj energie. Podrobněji jsme o této technologii informovali tady. Nová technologie robotických chapadel SCHUNK také získala ocenění German Innovation Award 2021. Česká premiéra připadla na AMPER 2022 a vzbudila zasloužený zájem. Pro demonstraci systému ADHESO byl použit kolaborativní robot FANUC CRX-10iA…

ADHESO Schunk ADHESO Schunk
ADHESO Schunk ADHESO Schunk
ADHESO Schunk ADHESO Schunk
ADHESO Schunk ADHESO Schunk
ADHESO Schunk ADHESO Schunk
ADHESO Schunk ADHESO Schunk
ADHESO Schunk ADHESO Schunk
ADHESO Schunk ADHESO Schunk

Dynamické ukázky robotických aplikací
V expozici firmy byla ještě dvě další dynamická robotizovaná pracoviště, na kterých si návštěvníci mohli prohlédnout komplexnější prezentace chytrých řešení od společnosti SCHUNK. Například systém R-EMENDO, který efektivně robotizuje odjehlování obrobků, broušení a leštění, může zajímat řadu strojírenských firem, protože výrazně snižuje personální náklady a umožňuje kompletovat automatizaci výroby i na činnosti, které se doposud provádějí ručně. Robot od firmy Stäubli TX40 zde předváděl ukázku měření, která prezentovala reálnou úlohu pro zákazníka z oblasti automobilového průmyslu. O hlavní funkci se postaral silový senzor Schunk FTN-Gamma. Poslední aplikace, nasazená na Fanuc LR Mate 200iD předváděla komplexnější sadu manipulačních úkonů, v které se uplatnily rotační moduly, rychlovýměnné systémy, různé typy chapadel, ochranné moduly, automatický upínací systém a tak podobně…

AMPER SCHUNK AMPER SCHUNK
SCHUNK SCHUNK
Schunk R-Mendo Schunk R-Mendo
schunk FTN-Gamma schunk FTN-Gamma

Robotická chapadla a upínací systémy
Méně nápadné, ale o to zajímavější byly vystavené exponáty, které SCHUNK Intec s.r.o. umístil na nezasklené plochy. Tady si návštěvníci mohli prohlédnout celou škálu chapadel a upínacích systémů pro různá použití a zatížení. Řešení, která mohou dovolit robotizovat manipulační činnosti v mnoha oborech, a to i mimo tradiční strojírenství. Mimochodem, celá paleta těchto prostředků, které společnost SCHUNK nabízí, představuje více než 800 položek. Mezi nimi jsou i novinky v podobě elektropermanentních magnetických chapadel EGM a EHM, které představují zajímavou a vysoce efektivní alternativu pro manipulaci s obrobky různých hmotností.

schunk schunk

SCHUNK dodává koncová řešení pro robotizaci pro mnoho známých značek průmyslových robotů a kolaborativních robotů. Jejich chapadla tak najdeme na robotech FANUC, Stäubli, Universal Robots, ABB, YASKAWA, KUKA, Robot Techman, OMRON, Doosan Robotics a dalších. A firma nenabízí jen uchopovací systémy, ale také monitorovací protikolizní systémy a systémy ochrany proti přetížení, stavové monitorovací jednotky, kompenzační jednotky s rotační a úhlovou kompenzací, výměnné systémy pro robotická chapadla, softwarovou podporu a řadu dalších produktů. Část z nich mohli vidět návštěvníci veletrhu AMPER 2022.

Další zprávy ze světa produktů společnosti SCHUNK najdete tady.