Přehled: Kraje rozdělují stamiliony korun na nové kotle. Kdy a jak o peníze požádat?

Tomáš Klézl Tomáš Klézl
23. 5. 2022 10:49
Kraje postupně spouštějí další, už čtvrté kolo kotlíkových dotací. Tentokrát budou mít nárok na výměnu neekologického kotle jen nízkopříjmové domácnosti. Změnou je také to, že už se až na výjimky nebudou dotovat výměny plynových kotlů. Aktuálně.cz přináší přehled, od kdy lze v jednotlivých regionech o dotace žádat a kolik peněz plánují kraje mezi domácnosti rozdělit.

Čtvrté kolo kotlíkových dotací je určeno pro ty rodiny, které dokážou, že jejich čistý příjem na jednoho člena domácnosti v roce 2020 nepřesáhl 170 900 korun, tedy tedy 14 242 korun na osobu na měsíc. Peníze ale mohou dostat také domácnosti složené čistě z lidí ve starobním důchodu či invalidním důchodu třetího stupně. Ti své příjmy dokládat nemusí.  

V tomto kole již vláda nebude podporovat kotle na plyn. Cílem je snížení energetické závislosti na Rusku, které koncem února zaútočilo na Ukrajinu a vyvolalo krizi na trzích s energiemi. Dotaci na plynový kondenzační kotel dostane zájemce pouze v případě, že si ho vyměnil nebo závazně objednal do konce dubna - v tom případě dostane až 100 tisíc korun.

Naopak se zvýšila dotace na tepelná čerpadla, a to o 50 tisíc korun na 180 tisíc. Na kotel na biomasu mohou domácnosti dostat až 130 tisíc korun. Žádat o příspěvek může vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, bytové jednotky nebo také trvale obývané rekreační stavby.

Moravskoslezský kraj

Ovzduší v Moravskoslezském kraji, a to zvláště v oblasti Slezské pánve, je dlouhodobě nejhorší v celém Česku. Na výměnu kotlů proto směřuje pravidelně nejvíce peněz ze všech regionů. Ve čtvrtém kole kotlíkových dotací má nyní kraj připraveno 849 milionů korun.

Zájemci budou moci své žádosti posílat od 13. června, a to i elektronicky. Už nyní je připravený systém, kde si mohou žádost předpřipravit. Kraj v současnosti eviduje téměř šest tisíc zájemců. Pokud jich bude přibývat, požádá ministerstvo o další peníze.

"Zákaz používání nevyhovujících kotlů měl původně platit od září tohoto roku, tento termín se ale zřejmě posune o dva roky. To by ale nemělo být důvodem, aby lidé s výměnou otáleli. Možná mají úplně poslední příležitost, jak na nový zdroj tepla získat významnou podporu," uvádí hejtman Ivo Vondrák (ANO).

 

Právě se děje

Další zprávy