Rusové udělali velkou chybu. Jejich vlastní zákopy explodovaly. Proč?

Válka na Ukrajině nás znovu a znovu překvapuje neschopností ruské armády. Tentokrát k posílení vlastních pozic použili pytle s výbušným dusičnanem amonným. Vysvětlíme, proč to pro Rusy skončilo tragicky.

Není to poprvé, co se Rusové projevili jako neschopní. Před nedávnem kopali v Červeném lese, což je nejvíce zamořená oblast černobylské vyloučené zóny, a někteří vojáci v důsledku toho onemocněli nemocí z ozáření.

Tentokrát se zdá, že ruští vojáci nechtěli naplnit pytle pískem potřebné pro zákopy a rozhodli se použít již naplněné pytle z nedalekého skladu. Ty byly naplněny výbušným dusičnanem amonným, což pro Rusy nedopadlo dobře, jak píše server Republic World.

Dusičnan amonný je běžná výbušnina

Dusičnan amonný, známý také jako dusičnan amonný, se používá v mnoha průmyslových odvětvích, od výroby výbušných náloží, jako je amonit, amonium nebo šnaiderit, až po zemědělství. Zde se používá pro svůj vysoký obsah dusíku a skutečnost, že se velmi snadno rozpouští ve vodě.

Samotný dusičnan amonný, pokud se do něj přidá palivo, však lze použít jako takzvanou výbušninu ANFO, jak ukázali američtí farmáři během velké hospodářské krize ve 30. letech 20. století, kdy raději vyhodili své farmy do povětří, než aby je odevzdali bankám.

Je však třeba poznamenat, že čistý dusičnan amonný potřebuje k výbuchu silnou rozbušku nebo alespoň velký požár, jak se stalo například v libanonském Bejrútu, kde výbuch asi 3 000 tun dusičnanu amonného způsobil požár v nedalekém skladu zábavní pyrotechniky. Pokud však dojde k jejímu výbuchu, následky jsou žalostné, protože se jedná o jednu z nejsilnějších výbušnin.

Na druhou stranu v případě válečných akcí běžná pušková munice nic nezmůže, ale protitanková zápalná nebo trasovací munice běžná v daných podmínkách může stačit. Detonace se spustí také při střelbě nebo přímém zásahu např. protitankovým granátem, minometem nebo dělostřeleckým granátem. Případně postačí bomba shozená např. letounem Bayraktar TB2.

Zdroj: republicworld.com