Rusko podle Kyjeva soustředí síly u Severodoněcku a chystá útok na Slovjansk

Rusko na Ukrajině soustředí své síly u východoukrajinského Severodoněcku, od Izjumu chystá další útok na Slovjansk, uvedl v pondělí podle ruskojazyčného serveru BBC ukrajinský generální štáb. Za první tři měsíce od únorové invaze do sousední země Rusko přišlo pravděpodobně o podobný počet vojáků jako Sovětský svaz za devět let války v Afghánistánu, napsala na twitteru britská vojenská rozvědka.

Kyjev/Londýn (Aktualizováno: 11:07 23. 5. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pruruští separatisté v Doněcké oblasti

Pruruští separatisté v Doněcké oblasti | Foto: Alexander Ermochenko | Zdroj: Reuters

Rusko na Donbas stahuje jednotky z Charkovské oblasti, Mariupolu, proruské separatistické milice i nově mobilizované vojáky ze Sibiře, uvedl gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Zároveň varoval, že Severodoněck se ruským jednotkám podařilo už téměř odříznout.

Kyjev nasadil do bojů raketomety z Česka. Nad těmi ruskými mají velkou výhodu, míní ukrajinská média

Číst článek

Město je podle dřívějšího prohlášení ukrajinských úřadů pod neustávající palbou ruských jednotek. Podle generálního štábu ruské síly podnikly útočné operace u obce Toškivka, která se nachází jižně od Severodoněcku. Hajdaj v pondělí uvedl, že ruské síly město se zhruba 100 000 obyvateli záměrně ničí.

Ukrajinští vojáci na místě v neděli reportérovi BBC řekli, že Severodoněck je v podstatě obklíčený.

Jižně od Izjumu se Rusko pokusilo o útočnou operaci v okolí obce Dovhenke, kterou však ukrajinské síly odrazily, píše dál v ranním hlášení ukrajinská armáda. Intenzita útoků na východní frontě se ale v posledních 24 hodinách snížila, píše s odkazem na hlášení BBC.

Aktivitu ale ukrajinská armáda zaznamenala v Bělorusku, které podle generálního štábu na hranici s Ukrajinou nasadilo další jednotky a provádí průzkumné operace.

Ztráty jako v Afghánistánu

Rusko podle Londýna od počátku invaze na Ukrajinu 24. února zaznamenalo vysoké ztráty, za kterými stojí mimo jiné kombinace špatné strategie, nedostatečného pokrytí vzdušného prostoru a přístupu velení, „které je připraveno opakovat chyby“.

Moskva o svých ztrátách oficiálně informovala jen dvakrát, na začátku a na konci března, kdy přiznala 498, respektive 1351 zabitých vojáků.

Ruská ofenziva na Ukrajině silně zpomalila. ‚Vojáky vycvičili jen na krátké konflikty,‘ říká expert

Číst článek

„Za první tři měsíce své ‚speciální vojenské operace‘ Rusko pravděpodobně utrpělo podobný počet ztrát jako Sovětský svaz během devítileté války v Afghánistánu,“ píše britská vojenská rozvědka.

V důsledku konfliktu z let 1979 až 1989 zahynulo podle oficiálních záznamů na 15 000 sovětských vojáků. Server CNN připomněl, že na stejný počet ruské ztráty na Ukrajině odhadli dva nejmenovaní, vysoce postavení činitelé NATO už v březnu, měsíc po začátku invaze.

Ukrajinský generální štáb uvádí, že Rusko od zahájení agrese přišlo o zhruba 29 200 vojáků, stejně jako o tisíce tanků a dalších obrněných vozidel, téměř 400 letounů a vrtulníků a 13 válečných lodí a dalších plavidel. Tyto údaje nelze nezávisle ověřit.

Pro Moskvu bude s pokračujícím konfliktem těžší množství obětí utajit před ruskou veřejností. „Veřejná nespokojenost s válkou a ochota dát ji najevo může vzrůst,“ píše k situaci v Rusku rozvědka.

pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme