Podlaha – základ domova. Z čeho se skládá?

Podlaha je základ domácnosti, na němž všechno doslova stojí. Ať už tedy plánujete nové bydlení, stavíte chatu, nebo chystáte rekonstrukci, měli byste myslet na její kvalitu.

Podlahu netvoří jen nášlapná vrstva, tedy například parkety nebo dlaždice, po kterých chodíte. Pod povrchem leží řada důležitých prvků, od základové desky přes nosnou vrstvu z litého potěru až třeba po podlahové topení.

Co se skrývá pod chodidly?

Nejdůležitější částí podlahy je právě nosná neboli roznášecí vrstva. Ta určuje, jestli bude podlaha rovná, zda se nebude kroutit, praskat a také jak dlouho vydrží. Proto se vyplatí zvolit pro ni kvalitní materiál v potřebné tloušťce, nejčastěji anhydritový litý potěr. Zvláště při použití podlahového vytápění je vhodné aplikovat potěr AnhyLevel Heat od společnosti CEMEX, vyvinutý speciálně pro tento účel.

AnhyLevel Heat je na stavbu dopravován domíchávači jako hotová tekutá směs pro přímé použití. Transport na únosný podklad probíhá pomocí čerpadla a hadic. Následuje odvzdušnění natřásací latí a srovnání. Smršťovací spáry se neprovádí.

Anhydritové lité podlahy mají oproti těm cementovým řadu výhod. Jde především o větší pevnost v ohybu, takže jejich vrstva může být tenčí (u potěru AnhyLevel od tří centimetrů, u potěru AnhyLevel Heat dokonce už od dvou centimetrů). Vedle toho mají vynikající samonivelační vlastnosti, takže vytvoří dokonale vodorovnou plochu bez potřeby vyrovnávání, a to se skvělými tepelněizolačními parametry. Cementový potěr CEMEX CemLevel se zase výborně hodí třeba do sklepů, neboť si skvěle poradí s vlhkostí.

Ať už se nakonec rozhodnete pro jakékoli řešení, s podlahou z litého potěru CEMEX si můžete být jisti, že budete mít vždy pevnou oporu pod nohama.

Autor: tisková zpráva
Foto: archiv firmy