V Cannes se představí film s českou koprodukcí. Vypráví příběh ukrajinského válečného zajatce

Rita Burkovská ve filmu Butterfly Vision | Zdroj: Masterfilm

Jediný celovečerní snímek s českou účastí, který bude soutěžit na letošním festivalu v Cannes, je koprodukční psychologické drama Butterfly Vision ukrajinského režiséra Maksyma Nakonečného. Celovečerní debut řešící témata týkající se války, lidskosti a naděje vznikl v koprodukci Ukrajiny, České republiky, Chorvatska a Švédska.

Cannes Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českou producentkou je Dagmar Sedláčková, která film představí v rámci soutěžní sekce Un Certain Regard společně s dalšími tvůrci a herci. Světová premiéra snímku bude 25. května. Za tvůrce o tom v pondělí informovala Martina Reková.

Butterfly Vision vypráví příběh osmadvacetileté ženy jménem Lilia, která se vrací domů k rodině a spolubojovníkům poté, co byla držená ve válečném zajetí v ukrajinské oblasti Donbas. Jako vojenská expertka byla zvyklá být stále ve střehu, nyní jako manželka v civilu netuší, jak žít dál. Potlačená bolest a trauma ze zajetí se jí zhmotňují ve snech, jako by jí něco uvnitř bránilo posunout se dál.

Proslov Zelenského, návštěva Toma Cruise i české Sedmikrásky. Začal 75. ročník festivalu v Cannes

Číst článek

Ukrajinského režiséra k natáčení inspiroval dokument z bojů právě v donbaské oblasti, který stříhal už v roce 2018. Tehdy ještě netušil, že bude témata Butterfly Vision řešit po rozšíření rusko-ukrajinské války na celé území Ukrajiny celý svět.

Film se natáčel v roce 2021, dokončený byl letos těsně před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu. Filmaři natáčeli na hranici s Donbasem, z bezpečnostních důvodů nemohli však proniknout příliš daleko.

Rozbořená města a krátery po bombách vznikaly dodatečně jako vizuální efekty v českém postprodukčním studiu Magiclab. Hlavní roli ztvárnila ukrajinská herečka Rita Burkovská. Hudbu složil český scenárista a hudebník Džian Baban.

Zástupci Cannes vybrali Butterfly Vision do oficiální soutěžní sekce Un Certain Regard (Jistý pohled), v níž se od roku 1978 každoročně představuje dvacítka filmů. V 90. letech byl v této sekci uveden český snímek Lekce Faust režiséra Jana Švankmajera, koprodukční snímek s českou účastí tam byl vybrán naposledy v roce 2017, šlo o film Out.

V porotě Un Certain Regard, do níž bývají vybírány filmy především mladých režisérů představujících současnou různorodou světovou kinematografii, zasedl v roce 2017 i umělecký ředitel karlovarského filmového festivalu Karel Och. Navázal tak na svou předchůdkyni Evu Zaoralovou, která v této porotě zasedla v roce 2004.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme