Roboti budou u operací častěji. Roboticky asistovaná operace urychluje hojení a dostává pacienty dříve domů

V tříleté studii, první svého druhu, odborníci z univerzity College London (UCL) a univerzity v Sheffieldu zjistili, že pacienti, kteří podstoupili roboticky asistovanou operaci rakoviny močového měchýře, se zotavili rychleji a vrátili se domů dříve než pacienti, kteří podstoupili otevřenou operaci, jak uvádí server The Guardian.

Roboticky asistovaná operace snížila pravděpodobnost opětovné hospitalizace na polovinu (52 %) a vedla k 77% snížení výskytu krevních sraženin ve srovnání s pacienty, kteří podstoupili otevřenou operaci. Studie probíhala od března 2017 do března 2020 a zúčastnilo se jí 29 chirurgů v devíti britských nemocnicích. Celkem 338 pacientů s nemetastazujícím karcinomem močového měchýře bylo rozděleno do dvou skupin, přičemž 169 pacientů podstoupilo roboticky asistované odstranění a rekonstrukci močového měchýře a 169 pacientů otevřenou operaci.

Vědci zjistili, že skupina pacientů s robotickou asistencí zůstala v nemocnici v průměru 8 dní ve srovnání s 10 dny ve skupině pacientů s otevřenou operací. Uvádějí, že se také snížil počet opakovaných přijetí do 90 dnů po operaci, a to na 21 % ve skupině s robotickou asistencí ve srovnání s 32 % ve skupině, která podstoupila otevřenou operaci. Při otevřené operaci pracuje chirurg přímo na pacientovi a taková operace zahrnuje velké řezy v kůži a svalech, ale při roboticky asistované operaci chirurgové vedou minimálně invazivní nástroje na dálku.

Nápadné snížení počtu krevních sraženin je nečekaným zjištěním, které ukazuje na bezpečnou operaci, při níž pacienti profitují z mnohem menšího počtu komplikací, dřívější mobilizace a rychlejšího návratu do normálního života.

Zdroj: theguardian.com