Hlavní obsah

Zkáza obyčejné Ukrajiny: fotografie a příběhy, které by neměly nechat nikoho chladným

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Už skoro tři měsíce čelí Ukrajina nepochopitelné ruské agresi. Na její města a vesnice dopadají bomby agresora, rukou ruských vojáků umírají civilisté včetně dětí. Válka ničí lidské životy a celou zem. Takhle teď vypadá Ukrajina.

Článek

Koncem února svět s hrůzou sledoval, čeho všeho je Rusko schopné. Vtrhlo na Ukrajinu a nemilosrdně ji začalo ničit. A tak tu už téměř tři měsíce umírají lidé. S každým dnem narůstá nejen počet mrtvých či zraněných, ale i množství zničených budov a památek a přibývá zdevastovaná infrastruktura. Na Ukrajinu je teď opravdu smutný pohled.

Černihiv

Asi 150 km severně od Kyjeva leží Černihiv. Město s několika sty tisíci obyvateli i okolní obce se staly terčem ruské armády hned na začátku války, protože leží na strategicky důležité dopravní křižovatce a stálo v cestě při tažení na hlavní město. A tak na Černihiv a okolí začaly padat bomby a nevyhnul se ani přímému vojenskému střetu a těžkým bojům. Ukrajinci město ubránili, ale místní obyvatelé pak museli přečkat zhruba třítýdenní blokádu.

A i když Rusové město již opustili a sešlo i z plánovaného postupu na Kyjev, zkáza tu je vidět na každém kroku. Obytné budovy, školy, desítky mrtvých a řada zraněných, to je účet, který Černihiv musel zaplatit.

Foto: Profimedia.cz

Černihiv Rusům sice odolal, ale ničivému bombardování se nevyhnulFoto: Profimedia.cz

Azovstal

Přístav Mariupol leží v Doněcké oblasti, kterou si nárokuje samozvaná Doněcká lidová republika podporovaná Rusy. Ruská armáda ho začala obléhat hned počátkem března. Dlouhé týdny znemožňovala evakuaci civilních obyvatel, kteří tak žili v nesnesitelných podmínkách v krytech a sklepích a v podobných úkrytech. Červený kříž bil na poplach, tamní situaci nazval apokalyptickou a celý svět vinil Rusko z vyvolání humanitární krize. Podle všeho bomby a boje zničily téměř celé město.

Symbolem utrpení, ale i velké odvahy se staly železárny Azovstal, v nichž se před ruskou armádou ukryli nejen civilisté, ale i obránci. Na začátku května odtud byli evakuováni civilisté, vojáci ovšem zůstali. Zranění, bez lékařské péče, bez jídla či vody, v nehygienických podmínkách. V posledních dnech začala jejich evakuace, ovšem na území ovládané Rusy. Co s nimi bude, těžko odhadovat. Ukrajina je chce vyměnit za ruské zajatce.

Foto: Profimedia.cz

Mariupol a zdejší železárny Azovstal se staly smutným symbolem války, utrpení a smrtiFoto: Profimedia.cz

Buča

První fáze války na Ukrajině, při níž se Rusové snažili dostat do Kyjeva, stála mnoho lidských životů, bolesti a utrpení. Symbolem toho se stala tři města – Buča, Irpiň a Hostomel.

Jsou to totiž první místa, odkud přišly snímky, které ukazují, jakých zvěrstev se Rusové na civilistech dopouštějí. Masové hroby, mrtvoly civilistů, již byli před smrtí týráni a mučeni, znásilněné ženy i děti. Tato oblast už přímým útokům nečelí, ale život se tam vrací jen velmi pomalu.

Foto: Profimedia.cz

Buča se stala symbolem ruské krutosti a nelidského chováníFoto: Profimedia.cz

Bohdanivka

Obyčejná vesnice, kde si lidé žili svůj život. Dokud tam nevtrhli ruští vojáci, protože Bohdanivka stála v jejich cestě na Kyjev. Bomby a vojáci ji téměř celou zničili, ale co je mnohem horší, unesli řadu místních obyvatel. Lidé, kteří přežili, postrádají syny, bratry, přátele a poslední zprávy jsou neradostné: pravděpodobně je odvlekli ruští vojáci. Kam, proč, zabili je? Odpovědi chybějí.

Foto: Profimedia.cz

I tahle vesnice si zažila svéFoto: Profimedia.cz

Hostomel

Je to jeden z prvních velkých ruských neúspěchů. Pokus okupantů o dobytí strategického letiště Hostomel ztroskotal. Hned na začátku války ruská armáda sice letiště obsadila, ale následně byla Ukrajinci vytlačena.

Bohužel bylo ale letiště katastrofálně poničeno, Rusové zničili i legendární Antonov An-225 Mrija, největší letadlo na světě. Jeho vrak je dalším symbolem zkázy, kterou ruská agrese rozsévá.

Foto: Profimedia.cz

Letiště Hostomel Rusové dobýt nedokázali, ale zničili, co mohliFoto: Profimedia.cz

Divadlo v Mariupolu

O tomto přístavu už řeč byla, ale nelze vynechat mariupolské divadlo, v jehož útrobách se před ruským útokem ukrývalo přes tisíc civilistů včetně dětí. A ruské bomby ho 16. března zcela zničily. O život tam podle Ukrajiny přišlo přes 300 lidí!

Co je ale nejděsivější, okupanty před náletem nezastavilo ani viditelné upozornění „Děti“ před divadlem. Letecké snímky i s nápisem, který je jasně vidět i z nebe, obletěly svět a opět dokázaly, že Rusové neútočí jen na čistě vojenské cíle, ale v podstatě kdekoli je napadne.

Foto: Profimedia.cz

V útrobách divadla v Mariupolu zemřelo hodně civilistůFoto: Profimedia.cz

POMOC UKRAJINĚ

* Chcete pomáhat? Ověřené informace, jak na to, najdete v článku Jak efektivně pomoci Ukrajině a co nedělat.

* Máte v okolí lidi, kteří k nám prchli před hrůzami války? Nasměrujte je na Manuál pro Ukrajince, kde hledat pomoc. Poskytuje informace, jak je to s vízy, se zdravotním pojištěním, možností ubytování apod.

* Nabízíte pomoc, nebo ji sami potřebujete? Podívejte se na on-line tržiště Pomáhej Ukrajině. Významné pomáhající organizace tu koordinují nabídku a poptávku pomoci, aby se dostala co nejlépe k potřebným.

* Hledáte pomoc právníka, psychologa, terapeuta, překladatele či sociálního pracovníka? Nabídku odborníků zdarma najdete na stránkách YOUkraine.live.

Ruskou agresi odsoudil skoro celý svět. A odpor vyjadřují i obyčejní lidé. Ne válce! Takhle vypadají protesty proti ruské agresi po celém světě. 

Reklama

Související témata:
Mariupol
Buča

Načítám