S novou českou aplikací můžete chytat stromy jako Pokémony. A zároveň se vzdělávat v dendrologii

Stromy zlepšují klima ve městech – ochlazují okolí, stíní, pohlcují prach. Aplikace Tree Check uživatele hravě informuje o jejich užitečnosti.

Aplikace Life Tree Check

Foto: Nadace partnerství

Česká aplikace Life Tree Check uživatele informuje o užitečnosti stromů ve městech

0Zobrazit komentáře

Nadace Partnerství ve spolupráci s dalšími organizacemi vyvinula aplikaci Tree Check, která z fotografie pozná druh stromu a ukáže, kolik vypaří vody, jak velký stín jeho koruna poskytuje a o kolik stupňů dokáže zchladit sluncem rozpálenou ulici. Aplikace má zároveň gamifikovaný rozměr, chytře tak spojuje hravost se vzděláváním.

Aplikace je součástí dlouhodobého projektu Life Tree Check, který pomáhá městům střední Evropy čelit dopadům klimatických změn. Nejefektivnější řešení v tomto případě přináší posilování zelené infrastruktury, což v překladu znamená zvyšování zeleně všech tvarů a rozměrů v ulicích měst.

Během nezvykle teplých jarních dnů tak člověk může při procházce vytáhnout telefon, zapnout aplikaci, namířit fotoaparát na nejbližší strom a díky 3D scanneru být rázem o spoustu zajímavých informací chytřejší. „Díky aplikaci chceme lidem přiblížit důležitou roli stromů ve městech. Stromy totiž představují jednu z nejefektivnějších cest k ochlazení ve veřejném prostoru v parných letních dnech,“ říká Martin Ander z Nadace Partnerství.

Údaje z termokamer totiž mluví jasně. Povrchy ulic, které nejsou zastíněné stromy, se v létě mnohdy rozpalují až na 50 °C, kdežto v parcích či ulicích lemovaných stromy jsou teploty mnohem nižší. Vděčíme za to stínu, který poskytují listy, ale také vodě, která se v létě ze stromů a okolní půdy odpařuje.

„Čím větší korunu a listovou plochu strom má, tím víc vody dokáže v horkých dnech odpařit. Rozdíly jsou pak i mezi jednotlivými druhy stromů a záleží i na jejich stáří. Například taková dospělá bříza odpaří 70 litrů vody za den, v tropických dnech to může být až 400 litrů,“ doplňuje Ander.

Aplikace Life Tree Check

Foto: Nadace partnerství

Aplikace Life Tree Check dokáže rozpoznat jakýkoliv strom

Díky aplikaci tak mohla autorka tohoto článku zjistit, že se v okolí jejího pracoviště nachází převážně dva druhy javorů, jerlíny japonské a dřezovci trojtrnní, o jejichž existenci dosud neměla ani tušení. Obzory dendrologie tak aplikace rozšiřuje velice efektivně. Stejně tak i povědomí o tom, jaké městské části jsou v létě teplotně přívětivější.

Aplikace Tree Check uživatele nejprve vyzve k vyfocení kmene a k zaznamenání jeho šířky, k čemuž využívá zmíněný 3D scanner. Poté stačí vyfotit list a celý strom zpovzdálí. Po rychlé analýze aplikace rozpozná, o jaký strom se jedná. A prozradí, že třeba takový javor mléč se šířkou kmene přibližně 25 centimetrů v horku chladí jako šest klimatizací, za poslední rok odpařil 7 320 litrů vody a v poledne poskytuje stín o ploše třinácti metrů čtverečních.

Gamifikace je postavená na sbírání bodů a dosahování úrovní, které odkrývají příběhovou stránku aplikace. Rozpoznané stromy se zároveň ukládají do herbáře a jejich zaléváním lze sbírat odměny.

Tree Check vznikl pro laickou veřejnost. Pro úředníky, správce zeleně či projektanty vytvořila firma Safe Trees ve spolupráci s Nadací Partnerství software Tree Check PRO, který usnadňuje plánování veřejných ploch s ohledem na to, jaké stromy vysázet a na jakých místech tak, aby nejlépe ochladily okolí.

„K výhodám softwaru patří možnost modelovat ochlazovací funkci stromů v čase. Počítá s postupným růstem stromů a posilováním jejich přínosů, a tak může efektivně vyhodnotit předpokládaný dopad připravovaných investic na mikroklima ve městě,“ dodává Jaroslav Kolařík z firmy Safe Trees.

Celý projekt funguje pod záštitou Nadace Partnerství, která od roku 1991 pomáhá pečovat o životní prostředí díky grantům a odborným službám. V posledních letech se jí mimo jiné podařilo podpořit bezpočet iniciativ sázení stromů a výsadby zelených oáz, zahrad či sadů, ale také úpravy, které v krajině přirozeně zadržují vodu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym