Lenka Dusilová, zpěvačka

Lenka Dusilová, zpěvačka Zdroj: E15 Michael Tomeš

Lenka Dusilová, zpěvačka
Jiří Macháček
Lenka Dusilová, zpěvačka
Jiří Macháček
Annet X
5
Fotogalerie

SymfoMIG s Macháčkem a velký koncert Dusilové: Festival Metronome Prague představí unikátní projekty

Již dříve ohlášený společný projekt SymfoMIG, který spojí kapelu Jiřího Macháčka Mig 21 se šedesátičlenným Orchestrem Národního divadla, doplní v programové linii speciálních vystoupení, kterými Metronome Prague proslul už od prvního ročníku, například koncert rappera Marpa s Troublegangem, kteří na festivalu oslaví deset let společné dráhy. Součástí tohoto projektu bude i bezmála tříhodinová Troublegang Party v Křižíkově pavilonu.

Velký koncert, který se už nebude opakovat, nabídne také Lenka Dusilová. Vystoupí s tělesem Řeka Ansámbl. Repertoár bude těžit z posledního alba, za které zpěvačka získala ocenění ve třech kategoriích hudebních Cen Anděl 2020. „Nabídka Metronome na předvedení repertoáru s rozšířenou kapelou mi umožní více prohloubit prožitek a přiblížit předobrazy hudebních krajin Řeky ve velkorysejší hudební a vizuální formě. Podobné vystoupení jsme zatím, v trochu jiné sestavě, nastudovali pouze jednou, exkluzivně pro křest alba v rámci festivalu Spectaculare na Nové Scéně. Další takový koncert už neplánujeme,” říká Lenka Dusilová.

 

Lenka Dusilová v hudebním tělese Řeka Ansámbl na festivale Metronome Prague propojí hudebníky z kapely Květy s druhým bubeníkem Michalem Daňkem, písničkářkou Alenou Pohlovou a dalšími muzikanty, kteří pomohli albu Řeka na svět, jako jsou trumpetista Oskar Török nebo producenti alba Petr Ostrouchov a Ondřej Mikula aka Aid Kid. Vizuálně koncert úzce naváže i na dlouhodobou spolupráci Lenky Dusilové s VJ Aeldrynem ze studia Lunchmeat.

V hledáčku je hip hop

Metronome Prague se v aktuálním ročníku rozhodl otevřít hip hopu, tedy žánru, který se v Česku definitivně etabloval v hudebním mainstreamu a mezi nejmladší generací zřejmě neexistuje populárnější hudební styl. V rámci sobotního programu na MOON stage se tak představí například jedno z nejznámějších jmen na současné britské rapové scéně, umělkyně Flohio, kterou respektovaný Guardian nazval „nejzásadnějším novým hlasem britského rapu“ a BBC ji zařadila na seznam Sound of 2019. Přímo před ní pak vystoupí český rapper a hudební producent Redzed, jehož skladby si na Spotify každý měsíc poslechne něco přes milion a čtvrt fanoušků z celého světa.

„Náš hip hopový záběr však sahá mnohem dál, nabídneme například i uznávaného producenta a pořadatele proslulé party Addict NobodyListen, další český objev Anet X, která fúzuje hip hop se soulem nebo Maniaka a DJ Wiche, kteří vydali společné album Černej kůň. Těšíme se na Hellwanu,“ vyjmenovává producent festivalu David Gaydečka a přiznává, že dramaturgové Metronome Prague připravovali hip hopový program s Ristem Sokolovskim, jenž je s českým hip hopem spjat už od 80. let a spolupracuje s předními jmény scény jako jsou James Cole nebo Supercroo.

„Jsem rád, že Metronome akcentuje to, že se rap dostal do popředí, a už letos mu dává velký prostor v rámci sobotního programu. Domnívám se, že v této oblasti je do budoucna velký potenciál,“ uzavírá Risto Sokolovski, který na festivalu sám vystoupí v sobotu po Underworld společně s Dj Trávou a projektem Lazy Lizard v Křižíkově pavilonu. V pátek v nočních hodinách pokračuje Metronome s afterparty a djs Radia 1, v sobotu již zmíněnou Troublegang party a dalšími djs, a v neděli s afterparty Radia Spin i dalšími elektronickými projekty, to vše uvnitř a po rekonstrukci nově otevřených Křižíkových pavilonech.