Hlavní obsah

Vyrobeno v Česku: Boty z pravé kůže mají silné konkurenty, teď frčí veganské kousky

Foto: Vasky

Foto: Vasky

Reklama

Pohodlné boty – a zvláště tenisky – jsou základní výbavou každého městského stylu, a tak jistě nechybí ani ve vašem botníku. Ovšem pokud jste vyznavači veganských materiálů, které nemají dopad na zvířata, máme pro vás skvělé tipy. Najdete je i u českých značek.

Článek

Pokud patříte k lidem, kteří jdou vlastní udržitelnou cestou a vadí vám používání pravé kůže či materiálů, které obsahují živočišné složky na doplňcích, jsou pro vás skvělou alternativou veganské boty. Jejich oblíbenost poslední dobou roste stejně tak rychle jako poptávka po barefootech.

U nás i ve světě

Veganské boty se v poslední době objevují častěji díky poptávce jak u českých, tak u zahraničních značek. „Vegan nebo eco nabídka bot se poslední roky stále rozšiřuje. Sledujeme dva základní směry. První je vznik nových značek, které začínají od základu a mění způsob, jakým se tenisky vyrábí. Jednou z nejznámějších značek v tomto směru je brand Veja. Druhý přístup je transformace větších značek, které se snaží své procesy poupravit. Mezi takové značky patří Nike, Adidas, New Balance, Birkenstock či Dr. Martens,“ uvádí Daniel Klíma ze startupu FlexDog. Tyto trendy můžeme pozorovat také u českých firem.

Kůže, bavlna i konopné vlákno

K alternativním materiálům patří hlavně veganská kůže, ale může jít také o 100% bavlnu a přírodní konopné vlákno, ze kterého se vyrábí plátěnky. „Výhodou veganské kůže oproti té živočišné, která má různé kazy, a proto se nedá použít celá, je její 100% využitelnost,“ říká Martin Brna, designér značky Vasky. „Veganské produkty nesou vždy certifikát pravosti. Abyste tedy měli záruku toho, že se jedná skutečně o veganské boty, hledejte u nich například certifikát PETA, V-label či GOTS.

Zde jsou naše tipy od pěti českých značek

Foto: Archiv firmy

Zleva: tenisky Teny Vegan Pink z veganské kůže, 2690 Kč. Barefoot tenisky Terry Vegan Dark s 3mm tenkou podešví, 3199 Kč, oboje VaskyFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: konopné tenisky s podešví z přírodního kaučuku, černé 1505 Kč, bílé 1435 Kč, oboje BohempiaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: bavlněné tenisky s podešví z přírodního kaučuku, modré 2290 Kč, barevné 2290 Kč, oboje KaveFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Zleva: barefoot tenisky se 4mm tenkou podrážkou s příměsí korku, béžové 3490 Kč, bleděmodré 3490 Kč, oboje Be LenkaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Speciální ponožkoboty z odolných materiálů pro bosou chůzi i do fitka, 1390 Kč, SkinnersFoto: Archiv firmy

Zkuste na jaro a léto také příjemná trička od českých designérů!

Reklama

Související témata:

Načítám