Duchovní meditace: Co to je a jaké jsou její výhody?

Přidat na Seznam.cz

Chcete dosáhnout výrazné fyzické, mentální a emocionální proměny svého těla? Vyzkoušejte duchovní meditaci. Pomůže vám zklidnit se, soustředit se na sebe a uvědomit si sebe sama.

Co je duchovní meditace?

Duchovní meditace je zážitek, který vás zavede do hlubin toho, kým jste, uvádí web StyleCraze. Vy, jako vaše skutečné já, zbavené všech vjemů, které jste o sobě do té doby v životě měli. Při tomto procesu zažíváte radost a mír. Pocit lásky a světla zahřeje vaši bytost. Duchovní meditace vás nutí uvědomit si věčnou pravdu a nechat odejít vše, co se stalo a stane. Přítomnost je místem, kde chcete být a kde najdete útěchu. Potřeba praktikovat duchovní meditaci vychází z vrozené touhy vidět a přemýšlet nad chaotickým světem, který vás obklopuje.

Jak na to?

Zvolte si pohodlnou polohu

Před zahájením praxe je nejdůležitější najít si místo a polohu, ve které se budete cítit pohodlně. To znamená držet se co nejdále od hluku města a obklopit se zelení a jemným cvrlikáním ptáků. Duchovní meditace vás může rychle uspat. Abyste se tomu vyhnuly, musíte být obzvláště opatrné, v jaké poloze chcete meditovat. Zvolte si polohu, která je vám pohodlná, ale ne takovou, která je příliš uvolňující a díky níž snadno usnete.

Prožijte proces

Co obvykle děláte, když máte splnit nějaký úkol? Plánujete, máte postup v hlavě a vědomě postupujete podle vzoru. To však není ideální způsob, jak se vypořádat s meditací. Tady to budete muset nechat být. Uvolněte se a nechte ji probíhat přirozeným způsobem.

Uvědomte si myšlenky

Žijeme ve světě, který funguje na základě informací. Neustále jste zásobované novými údaji v podobě živých zpráv, aktuálních zpráv a sociálních médií. Výsledkem je, že vaše mysl je neustále zahlcena novým obsahem a reakcí vašeho mozku na něj. Dokud jste vzhůru, je to nekonečná hra, a dokonce i během spánku je docela obtížné uklidnit svou vířící mysl.

Neustále reagujete na každou myšlenku a nakonec jste jí ovlivněné. Dokonce i když sedíte a meditujete, myšlenky vás bombardují. Výzva však spočívá v tom, abyste na ně nereagovaly a nedovolily jim, aby vás ovládaly. Nechte myšlenky proniknout dovnitř tak, jak to obvykle dělají, ale ovládněte nutkání na ně reagovat. Nechte je odplout, což vám umožní vrátit se k meditaci.

Vyslovte modlitbu

Zatímco sedíte a bráníte svým myšlenkám, aby vám narušily klidnou vyrovnanost, zvolte si v hlavě modlitbu. Modlitba nemusí nutně souviset s náboženstvím. Můžete vyslovit cokoli, co pro vás znamená něco dobrého nebo co máte rádi. Může to být slovo nebo věta. Může to být něco, co souvisí s divokou přírodou, pokud jste milovníci přírody, nebo něco, co vám dělá radost. Může to být i mantra.
Nyní udržujte své tělo uvolněné a relaxované. Dýchejte přirozeně a pomalu. Pozorujte, jak se váš dech nadechuje a vydechuje. Myšlenky přerušují váš proces, ale vy víte, co s nimi máte dělat. Po každém přerušení myšlenkami se vraťte ke svému tělu a dechu. Pak při každém výdechu myslete na modlitbu, kterou jste si vybraly. Vyslovujte ji v duchu při každém výdechu.

Přemýšlejte o sobě

Obraťte pozornost na své tělo a na své uvědomění a přítomnost v prostoru. Uvědomte si své okolí. Pozorujte, jak se vaše tělo cítí. Buďte pozorné ke svým myšlenkám a dechu. Zcela se uvolněte a zůstaňte v klidu. Pomalu otevřete oči a nějakou dobu seďte ve stejné poloze. Nechte na sebe působit účinky meditace. Vnímejte je a užívejte si lehkost, kterou vaše tělo pociťuje. Přemýšlejte o celém procesu a o tom, jak jste ho prováděly. Všimněte si, že jste se staly méně rozrušené než před meditací. Přijměte, že vaše reakce na tento proces byla přirozená.

Přínosy duchovní meditace

  • Duchovní meditace uvolňuje a zklidňuje naše myšlenky a emoce
  • Uvolňuje nervový systém a pomáhá tělu uvolnit se od stresu
  • Pomáhá vám odpoutat se od minulosti a ponořit se do klidu
  • Duchovní meditace vám pomůže uvědomit si, kdo skutečně jste
  • Posiluje vás a pomáhá vám dosáhnout vyššího vědomí

Zpočátku praktikujte duchovní meditaci asi pět minut a postupně prodlužujte její délku podle toho, jak vám to vyhovuje.

Zdroj: stylecraze.com