Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

Žena si drží špíček na břichu a v ruce má ananas staras / Shutterstock.com

Potřebujete shodit nějaké to kilo, jste bez energie a váš metabolismus nejede naplno? Nemusíte hned sahat po „zázračných“ doplňcích stravy, ale stačí do svého jídelníčku zařadit potraviny, které fungují jako přírodní spalovače tuků. Zvýší energetický výdej, zlepší metabolismus a nabudí tělo ke spalování tuků jako paliva. Které pomocníky najdete v kuchyni nebo se vyplatí pro ně zajít do obchodu?

Přečtěte si také

Podpultový prodej, fronty na banány a ovoce jen na Vánoce. Nákupy za socialismu si dnes neumíme představit

Zelený čaj

O zeleném čaji je známo, že je to jeden z nejzdravějších nápojů vůbec. Je plný antioxidantů a užitečných látek, které na tělo působí jako elixír. Zelený čaj obsahuje kofein, který pomáhá při spalování tuků, stejně tak látku zvanou katechin, jež má za následek, že metabolismus jede na plné obrátky, a tedy více spaluje tuky.

Kupte si kvalitní zelený čaj a popíjejte ho během dne nebo si pořiďte zelený čaj v tobolkách (koupíte v každé lékárně nebo drogerii).

Uvařený zelený čaj v konvici a ve sklenici, sušený čaj v kalíšcích KMNPhoto / Shutterstock.com

Guarana

Semena zvaná guarana z paulinie nápojné, která je považována za posvátnou rostlinu, jsou původem z oblastí kolem Amazonky. Hlavní složky teobromin a teofylin regulují hladinu krevního tlaku, podporují nervovou činnost a působí proti zánětům v celém organismu. Nejvýznamnějším alkaloidem je kofein, jehož obsah je až 4× vyšší než v kávě. Guaranu lze koupit v každé lékárně ve formě kapslí, tablet nebo prášku.

Chilli papričky

Trávení urychlíme přidáním ostrého či pálivého koření do jídla, díky čemuž náš metabolismus pojede naplno. Chilli papričky tomuto efektu právem dominují. Skvělým pomocníkem je především látka kapsaicin, díky které se naše tělo zahřívá, a spalování tuků je tak účinnější až o 25 %. Chilli papričky můžete koupit buď celé, nebo jako mleté koření.

Tip: Věděli jste, že kajenský pepř není pepř, ale jde o odrůdu chilli papriček?

Chilli papričky v misce marcin jucha / Shutterstock.com

Ananas

Ananas obsahuje enzym nazývající se bromelin, který napomáhá ke štěpení bílkovin a jejich následnému vstřebávání. Je tedy takovým aktivátorem hubnutí a zrychlení metabolismu. Ananas mimo jiné prospívá střevům a chrání před škodlivými bakteriemi uvnitř trávicího traktu.

Kupte přírodní aktivátor hubnutí v akci

Skořice

Voňavý a účinný pomocník, díky kterému při pravidelné konzumaci dochází k odbourávání tuků. Zlepšuje spalování a podporuje krevní oběh. Pro kýžené účinky je zapotřebí konzumace minimálně tří gramů denně. Posypte si kávu, přidejte skořici do oblíbeného smoothie, ovesné kaše nebo si udělejte lahodný skořicový čaj.

Ovesná kaše posypaná skořicí, na ní jsou položené i svitky celé skořice NatalyaBond / Shutterstock.com

L-karnitin

L-karnitin je aminokyselina, kterou si tělo v určitém množství dokáže vyrobit samo. Zlepšuje transport mastných kyselin (tuků), a tím dochází ke spalování tuků a jejich přeměně na energii. Abyste pocítili pozitivní účinky, je třeba přijmout denně 2–⁠3 gramy.

Hlavními zdroji L-karnitinu jsou maso, ryby, plody moře, mléčné výrobky, ale také brokolice nebo avokádo. Ovšem množství je tak zanedbatelné, že L-karnitin nelze přijímat pouze z potravin. Jediná možnost, jak dostatek L-karnitinu do těla dostat, je koupit si kvalitní doplňky stravy.