Hlavní obsah

Lži, kterými si lidé ospravedlňují setrvání ve špatném vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vstupujete-li do nového vztahu, nikdo vám předem nezajistí, že vydrží navěky. Mnohé se dá vyřešit, něco už ovšem ne. A zůstávat v nefungujícím vztahu jen proto, že se bojíte být třeba sami, není dobrý nápad. Přesto to mnozí lidé dělají.

Foto: Profimedia.cz

Lží, kterými si lze ospravedlnit setrvávání v nezdravém vztahu, existuje mnoho. Nikdy ale nevěřte tomu, že si právě takový vztah zasloužíte.

Článek

„Souhlasím s tím, že opustit vztah, byť nezdravý, je těžké. Žádný důvod by ale neměl být natolik pádný, abyste setrvali v něčem, co vám ubližuje,“ upozorňuje koučka Mitzi Bockmannová, která se více než deset let specializuje na životní i milostné trable druhých.

„Přestože jsou mnozí lidé dost chytří, aby špatný vztah poznali, i tak často sami sebe balamutí nějakou nebezpečnou lží, jen aby si ospravedlnili, proč v něm zůstat,“ dodává z vlastních zkušeností a uvádí pět nejčastějších.

Pokud ho/ji budu dostatečně milovat, změní se

Když někoho milujeme, chceme v něm vidět jen to nejlepší. A i když nám milovaný člověk ubližuje, stále věříme, že není ve skutečnosti tak zlý, že vše jde „opravit“. A místo odchodu proto častěji volíme snahu o nápravu. Spoléháme, že nám v tom naše láska pomůže. A zkoušíme to stále a stále, i když to nefunguje, a všichni kolem to vidí.

„Pokud vás osoba vedle vás činí nešťastnými, zeptejte se sami sebe, jestli ji můžete navěky milovat. Přesně tu, kterou je teď, ne tu, kterou by mohla být,“ nabádá na svém blogu odbornice.

Nesnažte se měnit partnera, nepředpokládejte aneb Rady, jak posílit vztah

Vztahy a sex

Věci budou zase takové jako na začátku

Začátek každého vztahu bývá úžasný. Trávíme hodiny a hodiny mluvením o společných věcech, i o těch, které nás rozdělují, a snažíme se v nich najít spojitost. Milujeme se tak často, jak jen to jde. Jsme prostě na svém obláčku a věříme, že tak to bude navždy.

Jenže jak všichni s odstupem zjistíme, věci se po čase usadí a všechny intenzivní pocity se časem zjemní, aby je nahradilo něco trvalejšího.

A právě v takové chvíli se může vztah proměnit v nezdravý, pokud intenzivní věci nahradí cokoli, co nám činí bolest. Protějšek nás může začít ignorovat, trávit s námi minimum času a mnohé další. Proč s ním tedy zůstávat? Možná protože byl přece na počátku tak skvělý, a když vydržím, určitě takový zase bude. Jenže to je často velká lež.

Když ve vztahu více dáváte, než dostáváte

Vztahy a sex

Když se změním, všechno bude zase fungovat

„Ani neumím přesně vyčíslit, kolik lidí, kteří ke mně chodí, věří, že toxický vztah je jejich chyba. A důvod, proč tomu tak věří, je ten, že jim to často říká jejich partner,“ uvádí nepříjemnou zkušenost mnoha lidí odbornice.

V důsledku toho jsou lidé paralyzováni a myslí si, že když se změní (budou hezčí, výmluvnější, zapojí se do koníčků partnera), vše bude najednou lepší. A tak mění svou podstatu v něco, čím nikdy být třeba ani nechtěli.

„Může to někdy fungovat? Proměnit se, aby mě ten druhý zase miloval? Obávám se, že ne,“ tvrdí Bockmannová.

Podle čeho poznat, že jste uvízli v toxickém manželství

Vztahy a sex

A proč? Dle jejího názoru lidé, kteří po vás chtějí změnu, ji ve skutečnosti ani vlastně nechtějí. Jen tím, jací jste, omlouvají své vlastní chyby. A i když se nakonec změníte, budou vámi o to víc opovrhovat.

Už nikdy nebudu nikoho milovat, nebudu milován/a

Všichni chceme být ve vztahu. Strach, že když z něj odejdeme, už nikoho dalšího nenajdeme a budeme sami, bývá natolik veliký, že dokáže doslova „zázraky“.

„Jen málo mých klientů, kteří ukončili vztah, nikoho jiného nenašli. Ano, chvíli to trvalo, chtělo to možná trochu sebereflexe, ale našli. Rozhodně se nenechte vírou, že nikdy už nikoho podobného nenajdete, zviklat. Někde někdo určitě je,“ potvrzuje odbornice.

Varovná znamení, která poukazují na nezdravý vztah

Vztahy a sex

Tohle je vše, co si zasloužím

Lidé, kteří setrvávají ve špatných vztazích, o sobě bohužel mají často velmi špatné mínění. Týdny, měsíce i roky vedle člověka, který je ponižuje, pohrdá jimi nebo všechno zlehčuje, mohou způsobit, že i ten nejsilnější člověk ztratí sebeúctu.

V důsledku toho pak věří, že špatný vztah, ve kterém je, je právě to, co si zaslouží. Opak je ale pravdou, každý člověk si zaslouží být šťastný a spokojený. Stejně tak milovaný a opečovávaný.

„Věřte tomu. Jakmile začnete vnímat, že si zasloužíte víc, najdete sílu odejít. A co víc, najít někoho, kdo vám dá vše, po čem toužíte,“ uzavírá Bockmannová.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám