Archeologové našli tajemný kamenný kruh. V minulosti se zde prováděly rituály

V Castilly Henge byl nalezen zvláštní kamenný kruh, v němž se před tisíci lety odehrávaly rituální praktiky. Co o něm víme?

Slovo henge pochází z angličtiny a označuje prehistorické stavby, které mají obvykle kruhový tvar a průměr přes 20 metrů. Uprostřed takové stavby se nacházel rovný prostor s příkopem a celek byl obehnán valem. K tomuto typu staveb patří i slavný Stonehenge, který má však neobvyklou konstrukci díky umístění příkopu mimo val.

Henge, další prehistorická stavba

Objev v Castilly Henge byl učiněn na základě výzkumu oblasti postavené v pozdním neolitu, přibližně v letech 3000 až 2500 př. n. l. Podle badatelů byl kamenný kruh místem, kde se konala shromáždění a rituální činnosti. Dřívější zprávy však uváděly, že se v něm hrály středověké hry a že se používal během anglické občanské války, jak informuje server Smithsonian.

Místo mohlo v minulosti vypadat poněkud jinak, ale nepříznivé podmínky znemožnily shromáždit podrobné údaje o severní části kruhu. Je známo, že některé kameny byly odstraněny a přemístěny na jiné místo. Zbývající kameny mohly být uloženy do jam, v nichž byly dříve umístěny svisle.

Vícenásobné využití kamenného kruhu

„Výzkum v Castilly Henge nám umožnil lépe pochopit složitost tohoto místa a jeho význam pro tisíciletou historii Cornwallu. To nám pomůže při rozhodování o tom, jak památku spravovat a prezentovat, aby se z ní mohly těšit i budoucí generace,“ vysvětluje Ann Preston-Jonesová z Historické Anglie

Oválný kruh měří přibližně 68 metrů na délku a 62 metrů na šířku. Byl zapsán na seznam ohroženého dědictví Historické Anglie, protože jeho poloha ztěžovala ochranu území, neboť hradby a část vnitřního prostoru byly zarostlé křovinami. Tato vegetace byla odstraněna během konzervačních prací, ale organizace neplánuje další práce na tomto místě. Další informace o novém objevu by měly být zveřejněny ve zprávě, která bude zveřejněna později v tomto roce.

Zdroj: smithsonianmag.com