Největrnějším dnem týdne bude čtvrtek – nárazy čerstvého severozápadního větru se budou pohybovat až kolem 55 km/h. A po pátečním přechodu studené fronty, se víkendové odpolední teploty zpravidla nedostanou přes 20 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V pondělí naměříme nejvyšší teploty z celého nového týdne – před přechodem studené fronty, sem bude proudit teplý vzduch od jihu. Nejvyšší odpolední teploty tak budou na letních hodnotách. Jinak bude zpočátku dne polojasno, na východě území i jasno. Během dne bude docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až polojasno a později večer musíme na západě území počítat se zataženou oblohou s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i s bouřkami. Teploty se budou pohybovat mezi 22 až 26 °C, tentokrát ty nejnižší budou na Ostravsku a v Olomouckém kraji.

Kde platí výstraha?

„Dnešek bude nejteplejším dnem tohoto týdne, protože teploty vystoupí až na letních 26 stupňů Celsia. Zítra (v úterý) a ve středu bude brázda nízkého tlaku vzduchu spojená se zvlněnou studenou frontou jen zvolna postupovat přes naše území k východu. Úterý a středa budou tedy deštivými dny s teplotami jen kolem, nebo slabě nad 20 stupňů,“ uvedli rovněž meteorologové z ČHMÚ.

Pás od Vysočiny po Jeseníky v úterý zasáhnou silné bouřky, které večer přejdou v intenzivní déšť, napršet při tom může kolem 40, lokálně až 60 milimetrů srážek, varují aktuálně meteorologové.

Upozornění na bouřky a vydatný déšť platí od úterního poledne do středečního rána konkrétně pro oblast Dačic v Jihočeském kraji, východní polovinu Vysočiny a Pardubického kraje, západní polovinu Jihomoravského a Moravskoslezského kraje a severozápad Olomouckého kraje.

Vydatné srážky mohou podle meteorologů zvýšit odtok vody z krajiny a voda může téct přes silnice. „Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně,“ doporučili meteorologové.

Déšť a bouřky

V úterý bude zataženo až oblačno, během dne na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Srážkové úhrny se budou pohybovat až na 15 mm, v bouřkách až kolem 30 mm. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty mezi 20 až 24 °C, na západě kolem 18 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, zpočátku dne na většině území déšť nebo přeháňky, postupně srážky místy. Ranní teploty 14 až 10 °C. Odpolední teploty 16 až 20 °C, na jihovýchodě kolem 23 °C. Ve čtvrtek bude zpočátku dne oblačno. Postupně bude docházet k ubývání oblačnosti na polojasno až skoro jasno. Ranní teploty 13 až 9 °C. Odpolední teploty 18 až 22 °C. Foukat bude čerstvý vítr s nárazy kolem 55 km/h.

Ochlazení na víkend

V pátek bude zpočátku dne jasno až polojasno, postupně bude docházet od západu k přibývání oblačnosti a místy očekáváme déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 17 až 21 °C.

V sobotu bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty 15 až 19 °C. V neděli bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 15 až 19 °C.

Kdy se do Česka vrátí tropické teploty?

První a zatím poslední tropický den letošního roku jsme naměřili v pátek 20. května. A chladný bude i začátek června, což je první meteorologický letní měsíc. Na jeho počátku se budou nejvyšší odpolední teploty pohybovat jen do 22 °C. Numerické modely, které počítají předpovědi počasí na 14 dnů dopředu, zatím návrat tropických teplot neslibují. Loňský červen přinesl teplotní rekordy v pražském Klementinu pro 17. a 18. června, kdy nejvyšší teploty stoupaly přes 33 °C.

Obce na Lounsku uklízí po bouři

Obce na Lounsku i dnes uklízejí následky páteční bouře. V Lenešicích či v Dobroměřicích jsou hasiči, starostové čekají na vyjádření pojišťoven. Podle zjištění ČTK jsou všechny domy obyvatelné, některé se daly opravit už o víkendu. Vítr poškodil také střechy některých domů v obecním majetku, vyvrátily se desítky stromů. Upozornila na to MF Dnes.

„Teď tu právě procházím s pány z firmy nějaké škody, které máme na obecním majetku,“ uvedl starosta Lenešic Leoš Procházka. O víkendu byly v obci asi čtyři hasičské jednotky, které odklízely stromy z trati, aby zajistily provoz. Pomáhaly i lidem, kterým vítr poškodil střechy a popadané stromy ploty. „Většina střech se podařila opravit, pak tu máme čtyři domy, které opravu ještě potřebují, ale mohla by to pokrýt pojistka,“ řekl starosta s tím, že obec má poškozenou střechu na škole a sokolovně.

V Dobroměřicích přišel o část střechy menší panelový dům. Podle starostky obce Ivany Sihlovcové je dům obyvatelný, nyní se čeká na vyjádření pojišťovny. „Největší škody byly na porostech. Co se týče domů, tak to byla jedna tato bytovka, pak byly poškozeny zahradní domky a někde to pocuchalo tašky na střeše,“ doplnila Sihlovcová. Na místě zůstává jednotka dobrovolných hasičů, dodala.

V obci Křešice na Litoměřicku odklízeli vyvrácené stromy celý víkend. Některé spadly také na cyklostezku, jiné se opřely o domy. „Teď čekáme na likvidátory. Jsou poškozené štíty domů a někde spadané tašky, ale hasiči i místní to zvládli vlastními silami,“ uvedl starosta Michal Mančal.

Video
Video se připravuje ...

Obloha před bouří nad Dobřany na Plzeňsku Čtenářka Blesku

Fotogalerie
56 fotografií