Nastal čas na přijetí eura?

V poslední době se ozvalo několik nesmělých hlasů, které vyzvaly k otevření debaty o přijetí eura. Z politiků to byl ministr zdravotnictví Válek, který se tak vyjádřil na sociálních sítích, z řad odborné veřejnosti třeba ekonomka a možná kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

eurobankovky, ilustrační foto

Česká republika se zavázala euro přijmout spolu s podpisem přístupové smlouvy k Evropské unii (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Připomeňme, že Česká republika se zavázala přijmout euro podpisem přístupové smlouvy. Souhlas se zněním přístupové smlouvy vyjádřili občané v referendu. Součástí smlouvy byla dočasná výjimka na zavedení eura.

Ovšem dočasnost si od té doby všechny naše vlády vykládaly podobně jako normalizační komunisté, tedy jako že to je napořád. Výjimkou není ani současná vláda, která se tomuto tématu ve svém programovém prohlášení úplně vyhnula.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Vávra: Nastal čas na přijetí eura?

Na jednu stranu to může vypadat, že teď je ta nejméně vhodná chvíle mluvit o euru, protože vláda, média a lidé mají tisíc jiných vážných starostí. Nedaleko nás zuří válka, stoupají ceny všeho, může nastat situace, že nebudeme mít čím topit, roste počet lidí ohrožených chudobou a k tomu je zde několik stovek tisíc uprchlíků.

Na druhou stranu, jak upozorňuje Danuše Nerudová, inflace koruny je oproti inflaci v eurozóně téměř dvojnásobná.

Proč se neozvou Piráti?

Zdražování je tedy vyšší, než kdybychom měli euro. Kurz koruny není zdaleka tak stabilní jako kurz eura. Koruna – jako východní měna – začala v důsledku války fluktuovat. Nakonec naše měna výrazně oslabila jen kvůli změně guvernéra České národní banky.

Otázka přijetí eura je především otázka politická, nikoli ekonomická. Většina české populace stále věří tvrzením Václava Klause, které přijala celá ODS a řada ekonomů, o tom, že koruna je pevným bodem a zárukou samostatné ekonomické politiky a že eurozóna je v permanentní krizi.

Jeden renomovaný ekonom ještě v roce 2019 tvrdil, že v řadě zemí propukla finanční krize právě kvůli přijetí eura. Kromě notoricky známého Řecka to byly prý Itálie, Španělsko, Irsko a také třeba Finsko. Ačkoli většina firem by si zavedení eura přála, zastánci přijetí eura se dosud většinou ostýchali hlasitěji ozvat. I proto podporuje přijetí eura jen asi 15 procent Čechů.

Není tedy válečná krize pro zastánce eura skutečně jedinečnou příležitostí začít veřejnosti vysvětlovat výhody přijetí této měny? Současný vývoj odhaluje slabiny argumentů zastánců koruny a její nejisté vyhlídky do budoucna. Právě teď bychom mohli začít provádět zásadní reformy, kterým jsme se roky vyhýbali, a potom bez problémů přijmout euro.

Reakce na jmenování Michla guvernérem ČNB? Banka intervenuje proti oslabování koruny

Číst článek

Samozřejmě pokud debatu otevře chaotický a nesrozumitelný ministr zdravotnictví, není to ideální začátek. Proč se ale neozvou ostatní politici podporující euro, jako třeba dnes skoro neviditelní Piráti? Na politické scéně zřejmě stále převládají obavy, že podpora eura je nepopulární a bude znamenat ztrátu preferencí. Ale z dlouhodobějšího hlediska by naopak evropsky orientované strany mohly z podpory přijetí eura v budoucnu profitovat.

K debatě o přijetí eura může paradoxně přispět i nový guvernér ČNB. Pokud koruna již po jeho pouhém jmenování tak výrazně oslabila, může vést jeho skutečné působení v čele centrální banky k dalším turbulencím koruny a další nejistotě, takže nakonec budou muset i odpůrci eura přiznat jeho výhody. Pak by se Michlovo jmenování ukázalo jako největší státnický počin Miloše Zemana.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Jan Vávra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme