Zoufalství Rusů. Tento Kamaz je téměř uměleckým dílem polní improvizace

Rusové již opakovaně prokázali, jak moc „věří“ své vojenské technice, a pokusy o zlepšení úrovně ochrany svědčí o velkém zoufalství použít v podstatě cokoli. Několik případů jsme již popsali, ale tento Kamaz je už skutečně šrotem. Vysvětlíme, zda to Rusům k něčemu je.

Během kyjevské epizody války na Ukrajině používali Rusové dřevo k posílení chladičů nákladních automobilů proti ručním zbraním a k maskování používali dokonce i seno a staré koberce. Postupem času se na nákladních vozidlech objevoval kovový šrot nebo připevněné pancéřové díly z jiných vozidel, například MT-LB, jak uvádí server Military Today.

Dosud však nic nebylo tak směšné jako tento Kamaz nalezený Remigiuszem Wilkem. Máme tu kombinaci šrotu (možná polovina bubnu odstředivé pračky a navrtané kusy plechu), balíků dřeva, pytlů s pískem a něčeho, co vypadá jako kabely nebo hadice od pračky… Všechno vypadá jako ze světa Šíleného Maxe.

V praxi je tento typ pancíře pouze emocionální podporou pro posádku, podobně jako známé klece na tancích, protože kromě výrazného zvýšení hmotnosti vozidla, které zhoršuje jeho pohyblivost, toho ve skutečnosti moc nepřináší. Hovoříme zde pouze o lehkých ručních zbraních, proti kterým má tovární kabina chránit.

Nákladní vozidla Kamaz 6560M mají, alespoň podle výrobce, kabinu třídy 6 podle normy GOST, která zastaví střely s kaleným ocelovým jádrem ráže 7,62x54R mm. Hovoříme zde tedy o hrozbě zahrnující například samopaly z rodiny PKM.

Zdroj: military-today.com