UNHCR: Ve světě bylo vysídleno rekordních více než 100 milionů lidí

foto Ilustrační foto - Uprchlíci, většinou ženy a děti, čekají na transport poté, co utekli z Ukrajiny a dorazili na hraniční přechod v polské Medyce 7. března 2022.

Ženeva - Ve světě bylo vysídleno rekordních více než 100 milionů lidí. S odkazem na nové údaje o lidech, kteří utíkají před násilím, konflikty, pronásledováním a porušováním lidských práv to dnes uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). K překonání smutného milníku podle něj zásadně přispěla ruská invaze na Ukrajinu i vleklé konflikty v Etiopii či Kongu.

"Je to rekord, ke kterému nikdy nemělo dojít," uvedl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi v prohlášení zaslaném novinářům. "Musí to sloužit jako budíček k vyřešení a prevenci destruktivních konfliktů, ukončení pronásledování a řešení základních příčin, které nutí nevinné lidi prchat ze svých domovů," dodal.

Údaj UNHCR zahrnuje uprchlíky, žadatele o azyl a osoby vysídlené v rámci svých vlastních zemí, píše agentura Reuters. Minulý týden humanitární agentura uvedla, že počet lidí, kteří byli vnitřně vysídleni, koncem loňského roku dosáhl rekordních 60 milionů.

Ke zvrácení trendu jsou podle Grandiho zapotřebí mír a stabilita. Poznamenal, že humanitární pomoc řeší důsledky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 25.04.2024 ČTK

Reklama

9°C

Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 1°C

Celá předpověď