Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Biohacking: se zpomalením stárnutí je zapotřebí začít co možná nejdříve

Biohacking: se zpomalením stárnutí je zapotřebí začít co možná nejdříve

10.10.2023 - redakce Babinet.cz

Jsme tak staří, jak se cítíme. Jestliže o sobě prohlašujete, že jste už na vše staří, potom jste na nejlepší cestě se starými opravdu stát. Svým chováním to dáváte také dost nahlas vědět okolí, a to vás tak i bude brát. Řekněte sami, není to škoda? Jisté je, že stárneme všichni – někdo rychleji, někdo pomaleji – fyzický věk změnit nemůžeme, ale ten biologický ano. Jak dobře funguje naše tělo, ovlivňujeme my sami – jak se k němu chováme, co jíme a jak o něj pečujeme. Pokud změníme naše myšlení a začneme o své tělo řádně pečovat, potom zjistíme, že věk je jen číslo, za které se nemusíme stydět.

Ještě jste neslyšeli o biohackingu? Rozhodně jste se s ním už setkali. Za tímto názvem se totiž neskrývá nic jiného než balík tipů, rad, vychytávek, pozitivních návyků a způsobů, jak si zkvalitnit život. V souvislosti s biohackingem v podstatě pracujete se svým potenciálem a snažíte se o nejlepší verzi sebe sama. Můžete namítat, že jde biohacking mimo vás, ale pravděpodobně bude opak pravdou. Pokud se například snažíte chodit spát ve stejnou hodinu a ve stejnou hodinu vstáváte, už v biohackingu lehce jedete. Totéž platí pro vnímání malých radostí, pro sledování vlastních pocitů nebo pro schopnost odmítnout to, co vám nedělá dobře. To všechno je biohacking.

zdroj: iStock

Vědci nedávno našli recept na pomalejší stárnutí. Tím je podle nich spánkový hormon melatonin, zajišťující delší životnost buněčných elektráren. Melatonin je hormon zodpovědný za náš denní rytmus. Po západu slunce se jeho produkce v mozku zvyšuje, což člověku dá signál uložit se k spánku. Avšak ani dlouhý spánek nemusí nutně znamenat, že se budete cítit odpočaté a plné energie. Pracovat musíte i na dalších frontách. Jen tak překonáte svoji únavu, a především se postaráte o pomalejší stárnutí.

Mladé tělo se „starou duší“?

"To, jakou cestu životem zvolíme, jak budeme svůj život prožívat, zda jako komedii či jako tragedii, nemáme vrozené. Postoje k sobě samým a ke svému životu se většinou učíme od svých rodičů. Pokud oni sedí doma před televizí, nehnou prstem, ale všechno a všichni kolem nich jsou podle jejich hodnocení špatní, zlí a nebezpeční, těžko z jejich hnízda může vyrůst nezdolný optimista. Samozřejmě, že takto založené povahové rysy lze předělávat na pozitivnější, ale muselo by to být ještě v mladém věku, kdy nám nechybí flexibilita a schopnost ustoupit ze sebe sama. Málokdo si však s námi tuto práci dá a my sami na sebe příliš velký a kritický náhled nemíváme. Bohužel s takto zakořeněnou povahou v nás už většinou „hne“ jen dlouhodobá systematická psychoterapie nebo pak následky pesimistické rodinné pečeti neseme v duši jako trvalé postižení", říká psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková.

Nastavte si jednoduchou životosprávu

Ráno začíná protažením těla. Stačí jednoduché, ale pravidelné cviky. Pohybem aktivujete hormony štěstí. Endorfin a serotonin výrazně ovlivňují naši psychiku. Přestaťe se stresovat, tím pádem si práci budete moci začít užívat. Velmi důležitá jsou vlídná slova a především úsměv, který nás nic nestojí. Zdravte své okolí, děkujte, a především se na něj smějte. Odměnou vám bude smích jiných a jistě nám dáte za pravdu, že nad něj nic není. Smích totiž léčí. Uvědomte si, že nežijeme věčně, a proto se snažte nic neodkládat na potom. Chtěli jste na procházku? Běžte! Chcete cestovat? Objednejte si dovolenou! Dlouho jste se neviděli s kamarády? Vydejte se je navštívit!

Lékařské studie prokázaly, že rozdíl mezi biologickým a fyzickým věkem se může lišit až o 20 let. Čtyřicetiletý muž, který nedbá o svoji životosprávu, kouří a nesportuje, může mít plíce šedesátníka a svaly nebo mozek padesátníka. U žen je rozdíl ještě daleko znatelnější. Řada žen tak o sebe pečuje a ví, co jim prospívá nebo co dělá dobře. Zdravěji také jí, chodí dvakrát ročně na prohlídku a celkově o sebe dbají. I díky tomu vypadají o deset let mladší.

12 zaručených triků, jak zpomalit stárnutí:

  1. Pravidelně sportujte a protáhněte se už po ránu získáte lepší fyzickou kondici a omladíte tak své tělo.
  2. Upravte jídelníček – vynechejte bílý cukr, bílou mouku, sladká jídla, limonády, tučná a smažená jídla.
  3. Doplňujte vitamíny, minerály, antioxidanty pokud si nejste jisti, že je správně doplníte stravou, vsaďte na doplňky stravy.
  4. Dodržujte pitný režim tělo se skládá ze 70 % z vody, proto je potřeba si hlídat vyvážený příjem a výdej tekutin.
  5. Omezte alkohol a kouření – snížíte tím příjem toxinů a budete stárnout pomaleji.
  6. Trénujte svůj mozek luštěte křížovky, sudoku, nebo se učte cizí jazyky.
  7. Často se smějte smích nejen léčí, ale podporuje i dobrou mysl.
  8. Dopřejte si dostatek spánku a odpočinku základem správného fungování lidského těla je dostatek spánku.
  9. Pečujte o sebe cvičte nejen tělo, ale i oči a mozek, provádějte dechová cvičení.
  10. Myslete pozitivně a radujte se z maličkostí každý den si najděte jednu věc, která vám udělá radost.
  11. Skončete se stresem stres je spouštěčem mnoha závažných chorob, mezi ně patří i rakovina.
  12. Mějte se rádi – identifikujte své neduhy a naučte se je mít rádi.

 

Zdroj: Dana Hodanová, osobní terapeut ve Studio Danah, psycholožka PhDr. Zdeňka Sládečková

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz