Až 9 milionů obětí ročně. To vše kvůli znečištění životního prostředí

Nejnovější poznatky o vlivu znečištění ovzduší na úmrtnost lidí jsou velmi znepokojivé. Vědci se domnívají, že jen v roce 2019 zabilo znečištění na celém světě přibližně 9 milionů lidí.

Zjištění, která si nechala vypracovat Globální aliance pro zdraví a znečištění se sídlem ve Švýcarsku, byla zveřejněna v časopise The Lancet. Z nich vyplývá, že znečištění životního prostředí je zodpovědné za přibližně 15 % všech úmrtí na celém světě. Podobné studie byly provedeny již v roce 2015, ale od té doby se struktura znečištění životního prostředí výrazně změnila.

Smog je jedním z největších nebezpečí spojených se znečištěním životního prostředí. Výzkum Globální aliance pro zdraví a znečištění však naznačuje, že jiné faktory mohou být ještě smrtelnější.

Z nejnovější zprávy se dozvídáme, že v posledních letech se zvýšil počet úmrtí způsobených toxickými látkami, jako je například olovo. Od roku 2000 vědci zaznamenali 66% nárůst počtu úmrtí spojených s tímto nebezpečím. To souvisí především s rostoucí industrializací a urbanizací.

Vědci je označují jako moderní rizikové faktory. Kromě pevných částic a rtuti poukazují také na znečištění ozonem, oxidy síry a dusíku, fosforem, plasty a odpady z ropného průmyslu. Významné jsou také pesticidy a chemický a elektronický odpad.

Nejvíce ohroženy jsou země s nízkým a středním příjmem na obyvatele. Právě tam je zaznamenáno až 92 % úmrtí způsobených znečištěním životního prostředí. Odborníci uvádějí, že znečištění ovzduší zabilo v roce 2019 6,7 milionu lidí. Dalších 1,4 milionu lidí zemřelo na kontaminovanou vodu, 900 000 na znečištění olovem a 870 000 na toxiny na pracovišti.

Výzkumníci upozorňují, že podobný počet úmrtí je způsoben pouze kouřením cigaret a pasivním kouřením. Překvapivě mnohem méně lidí umírá v důsledku dopravních nehod, AIDS, malárie, podvýživy nebo zneužívání alkoholu či drog. Zdůrazňují, že znečištění životního prostředí je v současnosti největší hrozbou pro lidstvo.

Zdroj: thelancet.com, gahp.net