Důchodce vyzrál na drahé energie! Provoz domu za 300 Kč měsíčně... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Důchodce vyzrál na drahé energie! Provoz domu za 300 Kč měsíčně...

Jaroslav Hofmann nechal odpojit dům od elektřiny.
Jaroslav Hofmann nechal odpojit dům od elektřiny. (Foto Aha! – Romana Vébrová )

Trpělivost došla s neustále rostoucími cenami energií Jaroslavu Hofmannovi (64) z Tachovska. Nechal odstřihnout dům od elektřiny a její dodávku vyřešil po svém.

Sedl ke stolu, plánoval, počítal a pak dal výpověď energetické firmě. „V únoru přijel technik sundat elektroměr, sýčkoval, že to není rozumné a do 14 dnů ho bude montovat zpět. To se přepočítal,“ říká důchodce.

Jede na baterii

Po domě natáhl dvanáctivoltové rozvody, na ně napojil úsporná LED světla. Vše »uživí« autobaterie dobíjená z fotovoltaického panelu na střeše. Pro nadšeného kutila bylo důležité, aby mohl pracovat v dílně s elektrickým nářadím, které jede na 230 V. „Na to mám benzinový agregát 2,5 kW a jeden slabší, záložní, pro případ, že by se s tím prvním něco stalo,“ uvedl Jaroslav Hofmann.

Agregát zapne jen tehdy, aby napájel stroje v dílně, pračku v domě i čerpadlo vody ze studny. „Obecní vodovod jsem zrušil už dávno. Místní pamětnice mi jednou říkala, že tady byla nejlepší voda ve vsi,“ popsal kutil.

Bez lednice

Lednici nepotřebuje. „Zkusil jsem metodu našich předků, měli potraviny v almaře na chodbě. Dům je stará stavba, u severní zdi, kde je opravdu chladno, je mám uložené. A funguje to, i pivo se tam pěkně vychladí,“ řekl. Měsíční náklady na provoz domu s dílnou teď důchodce vycházejí na 300 Kč. Stačí zatopit v krbu a odpadní teplo ohřeje vodu ve výměníku, který si pan Hofmann sám vyrobil. „Teplou vodu mám bez problémů, topím levně koupeným dřevem. V dílně je nádrž, kam čerpadlo ze studny nažene vodu. Ta je napojená na původní rozvody v domě. Ještě jsem postavil přímo u studny solární sprchu,“ popsal Hofmann.

Měnič napětí

Na autobaterii je v dílně zapojený i měnič napětí, který přemění stejnosměrný proud 12 V na střídavý 230 V a utáhne například malou brusku. Druhý, instalovaný v kuchyni, »živí« venkovní anténu a počítač. „To chci ještě doladit,“ řekl kutil. Wi-fi a rádio fungují na 12 V. K provozu mikrovlnky či trouby stačí nahodit elektrocentrálu.

Promyšlené řešení

Jak Hofmann uvádí, jeho řešení není pro každého. „Aby takhle fungovala například rodina s dětmi, to by asi nešlo. Ale třeba na chalupě nebo pro samotně žijícího člověka, jako jsem já, to má smysl. Každý si to ale musí promyslet a rozhodnout se sám,“ dodal důchodce.



Přečtěte si
Dianthos
22. 5. 2022 • 15:09

Šikula

st.rec
22. 5. 2022 • 13:50

Super a gratulation - děkuji za inspiration.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.