Zájem o kominické služby vzrostl o sto procent. Plný kalendář zakázek mají i učni olomoucké polytechnické školy

23. květen 2022

Zájem o kominické služby se kvůli současné situaci na trhu s energiemi zvedl podle některých kominíků o sto procent. Kalendář zaplněný objednávkami mají i učni olomoucké polytechnické školy, kteří se při zakázkách řemeslo pod vedením svého mistra učí.

Kominíci z olomoucké střední školy polytechnické Rosseveltova jsou na takzvané tréninkové půdě, kde mají k dispozici různé komínové vložky. Mistr Jiří Motal otevírá jeden komín po druhém. „Tady keramická, tam bude kovová, nerezová, tady je plastová pevná, tady bude plastová ohebná,“ radí učňům.

Pomocí lana a závaží čistí jeden z komínů Lukáš, který je v prvním ročníku. „Přijde mi to jako velmi zajímavé povolání. Práce s lidmi, práce na střeše. Hlavně mě baví výšky, kde má člověk velký výhled,“ zmiňuje Lukáš.

„V tuto dobu jsme měli v průměru vyvložkovaných zhruba 15 komínů na tuhá paliva, v současné době máme dvojnásobek.“ 
Mistr kominických učňů Jiří Motal

Učni v rámci své praxe vyráží pod vedením mistra i k zákazníkům, kteří si je objednávají v zakázkové kanceláři školy. Jejich kalendář je teď podle ředitele školy Aleše Jurečky úplně plný. „Tím, že je to málopočetný obor, tak jsou pořád v permanenci,“ uvádí.

Mistr Jiří Motal velký zájem o služby potvrzuje. Sám má kominickou firmu. „Registruji zvýšený zájem minimálně o sto procent, za což může válka na Ukrajině. V tuto dobu jsme měli v průměru vyvložkovaných zhruba 15 komínů na tuhá paliva, v současné době máme dvojnásobek,“ prozrazuje Motal.

Situace na trhu zvyšuje zájem o obor

Současná situace na trhu s energiemi podle něj může mezi uchazeči zvednout zájem o obor. „Například vloni se hlásil jeden žák, letos to je jedenáct. Otázkou ale ještě zůstává, kolik z nich skutečně nastoupí,“ konstatuje Motal.

Podle něj je například na Olomoucku kominíků zatím dostatek, problém s jejich sehnáním ale můžou mít hlavně lidé v menších městech a obcích. „Obor kominík se nevyučuje na mnoha školách, takže pokud bychom se na to v rámci republiky podívali z toho vyššího nadhledu, asi to pořád bude patřit mezi nedostatkové obory,“ potvrzuje Jurečka.

Škola aktuálně přijímá až do konce května přihlášky do druhého kola přijímacího řízení.

autor: tas
Spustit audio