Čmárali po budovách, tramvajových zastávkách, ale po sloupech a zábradlích. Policisté zaznamenali na osmdesát činů. Nápisy měly často tuto podobu: SPIDY, SPIDY 23 XX a PRXTIVY. První se objevily již v roce 2021, postupně přibývaly. Sprejeři většinou používali spreje různých barev, občas sáhli i po fixech.  

Chlubílci

Výtržníci nakonec neodolali pokušení a v domnění že jsou v bezpečném internetovém prostředí, se pod přezdívkami svými výtvory pochlubili. A to byla velká chyba. Policisté, kteří po autorech intenzivně pátrali, totiž procházeli i sociální sítě. A to se jim vyplatilo.

Železniční stanice Stodolní v centru Ostravy. Ilustrační foto.
Muže v Ostravě u Stodolní srazil vlak, střet nepřežil. Zřejmě šlo o úmysl

„Operativní prací dohledali na sociálních sítích fotografii, kde se dva muži zřejmě chlubí svým „dílem“ v podobě sprejerství. I přesto, že na internetu byly osoby přihlášeny po různými přezdívkami, tak se je policistům podařilo ztotožnit,“ uvedla Eva Michalíková z moravskoslezské policie s tím, že se jednalo o dva jedenadvacetileté mladíky z Ostrava.

Policisté jim zatím prokázali více než polovinu ze zmíněných osmdesáti případu. K těmto činům se přiznali.  „Jak shodně uvedli, nápisy mají vyjadřovat jejich šifrované přezdívky.

Další výtečník

V posledních dnech policisté dopadli i dalšího sprejera, který na výměníku v Ostravě-Výškovicích maloval obrazce. Všiml si ho náhodný svědek, který vytočil linku 158. Policisté ihned vyrazili na místo.

Dvoudenní festival místních kapel a interpretů - Jih ožije hudbou, 20. května 2022 v Ostravě.
OBRAZEM: Nejlidnatější obvod Ostrava-Jih žil celý víkend hudbou a zábavou

„Z dálky viděli muže, který odpovídal popisu. Jakmile zpozoroval hlídku, vzal batoh i s výbavou a schoval se za auto. Když se policisté přiblížili, dal se na útěk,“ řekla Michalíková. Ochránci zákona sprejera po chvíli zadrželi. Přiznal se Není vyloučeno, že dvaadvacetiletý mladík má na svědomí i další činy. Policisté případ dále vyšetřují. „Velké poděkování patří muži, který – byť anonymně – se rozhodl toto protiprávní jednání oznámit,“ dodala Michalíková.