Fotovoltaika zvyšuje napětí. Může poškodit například i televizor?

Fotovoltaika má své černé stránky. Jde o jeho dopad na elektrickou síť. Zastaralá infrastruktura v kombinaci s četnými fotovoltaickými instalacemi způsobuje zvýšení napětí v síti. A to může mít vliv na elektrická zařízení.

Fotovoltaika může ovlivnit elektrická zařízení nejen v objektu, kde je instalována, ale i v celém okolí. To vyplývá ze základního principu jeho fungování. Energii vyrobenou fotovoltaickým zařízením spotřebovává spotřebitel, ale přebytek je dodáván do elektrické sítě. To způsobí zvýšení napětí v síti, které pocítí všichni, kdo ji používají, píše web Gadgetomania.

Aby se zabránilo nekonečnému nárůstu napětí, jsou měniče vybaveny ochrannými systémy. Pokud průměrná hodnota síťového napětí překročí 253 V po dobu 10 minut, zařízení se vypne. Pokud napětí překročí 264 V, měnič se okamžitě vypne. Stojí za to zvážit jeho dopad na elektrické spotřebiče v našich domácnostech.

Vysoké napětí – vliv na elektrické spotřebiče

Vliv vysokého napětí na elektrické spotřebiče závisí na dvou aspektech. Jednak záleží na výšce napětí a jednak na tom, o jakém zařízení mluvíme. Profesor Piotr Bliski, zástupce ředitele pro vědu Ústavu radioelektroniky a informačních technologií na Fakultě elektroniky a informačních technologií Varšavské technické univerzity, rozlišil tři skupiny zařízení, s nimiž máme co do činění:

  • odporové,
  • induktivní,
  • napájení ze stejnosměrných zdrojů.

První skupina zařízení zahrnuje nejméně komplikované odporové přijímače. Patří mezi ně zdroje světla. Zvýšíme-li napětí, bude taková žárovka svítit silněji. To znamená, že se zvýší jeho spotřeba energie, což znamená, že za jeho provoz zaplatíme o něco více. Je však třeba mít na paměti, že při současné technologii LED světelných zdrojů je příkon žárovek mnohem nižší než v případě klasických žárovek, takže ani rozdíl v účtech za elektřinu nebude nijak výrazný.

Dalším problémem odporových zařízení je, že se při napájení vyšším napětím rychleji opotřebovávají. Piotr Bliski upozorňuje, že přesné posouzení vlivu parametrů napájení na světelné zdroje by vyžadovalo dlouhodobý výzkum, takže jej lze nanejvýš odhadnout. Pokud je takové zařízení vystaveno příliš vysokému napětí, skutečně to zkracuje jeho životnost, ale v současné době je obtížné odhadnout, o kolik se životnost zkrátí. V závislosti na hodnotě zvýšeného napětí lze odhadnout, že životnost se sníží o 10-15 %.

Je však třeba mít na paměti, že dopad vysokého napětí na osvětlovací prvky v domácnostech může být zanedbatelný, protože během dne, kdy fotovoltaika skutečně vyrábí elektřinu, obvykle světlo nepoužíváme. V případě drahých integrovaných svítidel však může být zkrácení provozní doby o několik procent znatelné. Totéž platí pro sídla firem nebo průmyslové budovy, kde se osvětlení používá po celý den. Zde se projevuje mírné zvýšení spotřeby a omezení provozu vzhledem k rozsahu použitého zařízení.

Fotovoltaika zvyšuje napětí. Jak se to projeví na domácích spotřebičích?

Další skupinou zařízení v naší domácnosti jsou indukční přijímače, tj. zařízení vybavená elektromotory. Zde může být situace složitější, protože se jedná o mnohem choulostivější zařízení než odporové přijímače. Elektromotor musí být napájen správným napětím a toto napětí by se nemělo zvyšovat. Vyšší napětí zde neznamená, že se například motor bude točit rychleji a prádlo bude rychleji vyprané. Aby se předešlo poškození, používají se u tohoto typu zařízení systémy stabilizace napětí,

Proto vznikají dvě rizika – zda stabilizace napětí funguje správně a zda napětí nebude extrémně vysoké. Druhá možnost by však neměla nastat – vyžadovala by snahu obejít obecné předpisy a nařízení, aby se výrazně zvýšilo síťové napětí. Pokud nenastane situace, kdy by napětí bylo mnohem vyšší, než předpokládají normy a předpisy, neměl by být důvod k obavám.

Může fotovoltaika poškodit počítač nebo televizor?

Zařízení spotřební elektroniky by měla být nejméně náchylná k napěťovým špičkám způsobeným fotovoltaikou. Jeho bezpečnost vyplývá ze skutečnosti, že televizory, monitory nebo počítače jsou napájeny ze zdrojů, které mají velkou toleranci vstupních parametrů. Zvýšení napětí na úroveň 250-260 V by nemělo mít na tento typ zařízení žádný vliv.

Vliv zvýšeného napětí na elektrická zařízení je tedy skutečností. Není to však tak vážné, jak se nás někteří lidé snaží přesvědčit. Neměli bychom očekávat poškození zařízení v důsledku provozu mikrosystému fotovoltaiky.

Vysoké napětí v síti je však skutečností, ale jeho účinky pociťují především majitelé fotovoltaických zařízení. To způsobuje vypínání střídače, což se přímo promítá do delší doby návratnosti – fotovoltaika přestává pracovat v nejslunečnějších hodinách dne. Hrozba (potenciálně významného) zvýšení napětí v síti existuje a souvisí s infrastrukturou, která v současnosti není například přizpůsobena hromadnému přenosu energie od koncového uživatele do sítě středního a vysokého napětí (jako je tomu v případě fotovoltaických zařízení). To je však úplně jiný příběh.

Zdroj: gadzetomania.pl