Alergie a přírodní prostředky

Sezónní alergie mohou velmi komplikovat život. Dobrou zprávou ale je, že můžeme využít přírodních prostředků ke zmírnění jejich symptomů. Mnoho lidí zbytečně trpí na alergie, přitom by mohli zmírnit potíže, a to dokonce přírodní cestou!

Studie odhadují, že 25% populace trpí alergickým onemocněním. Výzkumy také ukazují, že alergiků každým rokem přibývá. Alergie spouští pyly z trávy, stromů, roztoči, zvířecí alergeny, některé potraviny, znečištění ovzduší, nejrůznější přísady do kosmetiky ale i některé druhy hmyzu.

Jako první pomoc v počátku alergie uvádíme přírodní prostředky. Nepomohou sice tak rychle od příznaků, ale z dlouhodobého hlediska mohou projevy alergie výrazně zmírnit.

Zde jsme vybrali několk přírodních řešení:
Především je ale důležitá zdravá strava. Protože alergie úzce souvisí s naším imunitním systémem.

pexels.com

Důvodem může být přetížení

Ráda přirovnávám naše tělo k nádobě. Pokaždé, když něco vstupuje do našeho těla – z naší potravy, vody, vzduchu atd.- naše tělo na to reaguje. Přírodní prostředky ale umí naše tělo udržet v rovnováze (homeostáze). Když dospějeme do bodu, kdy jde do nádoby příliš mnoho vody, nádoba přeteče. Stejně tak podrážděný a přetížený imunitní systém může reagovat na běžně neškodné látky jako na vetřelce.

Jaké jsou první příznaky alergie? Mezi symptomy alergie patří:

* únava (někdy extrémní)
* senná rýma (rýma, svědění očí, pálení očí, slzení očí) * pocit plného nosu
* trávicí potíže, nevolnost
* ekzém
* astma
* dokonce až anafylaktický šok

Trvalé záněty vyvolané delší dobou, kdy je organismus vystaven alergenům, nebo případně kdy je organismus opakovaně vystaven alergenům, způsobují chronickou alergii. Testování alergických reakcí na podněty může být přínosné z hlediska prevence. Ale léčba většinou zahrnuje užívání antihistaminik, případně jiných léků, které mohou mít nežádoucí účinky.

Existují dva způsoby, jak pomoci zastavit alergii přirozeně:

1. Omezení možných alergenů (méně naplňovat nádobu)
2. Podpora, posilování a ozdravení imunitního systému (zvětšovat nádobu)

Jak léčit sezónní alergie a přirozeně získat úlevu?

Vybrali jsme pro vás pár jednoduchých přírodních prostředků, které jsou velmi účinné v boji s alergií. Je ale nutné, aby si je každý jedinec vyzkoušel sám a sám si vybral, který mu vyhovuje nejlépe.

Začněte se jednoduššími způsoby. A pokračujte až po složitější způsoby, jak eliminovat projevy alergie.

1. Jablečný ocet
Jablečný ocet se používá již po dlouhou dobu. Je vhodný prošetrnou dezinfekci. Osobně jsem ho používala na pálení žáhy a velmi mi pomohl. Říká se, že pomáhá snížit tvorbu hlenu a čistí lymfatický systém. Prý dokáže pomoci i při hubnutí. Takže za zkoušku to stojí.

A jak ho použít? Když se dostaví alergie, vezmu lžičku bio jablečného octu nefiltrovaného, nepasterizovaného, zásadotvorného, dám do sklenice vody a piji ho třikrát denně. Musí ale obsahovat tělu prospěšné bakterie mléčného kvašení. Vždy se podívejte na štítku.

Jablečný ocet mi pomohl od příznaků akutní alergie. A zdálo se mi, že se mi podařilo i vyhnout alergickým projevům, pokud jsem ho pila pravidelně. Takže pokud trpíte alergií na začátku sezóny, tak je dobré jablečný ocet užívat před tím.

2. Vypláchněte si nosní dírky solným roztokem
Tento lék funguje na bázi toho, že vymýváním zabraňujete

alergenům vstupu do dýchacích cest.

Tuto alternativní metodu jsem zatím nezkoušela. Protože jsem háklivá na to mít cokoliv v nose. Ale mám přátele, kteří ho hojně využívají. A i mnozí odborníci tuto metodu doporučují.

A jaký je postup? Je možné použít předem připravený solný výplach. Nebo je možné si připravit vlastní. Jednoduše smícháme 1 lžičku himálájské soli, popřípadě mořské soli v litru převařené vody. Nalijeme se do široké nádoby. Jednou nosní dírkou se roztok nasaje a druhou se nechá odtékat.

Solný sprej
Pro ty, co nemají odvahu vyzkoušet tuto metodu, je tu dobrá zpráva. Mohou totiž použít i některý nosní sprej s mořskou vodou, který lze koupit běžně v lékárnách. Používá se několikrát denně bez ohledu na to, zda máte příznaky, nebo ne.

3.Quercetin
Quercetin je jeden z přírodních bioflavonoidů, který pomáhá

stabilizovat buňky a zabraňuje tak uvolňování histaminu. Je to také silný antioxidant, který snižuje zánět. Je vhodný jako dlouhodobý lék. A mnozí, když ho začnou používat 4-6 týdnů před sezónou, zabrání rozvoji příznaků alergie.

Stejně jako u jakýchkoliv jiných alternativních způsobů léčby, je i zde nutné se poradit s vaším ošetřujícím lékařem zejména tehdy, máte-li potíže s játry, jste těhotná, nebo užíváte hormonální antikoncepci.

Použití: Přestože se quercetin přirozeně vyskytuje v potravinách jako jsou citrusy, česnek, nebo brokolice, je velmi obtížné sníst ho dostatečné množství k zastavení alergie. Proto je velmi užitečné užívat kvalitní náhradní zdroje a to i jako prevenci. Ale minimálně 4-6 týdnů před sezónou – dosáhnete tak nejlepších výsledků.

4. Kopřivový list
List kopřivy je další přírodní antihistaminikum, které může být velmi účinné, protože přirozeně blokuje schopnost těla produkovat histamin. Roste na mnoha místech a lze z vyrábět tinkturu, nebo čaj, přidávat do salátů, nebo do jídla. Ale kopřivové kapsle jsou nejjednodušší formou užití.

List kopřivy lze také kombinovat s jinými bylinami a popíjet jako uklidňující čaj při alergii. Často se kombinuje s mátou, nebo listem červené maliny, aby byl osvěžující. Podle určitých zdrojů je kopřivový čaj nejúčinější k očistě jater a díky tomu velmi dobře snižuje histamin.

Využití: Nejčastěji v sezóně alergií jako domácí kopřivový čaj a s tím kopřivové kapsle pro akutní úlevu od příznaků.

5. Probiotika
Alergie jsou důsledkem nerovnováhy v imunitním systému, což způsobuje, že tělo reaguje příliš silně na podněty. Mnohé studie poukazují na spojitost přítomnosti přátelských bakterií ve střevech a snížení výskytu alergií.

Dokonce jsou známy důkazy, že střevní bakterie v těhotenství a při kojení u matek výrazně snižují riziko výskytu alergií u dětí spíše, než vystavení příliš sterilnímu prostředí.

Určitě neovlivníme to, jak moc přátelských bakterií bylo v trávicím traktu matky, když byla těhotná. Ale můžeme příznivě ovlivnit výskyt přátelských bakterií v našem střevě konzumací kvašených potravin.

Jak to zajistíme: Musíme se ujistit, že konzumujeme dostatek kvašených potravin a nápojů, které mohou podpořit střevní bakterie. Navíc můžeme používat vysoce kvalitní probiotika v kapslích.

obrázek: pexels.com

6. Místní med
Pro tuto metodu sice neexistuje mnoho vědeckých důkazů, ale zato má pozitivní ohlasy u lidí kteří ji vyzkoušleli. Konzumací medu z míst, kde žijete pomůže vašemu tělu přizpůsobit se alergenům v životním prostředí. Konzumace medu ale také funguje jako prevence.

Jak ho užívat: Konzumovat ho lze po lžičce ze sklenice, nebo nezpracovaný, podle vašich možností. Užívaní jednou, nebo vícekrát denně Vám pomůže zmírnit příznaky alergie. Začít je nejlepší měsíc před sezónou výskytu vašich alergií.

7. Protizánětlivé potraviny
Nejrůznější potraviny, čaje a koření, které působí protizánětlivě můžou přinést pozitivní výsledky při snižování nepříjemných příznaků alergie. V roce 2016 Journal of biochemie uveřejnil studii, ze které je patrné, že požívání zázvoru ústy snižuje kýchání, nachlazení, ale i odpověď imunitních buněk na dráždivé alergické podněty. Zelený čaj má podobné účinky.

Jak si pomoci: Konzumací bylin, koření a jídel s protizánětlivými účinky. Konzumací zelených a bylinných čajů. Nejlépe si vybrat trojkombinaci z tohoto výběru a ještě kombinovat se zázvorovým čajem.

8. Dietní opatření
Pokud vše ostatní selže, potom mnohdy musí nastoupit dietní opatření, které mohou být dobrým pomocníkem v boji s alergií. Pro začátek léčby postačí domácí vývar z kostí a eliminační dieta.

Po našich zkušenostech to doporučujeme zejména těm, co jsou těžcí alergici, případně těm, kteří potřebují uvést do rovnováhy střeva.

Jak jsme to řešila já: Sledovala jsem stravu s vypuštěním alergenů a reakci organizmu na ní v průběhu několika měsíců. Mělo to velký úspěch na odezvu organismu při sezónní alergii a dokonce i léčbě těžké potravinové alergie u jednoho z mých dětí.

9. Testování střev
Pokud vy, nebo někdo blízký trpí skutečně alergiemi, zvažte testování střev. Dostanete obrázek toho, co se děje ve vašich střevech a budete přesně vědět, jaké učinit opatření.

V současné době díky pokroku už není nutné chodit do laboratoře, nebo k lékaři. Ale otestujete si stolici díky domácím testům i doma. Já používám některý z domácích testů – funguje i jako prevence střevních onemocnění.

obrázek: pexels.com, zdroj:

https://www.celostnimedicina.cz/vyporadejte-se-s-projevy-alergie-prirodni-cestou-aneb-tipy-na-bylinky-ktere-pomohou-pri-ryme-ci-ekzemu.htm


https://www.brainmarket.cz/nase-novinky/alergie/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *