The Capitals: Ukrajina musí zaútočit na Rusko a vzít si Krym zpět, říká slovenský exministr financí

© Shutterstock

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


BRATISLAVA

Ukrajina musí zaútočit na Rusko a vzít si Krym zpět, říká slovenský exministr financí. Ukrajina může porazit Rusko a získat zpět kontrolu nad východní Ukrajinou a Krymem. Myslí si to bývalý slovenský ministr financí Ivan Mikloš, podle kterého by mohl jakýkoliv jiný scénář představovat nebezpečí.

Mikloš je bývalým poradcem bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. V současné době radí moldavské premiérce Natalii Gavrilitě a je členem nové Národní rady pro obnovu Ukrajiny, kterou zřídil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezi další členy patří bývalý velvyslanec USA v Rusku Michael McFaul a americký ekonom a filozof Francis Fukuyama. První zasedání se má konat příští týden.

Podle Mikloše musí Ukrajina porazit Rusko, což se jí podaří, jen pokud bude Západ i nadále pokračovat ve vojenské a finanční pomoci. „Hranice se musí vrátit do stavu před rokem 2014. Pokud se vrátí jen do stavu před invazí, bude to vždy zdrojem napětí a nejistoty,“ řekl v rozhovoru pro Denník N.

„Řešením pro poválečnou obnovu je porážka Ruska. Zahraniční investoři přijdou na Ukrajinu jen tehdy, budou-li mít jistotu míru,“ dodal. (Michal Hudec | EURACTIV.sk)


BĚLEHRAD | BUDAPEŠŤ

Srbsko a Maďarsko pokračují ve strategickém partnerství. Maďarský premiér Viktor Orbán navštívil srbského prezidenta Aleksandara Vučiće, aby po vítězných volbách stvrdili své strategické partnerství. Podle Vučiće se lídři dohodli, že Srbsko může část svých energetických zásob skladovat na území Maďarska.

„Hovořili jsme o zimě, o těžké zimě, která se blíží… a já jsem se premiéra Orbána zeptal na jednu věc, která je opravdu důležitá: Můžeme část naší energie skladovat v Maďarsku, protože nemáme dostatečné kapacity? Odpověděl ve zlomku vteřiny: ‚Platí!‘,“ citoval Vučiće server B92.

„Dohodli jsme se také, že pokud by Maďarsku něco chybělo, Srbsko mu pomůže,“ dodal.

Vučić by měl tento týden hovořit s Vladimirem Putinem o nových dodávkách zemního plynu do země. Desetiletá dohoda mezi oběma zeměmi totiž vyprší 31. května. Upozornil na to srbský zpravodajský web Novosti. (Zoran Radosavljević | EURACTIV.com, EURACTIV.rs | betabriefing.com)


HELSINKY

Finsko chce vstoupit do NATO po boku Švédska. Finsko bude postupovat směrem k členství v NATO stejným tempem jako Švédsko, řekl předseda finského parlamentu Matti Vanhanen ze středové strany. „Své partnery neopouštíme,“ prohlásil politik v rozhovoru pro televizní stanici YLE.

Finsko a Švédsko podaly formální žádost o vstup do NATO 18. května, Turecko ale proces blokuje. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


ŘÍM

Itálie byla opět terčem velkého kybernetického útoku. Proruské hackerské skupiny Killnet a Legion v pátek koordinovaně zaútočily na tisíce italských internetových stránek. Informovala o tom italská policie.

Ruští hackeři použili útoky DDoS a zaměřili se na web ministerstva zahraničí, ministerstva školství a kulturního dědictví a ministerstva obrany. Terčem útoku se stal také Senát a internetové stránky italských letišť či železničních dopravců. Webové stránky tak na nějakou dobu vyřadili z provozu. (Margherita Montanari | EURACTIV.it)


VARŠAVA

Poláci získají na Ukrajině „zvláštní status“. Poláci na Ukrajině získají „zvláštní právní status“ podobný tomu, který dostávají Ukrajinci prchající do Polska. Vyplývá to z návrhu zákona, který má ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj předložit parlamentu. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář