Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Má se ochladit. Než se tak stane, teploty na začátku týdne budou atakovat 26 stupňů

ilustrační snímek foto: Pixabay.com

V následujícím týdnu čeká Česko proměnlivé počasí. V pondělí bude tepleji díky tlakové výši nad Polskem. Následující dny očekáváme deštivo a o víkendu přijde ochlazení. Od úterý do středy také platí výstraha meteorologů před vydatným deštěm. Vyplývá to z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
  6:54aktualizováno  11:00

Během pondělí bude přebírat vliv na počasí v Česku brázda nízkého tlaku vzduchu, postupující do střední Evropy od jihozápadu. Odtud také začnou mraky přibývat a večer se na západě a jihozápadě přidají přeháňky, ojediněle i s bouřkou. „Pondělí bude nejteplejším dnem tohoto týdne, protože teploty vystoupí v Čechách až na letních 26 stupně Celsia,“ řekl meteorolog Pavel Šimandl.

V úterý a ve středu bude brázda nízkého tlaku vzduchu spojená se zvlněnou studenou frontou jen zvolna postupovat přes naše území k východu. Úterý bude zřejmě nejdeštivějším dnem v tomto týdnu, ve středu budou srážky slábnout a později začne částečně ubývat i oblačnost. Nejvyšší teploty se budou pohybovat jen kolem, nebo slabě nad 20 stupňů Celsia.

Čtvrtek by se už měl obejít beze srážek. V pátek se postupně srážky vrátí na další studené frontě, za kterou k nám začne proudit studený vzduch od severu. O víkendu bude proto převažovat oblačná obloha, místy se vyskytnou přeháňky a ochladí se, odpolední teploty zůstanou pod 20 stupni Celsia.

V pondělí bude polojasno až oblačno, zejména zpočátku místy až skoro jasno. Večer na západě a jihozápadě až zataženo a místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů Celsia, v nižších polohách Čech místy až 26 stupňů Celsia, v 1 000 m na horách kolem 15 stupňů Celsia, na Šumavě až 20 stupňů Celsia. Zpočátku slabý, postupně mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Noc z pondělí na úterý přinese zataženo až oblačno, místy přechodně polojasno. Od jihozápadu místy přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle i bouřky. Nejnižší teploty 15 až 11 stupňů Celsia, na severovýchodě až stupňů Celsia. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude v západní polovině Čech měnit na jihozápadní.

V úterý přes den se očekává zataženo až oblačno, ráno místy až polojasno. Zpočátku místy, postupně na většině území přeháňky nebo déšť, místy bouřky. Večer srážky četnější a místy i vydatnější. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů Celsia, na západě a jihozápadě kolem 18 stupňů Celsia. Mírný jihovýchodní až jižní, v Čechách jihozápadní, postupně severozápadní vítr 2 až 6 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Středa přinese zataženou až oblačnou oblohu, na většině území déšť nebo přeháňky. Večer ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 14 až 10 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 stupňů Celsia, na jihovýchodě a severozápadě až 23 stupňů Celsia. Slabý, během dne mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Ve čtvrtek se předpokládá polojasno až oblačno. Večer ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 12 až 8 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupňů Celsia. Mírný, během dne čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

V pátek bude zpočátku jasno až polojasno, postupně oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 12 až 8 stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 stupňů Celsia. Mírný severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Aktuální počasí v Praze můžete sledovat v přímém přenosu iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
Autor: