TOPlist

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1: vlajkový čipset je ještě výkonnější

Snapdragon 8 Gen 1
  • Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 přichází v rychlejší variantě
  • Vyrábí jej TSMC, což přináší výrazně vyšší efektivitu
  • Qualcomm také představil Snapdragon 7 Gen 1 pro telefony vyšší střední třídy

Vlajkové smartphony s Androidem budou v druhé polovině letošního roku ještě výkonnější. Qualcomm totiž představil Snapdragon 8+ Gen 1, který přináší nejen zvýšené takty procesorových a grafických jader, ale také pokročilejší výrobní proces, který činí nový čip výrazně efektivnějším. Kromě toho byl odhalen i Snapdragon 7 Gen 1 pro telefony vyšší střední třídy.

Snapdragon 8+ Gen 1: vyšší výkon, lepší efektivita

Qualcomm se chlubí, že nový Snapdragon 8+ Gen 1 má oproti původní variantě o 10 procent vyšší procesorový a grafický výkon. V prvním případě za to mohou vyšší takty všech jader: hlavní jádro Cortex-X2 dosahuje frekvence 3,2 GHz (původně 3,0 GHz), výkonná jádra Cortex-A710 běží na taktu 2,75 GHz (původně 2,5 GHz) a efektivní jádra jsou taktována na 2,0 GHz (původně 1,8 GHz).

Snapdragon 8 Gen 1 Plus 1

I přes zvýšení taktů by měla být procesorová jednotka efektivnější, a to až o 30 procent. Důvodem je sázka na 4nm výrobní proces od TSMC, který je pokročilejší než ten původní 4nm od Samsungu. Vyšší efektivita se týká i grafického čipu, u kterého byly rovněž navýšeny takty. O 20 procent má být efektivnější i jednotka starající se o AI.

Snapdragon 8 Gen 1 Plus 2

A jak se vyšší efektivita projeví v praxi? Ve srovnání se Snapdragonem 8 Gen 1 slibuje Qualcomm o 1 hodinu delší hraní her, o 80 minut delší streamování videa, o 5,5 hodiny delší telefonování, o 50 minut delší využívání sociálních sítí nebo o 17 hodin delší přehrávání hudby.

Snapdragon 8 Gen 1 Plus 3

Zbytek výbavy Snapdragonu 8+ Gen 1 je shodný s původní verzí. Máme zde podporu rychlých pamětí (LPDDR5 a UFS 3.1) i 144Hz displejů s Quad HD+ rozlišením nebo široké možnosti v oblasti bezdrátových sítí: 5G (až 10 Gbps), Wi-Fi 6/6E a Bluetooth 5.3. Mobilní fotoaparáty mohou mít rozlišení až 200 Mpx a zvládnou natáčet až 8K video.

Snapdragon 8 Gen 1 Plus 5

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 uvidíme v prvních telefonech v třetím kvartále letošního roku. Použít jej má velká spousta výrobců, potvrzení jsou mj. Asus, Honor, Lenovo, OnePlus, Oppo, Realme, Xiaomi či ZTE. Ve výčtu překvapivě chybí Samsung, zvlášť když se mluví o tom, že korejský gigant nasadí Snapdragon 8+ Gen 1 do svých příštích skládaček Z Fold 4 a Z Flip 4.

Snapdragon 7 Gen 1: živá voda pro vyšší střední třídu

Společně se Snapdragonem 8+ Gen 1 představil Qualcomm čipset Snapdragon 7 Gen 1. Jedná se o nástupce Snapdragonu 778, který se pyšnil spoustou „vlajkových“ funkcí nabízených za nižší cenu. U novinky Qualcomm slibuje mezigenerační zlepšení až o 20 procent v grafickém výkonu a o 30 procent rychlejší zpracování úloh umělou inteligencí. O navýšení procesorového výkonu Qualcomm nehovoří. Čipset je vyroben 4nm procesem, nevíme však kým.

Snapdragon 7 Gen 1

O procesorové jednotce víme pouze to, že jí tvoří 8 jader, přičemž maximální takt těch nejvýkonnějších činí 2,4 GHz. O grafické operace se pak stará čip Adreno 662 GPU, přičemž díky technologii Adreno Frame Motion Engine se můžeme ve vybraných hrách těšit až na dvojnásobný framerate oproti Snapdragonu 778 při stejné spotřebě. Snapdragon 7 Gen 1 může být spárovaný až s 16 GB RAM.

Snapdragon 7 Gen 1 3

Snapdragon 7 Gen 1 si poradí s 200Mpx fotoaparáty, maximálním rozlišením pro video je 4K při HDR. Záznam je možný i ve formátech HEIC a HEVC. Bezdrátovou konektivitu zastupuje 5G modem Snapdragon X62 (download až 4,4 Gbps), Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3. Čipset podporuje i technologii Trust Management Engine, což znamená, že jej půjde použít pro bezpečné uchovávání digitálních klíčů automobilů, nebo pro ukládání občanských a řidičských průkazů.

Snapdragon 7 Gen 1 1

První telefony se Snapdragonem 7 Gen 1 dorazí na trh později v tomto roce, mezi prvními jej použijí výrobci jako Honor, Oppo a Xiaomi.

Autor článku Jakub Karásek
Jakub Karásek
Příznivec mobilních technologií, konvertibilních zařízení a bezdrátového nabíjení, fanoušek tvrdé hudby a milovník rychlé jízdy v motokárách, na kole a na lyžích. Odpůrce FUPu, pomalého internetu a přerostlých smartphonů.

Kapitoly článku