Páteční bouře bylo slabé derecho, ozřejmili meteorologové. Vítr měl rychlost až 125 kilometrů za hodinu

Do kategorie bouří derecho zařadili meteorologové tu, která prošla Českem v pátek večer. Termínem derecho označují větrnou bouři postupující v páse o délce alespoň 400 kilometrů, v Česku se vyskytne zhruba dvakrát za rok. Po tom pátečním zůstaly škody za desítky milionů korun. Pojišťovny předpokládají, že další hlášení budou přibývat. Nejčastěji jde o zničené střechy, přístřešky a popadané stromy. Hasiči mají za sebou přes tisíc výjezdů.

„V tuto chvíli máme z páteční bouřky hlášeno zhruba 470 škod za odhadovaných 13 milionů korun,“ řekl mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. Drtivá většina případů se podle něj týká následků vichřice, která bouřkovou činnost provázela. Typicky jde o poničené střešní krytiny, poškozené fasády domů, rozbité skleníky nebo zahradní nábytek, majetek poškozený pádem stromů. „Vzhledem k vysokému počtu blesků jsme zaznamenali i čtyři desítky případů právě v souvislosti s nimi,“ dodal.

Kooperativě klienti zatím nahlásili 273 škod za 8,3 milionu. Jde zejména o škody způsobené vichřicí na střechách, různých přístřešcích nebo zastřešení bazénů. „Nejvíce škod nám hlásili klienti z Plzeňského a Středočeského kraje,“ uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Pády stromů a poničené střechy

Škody z pátku postupně nahlašují také klienti Allianz. „Vidíme, že jde převážně o škody na majetku, způsobené přepětím nebo podpětím a také pádem stromu. Nárůst počtu nahlášených pojistných událostí registrujeme také u vozidel, kde je rovněž častou příčinou pád stromu či větve. Předběžně odhadujeme, že se počet nahlášených událostí ve srovnání s běžným víkendem zvýší o dvě stě až tři sta škod,“ upozornila mluvčí Allianz Marie Petrovová.

Také Česká podnikatelská pojišťovna má z páteční kalamity zatím oznámených asi 70 škod za tři miliony korun. Prozatím eviduje nejvíce škod ze Středočeského kraje (30 procent všech oznámených škod), dále jsou větší počty škod z krajů Karlovarského, Pardubického a Plzeňského.

„Aktuálně naše infolinka zaznamenává zvýšený počet hlášení pojistných událostí. K dvanácté hodině jich bylo šest desítek. Zasažena byla oblast převážně západních, jižních a severních Čech. Očekáváme výskyt menších škod po působení silného větru, krupobití (Karlovarsko, Plzeňsko), úderech blesku a zatečení,“ doplnil také mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. 

Českem v pátek večer a noci na sobotu prošel pás bouří, které doprovázel silný vítr. Nejprudší poryv zaznamenal Český hydrometeorologický ústav na stanici Plzeň-Mikulka, měl rychlost 125 kilometrů za hodinu. Postupem na východ bouře poněkud zeslábla, přesto i na Třinecku dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 115 kilometrů za hodinu, jak ukázala měřicí stanice na Javorovém vrchu. 

„Jelikož jde o větrnou událost spojenou s jedním rychle postupujícím bouřkovým systémem, kdy ucelený pás nárazů větru alespoň 25 metrů za sekundu nebo škod větrem s přehledem dosáhl délky přes 400 km (u změřených nárazů 545 km a u škod větrem 630 km), můžeme hovořit o jevu zvaném derecho. Z prozatímních dat můžeme zatím potvrdit, že šlo přinejmenším o slabé derecho,“ uvedli meteorologové.

Není vyloučeno, že bouři ještě překvalifikují. Kdyby se ukázalo, že kromě Plzně byly i v jiných regionech nárazy větru o rychlosti přes 33 metrů za sekundu (119 kilometrů za hodinu), mohlo by se jednat o středně silné derecho.

Údery blesků v pátek způsobily nejméně na dvou místech požáry. Zejména na Karlovarsku provázely bouři i kroupy o průměru kolem dvou centimetrů. Potíže nastaly v dopravě, ještě v sobotu dopoledne byl omezený provoz i na hlavním železničním koridoru mezi Prahou a Olomoucí. Po větru také zůstaly tisíce domácností bez elektrického proudu, hlavně ve středních Čechách a Plzeňském kraji.