Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko udělilo víza 351.315 uprchlíkům z Ukrajiny

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku
Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Za téměř tři měsíce od počátku války na Ukrajině udělila ČR ochranu celkem 351.315 běžencům. Údaje dnes dnes ministerstvo vnitra zveřejnilo na twitteru. Podle týden starého vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je v Česku zhruba 200.000 uprchlíků. Vnitro nemá přesný přehled o tom, kolik lidí ze země odjelo.

Podle dnes zveřejněných dat ministerstva vnitra byla v Česku udělena dočasná ochrana 351 315 lidem z Ukrajiny, v neděli jich přibylo 520. Cizinecké policii se přihlásilo více než 254 tisíc osob, 1320 jen za včerejší den.

Vláda minulé úterý kvůli migrační vlně z Ukrajiny schválila žádost o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů. Souhlas s prodloužením do konce června vyslovili poslanci ve čtvrtek, a to zejména hlasy poslanců pětice koaličních stran. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) také projednal novelu zákona o pobytu uprchlíků z Ukrajiny v Česku, nazývaného lex Ukrajina. Úprava explicitně odmítne dočasnou ochranu občanům Evropské unie. Prodlouží lhůtu na vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní a zároveň zkrátí dobu, dokdy musí uprchlík nahlásit změnu pobytu z 15 dnů na tři dny.

Nově budou muset žadatelé o dočasnou ochranu z Ukrajiny prokázat, že mají zajištěné ubytování, pokud nebudou mít bydlení zprostředkováné krajským asistenčním centrem. Novela obsahuje také zkrácení nároku uprchlíka na zdravotní pojištění.

Uprchlíci, kteří dostávají v ubytovacím zařízení zdarma stravu a hygienické potřeby, by už neměli pobírat humanitární dávku. Nyní mají uprchlíci nárok na podporu 5000 Kč na pořízení základních potřeb pro začátek života v Česku. Dávku dostanou za měsíc, kdy získali vízum k ochraně. V případě potřeby mohou příspěvek pobírat ještě dalších pět měsíců. Podle kritiků a některých opozičních politiků část Ukrajinců míří do Česka jen pro dávky.

Témata:  víza uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy