Stali jsme se legendami, uvedl Guardiola po čtvrtém titulu a ocenil Liverpool

foto Utkání  38. kola anglické fotbalové ligy Manchester City - Aston Villa 22. května 2022. Trenér Pep Guardiola z Manchesteru City (vpravo) a předseda klubu Khaldún Al Mubarak se radují s trofejí pro vítěze anglické ligy. 

Manchester - Podle trenéra fotbalistů Manchesteru City Pepa Guardioly se jeho tým čtvrtým titulem v posledních pěti sezonách nesmazatelně zapsal do historie. \"Citizens\" předvedli v posledním kole velký obrat a po výhře 3:2 nad Aston Villou obhájili prvenství v anglické lize. Jednapadesátiletý Španěl po sezoně ocenil hlavního soupeře v boji o trofej Liverpool, který podle něj dělá ze staronových šampionů stále lepší mužstvo.

"Stali jsme se legendami. Vyhrát čtyřikrát titul z pěti pokusů se může povést jenom týmu s opravdu výjimečnými hráči. Je to asi největší úspěch našich kariér, neuvěřitelné. Na tohle se bude vzpomínat," citovala Guardiolu agentura Reuters. "Při prvním titulu jsme získali sto bodů, druhý jsme potvrdili až v posledním zápase v Brightonu, třetí byl kvůli pandemii bez diváků a tenhle zase s našimi fanoušky je ten nejcennější," vyjmenoval úspěšný kouč.

Jeho tým přitom s Aston Villou prohrával ještě čtvrthodinu před koncem o dvě branky, v rozmezí 76. a 81. minuty ale skóre otočil. Dvakrát se trefil střídající Ilkay Gündogan a jeden zásah přidal další záložník Rodri.

"Volal jsem do Madridu, dali mi dobrou radu," podotkl s úsměvem Guardiola v narážce na semifinálové zklamání v Lize mistrů, kdy jeho tým na hřišti Realu dvakrát inkasoval v samém závěru odvety a nakonec po prodloužení vypadl. "Těžko to vysvětlit. Je krásné zažívat takové emoce a mám pocit, že i díky tomuhle momentu budeme příští sezonu ještě silnější," uvedl nejúspěšnější cizinec v historii anglické ligy. V počtu titulů překonal jiné trenérské osobnosti Josého Mourinha a Arséna Wengera.

Bývalý kouč Barcelony a Bayernu Mnichov přiznal, že určité obavy o výsledek měl. Už proto, že k jistotě titulu musel Manchester vyhrát, protože i Liverpool nakonec zvládl v závěru zápas s Wolverhamptonem (3:1).

"Hlavou se mi samozřejmě honila spousta myšlenek, nebylo to jednoduché. Cítil jsem, že hlavně potřebujeme vstřelit první branku. Tenisté říkají, že ukončit finále Wimbledonu při vlastním podání je to nejtěžší, tohle bylo podobné," uvedl Guardiola a ocenil atmosféru na stadionu Etihad, která byla nejlepší, jakou kdy zažil.

"Citizens" získali během šestileté Guardiolovy éry jedenáctou cennou trofej. V lize poslední roky soupeří především s Liverpoolem, který letos ovládl oba domácí poháry a šanci na další triumf má ve finále Ligy mistrů proti Realu.

"Měli bychom o Liverpoolu mluvit jako o poražených? Je fantastické, co v posledních sezonách v Premier League předvádějí. Našel se jeden tým o chlup lepší, ale i oni jsou vítězové," ocenil Guardiola rivala včetně svého protějška na lavičce Jürgena Kloppa.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.03.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pátek 29. března 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď