Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 21. týden

23. 05. 2022 | Televizní tipy
Dopřejte si nejlepší dokumentární polévku na Prima ZOOM. Největší výběr nejrozmanitějších dokumentů najdete jedině na Prima ZOOM.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 21. týden:


24. 5. 21.00 – Muž, který prolomil Hitlerův kód

Díky filmu Kód Enigmy se mnoho diváků dozvědělo, že Alan Turing byl jedním z mužů, kterým se během druhé světové války podařilo rozluštit tajnou nacistickou šifru. Jenže stejně důležitou roli sehrál i matematik Gordon Welchman, který vyvinul speciální vyhodnocovací metodu – analýzu přenosu. Historický film Muž, který prolomil Hitlerův kód odhaluje Welchmanův vzrušující životní příběh.

Unikátní dokumenty na Prima ZOOM pro 21. týden25. 5. 20.00 – Tajemství veverek

Veverky jsou jedním z nejrozšířenějších zvířecích druhů na světě. Co je tajemstvím jejich úspěchu? Některé veverky umí plachtit vzduchem, jiné vyzrát nad chřestýšem nebo přežít za tak nízkých teplot jako žádný jiný savec. Odhalte společně s námi neuvěřitelné a výjimečné schopnosti těchto drzých zvířátek a sledujte, jak je otestujeme tváří v tvář speciálně navrženým výzvám.

Spolu s některými z předních světových odborníků na tento zvířecí druh dospějeme k překvapivým a přelomovým objevům – od veverky liščí, která si zapamatuje, kam uložila až 9000 ořechů, až po veverku popelavou, jejíž skoky v korunách stromů inspirovaly nové pokroky v robotice. Kromě toho se podíváme na svět očima osiřelé veverky obecné. Budeme sledovat, jak vyrůstá a učí se všechny dovednosti, které bude potřebovat po vypuštění zpátky do volné přírody. Nastal čas seznámit se zblízka se zvířetem, jaké bychom nikdy neměli podcenit – se super veverkou.

25. 5. 21.00 – Španělsko: Ráj mezi dvěma světy

Španělsko je významná a důležitá země pro všechny ptačí druhy nejen z Evropy, ale i z Afriky. A to hlavně díky strategicky výhodné poloze mezi těmito dvěma kontinenty. Španělské klima je ovlivněno evropskou, a zároveň africkou stranou. Díky tomu se v této oblasti vyvinulo bohaté a různorodé životní prostředí. A tím pádem je zde také ideální místo vhodné pro nejrůznější zvířata. Španělsko je zkrátka učiněný hotspot pro veškeré ptactvo a ráj mezi dvěma světy.

25. 5. 22.00 – Proč mosty padají

Most Ponte Morandi byl mistrovským dílem poválečného stavebního boomu. Tato významná pamětihodnost italského Janova stála déle než padesát let. Dokud v létě 2018 nedošlo k neštěstí a obrovská 260metrová část mostu se zřítila. Dvacet sedm vozů se propadlo dolů do údolí a tragicky zahynulo 43 lidí. Nejhorší silniční katastrofa, ke které došlo v Evropě během posledního století, vystrašila celý kontinent. Forenzní inženýři začali bít na poplach, a zároveň hledat odpovědi na několik nepříjemně palčivých otázek: Co bylo příčinou náhlého selhání mostu? Proč mu nepředcházelo žádné varování?

A kolik dalších mostů po celém světě může být ještě v ohrožení? Dokument Proč mosty padají nahlíží na italskou tragédii v celosvětovém kontextu. Kombinuje historii s technologickými poznatky a zjištěními z probíhajícího kriminálního vyšetřování. Zkoumá mrazivé příklady z Berlína, Londýna, ale i amerického středozápadu a přináší nepříjemnou pravdu o našich stárnoucích mostních konstrukcích. Během posledních deseti let došlo po celém světě ke zřícení více než 60 mostů. A zatímco vyšetřovatelé hledají příčiny tragédie v Janově, pozůstalí dalších neštěstí sdílejí vlastní šokující příběhy o tom, jak jednoho dne silnice pod nimi najednou zmizela a padali dolů do neznáma.

26. 5. 23.00 – Daman: Mistr přežití

Damani jsou malí, roztomilí a naprosto úžasní. Návštěvníci jihoafrického pobřeží žasnou nad jejich dechberoucími kousky mezi vysokými rozeklanými skalami. Připomínají sice sviště, ale jejich nejbližšími příbuznými jsou ve skutečnosti slon a kapustňák. Což je asi nejméně podivná věc, kterou se o nich můžete dozvědět. Damani jsou ohromně společenští. Přestože patří k býložravcům, hledáním potravy stráví pouhou hodinu denně. Mají tedy spoustu volného času na hraní, tulení se nebo polehávání.

Navíc se můžou pochlubit opravdu neobvyklými anatomickými rysy: duhovky v jejich očích mají schopnost stáhnout se natolik, že damani můžou bez problémů hledět přímo do slunce. Jejich chodidla jsou speciálně přizpůsobená na lezení po skalnatém povrchu. Samci dokonce umí zpívat. Aspoň když se uchází o tlapku své vyvolené. Jsou to v podstatě mírumilovná zvířátka, ale když se ocitají zahnána do úzkých, stává se z nich divoká banda.

27. 5. 20.00 – Stechlin: Svět průzračných jezer

Nejhlubším jezerem v braniborské oblasti je nejčistší jezero celého Německa, Stechlinské jezero. Má průzračně čistou vodu, a díky tomu proniká světlo do větší hloubky a vodní rostliny tu rostou v hloubce až sedmnáct metrů. Porosty zde tvoří louky parožnatek. I v největší hloubce je jezero bohaté na kyslík, okolní lesy jej chrání před proniknutím zemědělských látek do vody. Žije zde jeden z nejrychlejších ptáků, sokol stěhovavý.

V roce 2001 byla oblast vyhlášena přírodním parkem, v jehož znaku je pták hohol. Ten hnízdí v kotlinách starých stromů. Pod spadlými kmeny mají útočiště štiky, až 1,5 metru dlouhé. Braniborsko, a především Stechlinský přírodní park, je oblastí s největším počtem mláďat orlovce říčního v celé Evropě. V oblasti je více než sto jezer a v jednom z nich jsou volně žijící želvy. Ještě v 19. století byla evropská želva bahenní široce rozšířena, ale vysoušení močálovitých oblastí ji téměř vyhubilo.

28. 5. 21.00 – Velké šelmy Serengeti

Sledujte napínavý příběh lva a geparda, kteří se snaží přežít klimatické změny v africké Serengeti. Během vyprahlého období sucha se narodí dva malí lvi. Ale jejich vyhladovělá matka lvice Kali přichází o mléko. V zoufalé snaze nakrmit mláďata sežere zdechlinu hrocha. Mezitím na jiném místě samec geparda jménem Moto najde zalíbení v samici, která se jmenuje Nyota. Jenže když jednoho dne zmizí, Moto se ji snaží najít na nekonečných pláních. A čeká ho velké překvapení.

29. 5. 23.00 – Příběh rychlosti (Napříč oceány)

Lidé se chtějí pohybovat. A to tak, že rychle. Adrenalinová a vzrušující čtyřdílná mini série zachycuje příběh a historii rychlosti. Zkoumá neukojitelnou lidskou touhu pohybovat se rychleji a do větších vzdáleností – ať už kvůli objevům a výzkumu, práci, potěšení nebo vůli přežít. Nenechte si ujít pozoruhodný příběh o vizionářských vynálezcích, kteří vydláždili cestu dnešním turistům napříč světovými kontinenty. O průkopnících, kteří dobrovolně a s nadšením přijali životní úkol vynalézt stroje, které inspirovaly další generace. A posunuly je dále na cestě po souši, vodě, nebi, a dokonce i do vesmíru. Dále a hlavně rychleji!

Unikátní dokumenty uvidíte každý den od 20:00 – 24:00
hodin na Prima Zoom!



Zdroj, foto: Prima ZOOM

Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !