Hlavní obsah

Běžec Lewandowski ukončil kariéru

Elitní běžec na středních tratích Marcin Lewandowski ukončil ve 34 letech kariéru. Polský atlet získal v závodech na 800 a 1500 metrů ve dvanáctiletém období deset evropských nebo světových medailí. Souputník českého rekordmana Jakuba Holuši, který s ním nějakou dobu trénoval, se kvůli problémům v přípravě nedokázal dostatečně připravit na venkovní sezonu. Obával se, že by na šampionátech nebyl konkurenceschopný.

Foto: Profimedia.cz

Marcin Lewandowski na Kopernikově poháru v Toruni.

Článek

Těsně před halovým mistrovstvím světa se jeho dcera zranila při tréninku moderní gymnastiky a on do Bělehradu neodjel. "Rozhodl jsem se zůstat doma, dokud se Midia úplně neuzdravila. Kvůli tomu jsem neměl možnost trénovat v zahraničí, nedokázal jsem se patřičně připravit, abych mohl obhajovat bronzovou medaili z mistrovství světa a stříbro z mistrovství Evropy, a místa pod stupni vítězů mě nezajímají," vysvětlil Lewandowski na Instagramu.

O konci s vrcholovou atletikou byl pevně přesvědčený. "Nepřemýšlel jsem ani sekundu, protože rodina je priorita. Bylo to stejné, jako když jsem se odhlásil z halového mistrovství světa, i když jsem byl ve skvělé formě. Bylo to krásných šestnáct let běhání, úžasné dobrodružství, které je teď pryč. Něco končí a něco začíná, protože v listopadu se znovu stanu otcem," dodal.

Lewandowski je trojnásobný halový mistr Evropy a evropský šampion pod širým nebem z roku 2010. Na světové scéně je vedle bronzu na patnáctistovce z MS 2019 jeho největším úspěchem stříbro na téže trati na HMS 2018. Poslední medaili z velké akce získal loni, kdy byl na patnáctistovce druhý na halovém mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: