Bezlepkový jablečný koláč

Tento bezlepkový jablečný koláč má všechny znaky klasického jablečného koláče, který známe a milujeme: máslovou vločkovou kůrčičku, teplou mazlavou náplň vyrobenou z měkkých, šťavnatých jablek a dokonalou mřížkovou vrchní část! Vyrábí se za použití nerafinovaných sladidel a nejlepší bezlepkové kůrky pro dezert, který si každý zamiluje!

Ingredience:
Pro bezlepkovou koláčovou kůru

Použili jsme koláč z mandlové mouky. Zde jsou ingredience, které jsme k tomu potřebovali:

Blanšírovaná mandlová mouka: Běžná bezobilná mouka, vyrábí se z mletých, blanšírovaných mandlí (mandlové slupky byly odstraněny).
Tapioková mouka/škrob: Tapioka pomáhá přidat křupavost koláčové kůrky. Je to extrémně hladká mouka.
Sůl: Zvýrazňuje všechny chutě koláče.
Máslo: Pokud dáváte přednost, můžete použít sub ghí nebo kokosový olej, ale já dávám přednost máslu z trávy. Pokud jste bez mléka, můžete máslo nahradit máslem palmovým nebo nemléčným. Mějte na paměti, že to trochu změní chuť.
Vejce: Dodejte tomuto bezlepkovému jablečnému koláči strukturu, bohatost a barvu.
Med: Pro dotek přirozené sladkosti!

Volitelné:
Vejce s vodou: To dává mřížce pěkný lesklý povrch. Výplach vajec je směs 1 vejce smíchaného s 1 lžičkou vody.
Hrubý surový cukr: Volitelná poleva na koláč, aby měl sladký, lehce křupavý závěr.

Ingredience:
Pro náplň jablečného koláče

Jablka: Používáme kombinaci Granny Smith a Gala. Ujistěte se, že jablka oloupete, zbavíte jadřinců a nakrájíte na tenké plátky.
Citronová šťáva: Citronová šťáva zabraňuje oxidaci jablek!
Kokosový cukr: Kokosový cukr je nejen zdravější variantou, ale dodává karamelovou chuť, která se tak dobře hodí k ostatním teplým příchutím v náplni.
Tapioková mouka/škrob: Pomáhá zahustit náplň, aby získala klasickou mazlavou texturu.
Vanilkový extrakt: Nutnost pečení!
Jemná mořská sůl: Poslouží i běžná stolní sůl.
Mletá skořice, muškátový oříšek a zázvor: Toto trio vytváří snadnou směs koření na jablečný koláč a poskytuje hloubku chuti pro dokonale kořeněná jablka. Pro nejlepší chuť použijte čerstvý muškátový oříšek.

Instrukce:

S domácí krustou a náplní je tento recept na bezlepkový jablečný koláč překvapivě jednoduchý na sestavení!

Vymíchejte těsto: V kuchyňském robotu smíchejte mouku, sůl a máslo, poté přidejte vejce a med. Zpracovávejte, dokud se těsto nespojí.
Tvarování a chlazení: Z těsta vytvarujte dva kulaté kotouče, zabalte je do igelitu a dejte do lednice alespoň na 4 hodiny. Obvykle to dělám večer předem a přes noc chladím.
Vytvořte kůrku: Vyjměte jeden kotouč těsta z lednice. Mezi dvěma listy pergamenu vyválejte těsto tak, aby odpovídalo velikosti 9” koláčové formy. Odstraňte jeden list pergamenu a poté vyklopte těsto na koláč do formy.
Připravte si zdravější náplň do jablečného koláče: Smíchejte nakrájená jablka, citronovou šťávu, kokosový cukr, tapioku, vanilku, sůl a koření ve velké míse. Lžící vmíchejte směs do krusty.
Doplňte: Zbylý kotouč těsta vyválejte do 11” kruhu. Pokud tvoříte mřížku, nakrájejte těsto na 8-10 proužků a uplete na plát pergamenu. Pokud používáte těsto k pokrytí koláče bez mřížky, jednoduše ho položte navrch, utěsněte vrchní pečivo kůrkou a vyřízněte několik otvorů, abyste mohli odvětrat.
Pečeme: Kůru potřeme rozšlehaným vejcem a hrubým cukrem. Položte na pečicí papír s okrajem a pečte, dokud jablka nezměknou a náplň nebude bublinková.

Zdroj: lexiscleankitchen.com