Jan Denemark
23. května 2022 • 10:00

USA: Tým mladíků a velkého lídra v obraně. Pasta proti kamarádovi

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
  • Američtí hokejisté se radují z gólu na 2:0, který vstřelil Seth JonesAmeričtí hokejisté se radují z gólu na 2:0, který vstřelil Seth JonesFOTO: ČTK / AP / Emmi Korhonen

    Marně čekají na finále, nebo na jinou, než bronzovou medaili. Přesto jde často stylem hokeje i soupiskou o jeden z nejlepších celků mistrovství. Ano, řeč je o Spojených státech amerických. Tým trenéra Davida Quinna zatím druhou větu podtrhuje bezezbytku. Jeho výběr nabízí nespočet talentovaných mladíků, rychlosti, chuti a jedné posily last-minute. Seznamte se, tohle je protivník, který silně prověří Čechy před vyřazovací fází.

  • Seth to zařídí

    V létě podepsal v Chicagu megalomanskou smlouvu na 9 milionů ročně a měl se stát tváří změny, která u Blackhawks proběhne. Nestalo se. Tedy, zatím. Chicago stále tápe a propadá se hlouběji. V případě USA na mistrovství světa však Seth Jones plní svou roli dokonale. Jde o jasně největší jméno, které země s padesáti hvězdami na vlajce do Evropy vyslala. Hraje výborně a z pozice šéfa, byť je mu teprve 27 let, vede ostatní.

    Srovnání kapitánů

    Seth Jones 5 zápasů 4 (1+3)

    Roman Červenka 5 zápasů 11 (3+8)

    Kapitánem USA je Seth Jones Kapitánem USA je Seth JonesFoto ČTK

  • Klíčová posila last-minute

    Vedla se dlouhá debata, kdo po odchodu legendárního Tuukky Raska vyplní díru v brankovišti Bostonu. Místo nakonec uzmul mladý Jeremy Swayman, jenž se dokázal po letech vydrápat z farmy, kde přechytal třeba Dana Vladaře a získat místo na slunci. Po konci Bruins v play off posílíl americký soubor a David Pastrňák, ale i David Krejčí, tak budou moci využít svých znalostí z tréninků.

    Srovnání brankářů
    Jeremy Swayman 2 zápasy 0,96 gólu na zápas 94,9 % úspěšnosti
    Strauss Mann 3 zápasy 2,29 gólu na zápas 89,4 % úspěšnosti
    Karel Vejmelka 4 zápasy 1,96 gólu na zápas 90,7 % úspěšnosti
    Marek Langhamer 1 zápas 2,1 gólu na zápas 93,8 % úspěšnosti

    Jeremy Swayman posílil USA na MS Jeremy Swayman posílil USA na MSFoto ČTK

  • Málo známí, hodně kvalitní

    Když se v tuzemsku vyřknou nahlas jména jako Thomas Bordeleau, Kieffer Bellows, nebo Sean Farrel, málokoho to zvedne ze židle. Jenže pozor, jde o prvotřídní hokejové talenty. Minimálně první dva jmenovaní mladíci mají před sebou velkou budoucnost. Bellows už se stihl třikrát gólově představit evropským fanouškům a patří na turnaji k hlavní ofenzivní zbrani příštího českého soupeře.

    Nejlepší střelci USA a Česka

    Adam Gaudette 3

    Kieffer Bellows 3

    Seth Jones 1

    Roman Červenka 3

    Matěj Blümel 3

    David Pastrňák 3

    Třígólový střelec USA Adam Gaudette Třígólový střelec USA Adam GaudetteFoto ČTK

  • Zlobivý talent

    Alex Galchenyuk. Montreal si od něj tolik sliboval. Měl konečně zajistit otočení kormidla a budoucnost ověnčenou vavříny. Místo toho měl spory s trenéry, postupem času nízkou výkonnost a slabou tréninkovou morálku. A tak se pakoval. Ukázalo se, že Canadiens spálily třetí volbu draftu. Za tři sezony prošel forvard pět klubů, nikde se nechytil. Na mistrovství startuje po devíti letech, tehdy slavil bronz.

    Nejvýše draftovaní hráči

    Alex Galchenyuk 3. volba 2012

    Seth Jones 4. volba 2013

    Luke Hughes 4. volba 2021

    Jakub Vrána 13. volba 2014

    Tomáš Hertl 17. volba 2012

    David Pastrňák 25. volba 2014

  • Čekání na finále

    Zdá se to neuvěřitelné, ale Spojené státy nikdy nehrály finále mistrovství světa. Od roku 1960 získaly sedm bronzů, ale v bojích o nejcennější kov nebyly nikdy. A to nelze říct, že by v posledních letech mířily na světové šampionáty celky jen proto, aby se zúčastnili. Tenhle turnaj ale zkrátka Američanům nesedí a je jedno, jestli je v týmu Patrick Kane, Johnny Gaudreau, nebo Mike Modano.

    Posledních 5 medailí

    USA

    2021    bronz

    2018    bronz

    2015    bronz

    2013    bronz

    2004    bronz

    Česko

    2012    bronz

    2011    bronz

    2010    zlato

    2006    stříbro

    2005    zlato

    V roce 2021 oslavili hokejisté USA bronz na MS V roce 2021 oslavili hokejisté USA bronz na MSFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud