TOP 5 ikonických zbraní z hororů

23.05.2022

Hororové filmy rozhodně nejsou pro každého. Jsou mezi námi mnozí, kteří se zkrátka bojí neradi, a dávají tak přednost jiným žánrům, ze kterých se jim nesvírá žaludek. Dnešní článek pro tyhle filmové nadšence rozhodně není, jelikož se dnes budeme věnovat výhradně slavným hororům a hororovým zabijákům.

Zaměříme se konkrétně na netradiční zbraně, kterými tahle děsivá (mnohdy nelidská) monstra zabíjejí své oběti. Vítejte na Showbiz.cz, kde jsme si pro vás připravili seznam pěti ikonických zbraní z hororových filmů a sérií.

Motorová pila – Texaský masakr motorovou pilou

Dnešní článek odstartujeme u filmu, který poprvé spatřil světlo světa už v roce 1974. „Poprvé“ píšeme, jelikož se tenhle snímek dočkal hned několika remaků přičemž ten poslední se do kin dostal teprve letos. Ačkoliv se výsledné počiny všech tvůrců Texaského masakru motorovou pilou v lecčems liší, mají i řadu podobností, z nichž tu nejvýznamnější (která je i předmětem dnešního článku), najdete přímo v jejich názvu.

Jde o motorovou pilu, který téměř nezastavitelný psychopat přezdívaný „Leatherface“ využívá k zabíjení svých obětí. Zatímco se moderní remaky hororové klasiky vyžívají v krvi a brutálním násilí, původní snímek byl o poznání střídmější a napětí u svých diváků budoval postupně. Diváci si většinou museli domýšlet, co vyšinutý zabiják se svými oběťmi dělá, ale ona pověstná motorová pila byla vždy dostatečně výmluvná.

Mačeta – Pátek třinátého

Ikonických hororových zabijáků existuje celá řada a do pomyslné top trojky se po boku výše zmíněného Leatherface určitě dostává i Jason Vorhees. Ten je úhlavním monstrem série s jednoduchým názvem Pátek třináctého, která se většinou soustředí na partičku dospívajících výrostků, se kterými cloumají hormony. Nejdřív hormony, poté Jason.

Jasonova tvář je ve valné většině dvanáctidílné série skrývá za děsivou hokejovou maskou, ale kromě té má Jason ještě jeden kus vybavení, které ale s žádným sportem běžně spojeno není. Jason ale mačetu využívá k tomu nejkrvavějšímu sportu – k lovení lidí. Vzhledem ke své postavě a často až nadpřirozeným schopnostem samozřejmě vždy mačetu k popravení svých terčů nepotřebuje, ale když odchází z domu, určitě kromě klíčů, peněženky a telefonu kontroluje i to, jestli nezapomněl ani na komicky velký nůž.

Pasti a nástrahy – Saw: Hra o přežití

John Kramer alias Jigsaw z filmové série Saw sice neproslul žádnou zbraní v tradičním smyslu, přesto své oběti zabíjel pomocí jediné prověřené metody. Tobin Bell (79) se do role geniálního psychopata převtělil naprosto skvěle a diváci tak neměli problém uvěřit, že si se svými oběťmi rád pohrával pomocí smrtících pastí, které měly ukázat jejich skutečný charakter.

Téměř vždy dal totiž polapeným chudákům šanci se ze své speciálně personalizované pasti dostat skrze nějakou (nejčastěji velmi bolestivou) oběť. Jednou z těch prvních a zároveň nejslavnějších pastí je obrácená past na medvědy, kterou Jigsaw svým zdrogovaným ubožákům upevňuje na hlavu. Po vypršení časového limitu past sklapne a nešťastníkům bolestivě utrhne celou jejich čelist.

Rukavice s noži – Noční můra z Elm Street

Následující záporák se od těch ostatních poněkud odlišuje, jelikož své oběti (alespoň v prvních dílech série) vraždí v jejich snech. Freddy Krueger dříve vraždil i zaživa, ale poté, co jej upálil oprávněně rozlícený dav rodičů jeho obětí, začal své terče terorizovat ve spánku.

Jeho děsivosti přidává nejen ohavné vzezření založené na ohněm rozleptaném obličeji, ale i zbraň kterou se nejčastěji ohání. Freddy má k dispozici speciální rukavice, které po domácku opatřil několika nevěřitelně ostrými noži. Freddy má ve srovnání s většinou ostatních zabijáků dnešního seznamu poměrně subtilní postavu, a tak by pro něj byla mačeta nebo jakákoliv obouruční zbraň velmi neobratným řešením.

Nebezpečná protéza – Smrtelné zlo

Poslední bod dnešního seznamu se těm ostatním vymyká. Ačkoliv jde stále o zbraň z hororu, neohání se jí šílený zabiják, ale hlavní hrdina příběhu. Toho si ve všech dílech Smrtelného zla střihnul vždy vynikající Bruce Campbell (63). Poprvé k tomu došlo už v roce 1981, kdy šel do kin první díl série, který se do češtiny nepřekládá jako Smrtelné zlo, ale jako Lesní duch.

Campbell v těchto filmech hraje neohroženého Ashe, který při souboji s nemrtvými ve druhém díle série přijde o ruku. To ho ale v hrdinství nezastaví, naopak mu to pomůže být efektivnějším „deratizátorem“ sil pekelných. Opatří si totiž speciální protézu, kterou je malá motorová pila ideální pro zabíjení monster.

(tod)

Celebrity:
Bruce Campbell, Tobin Bell

Filmy:
Texaský masakr motorovou pilou, Smrtelné zlo 2, Pátek třináctého, Saw: Hra o přežití

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
strach, zbraň, horory, motorová pila, zbraně, horor Pátek třináctého, filmoví zabijácí, vraždy mačetou, krváky, jason vorheese, Freddy Krueger
TOPlist