Mutace, přenos, roušky i sezónnost. Roman Prymula detailně popsal opičí neštovice a vysvětlil, co může být zásadní problém

Epidemiolog Roman Prymula
Epidemiolog Roman Prymula
Foto: Profimedia
Michal Brož | Hlavní editor
[email protected]
Publikováno: 23. 5. 2022

Zatímco covid přestal být strašákem a dá o sobě možná opět vědět na podzim, objevila se nová hrozba v podobě opičích neštovic. V Česku zatím nebyl prokázán žádný případ, výskyt ale v posledních dnech ohlásilo několik evropských zemí, mimo jiné Velká Británie, Španělsko, Portugalsko či Německo. V čem se onemocnění liší od nákazy koronavirem a jestli se může objevit i v ČR, vysvětlil pro ŽivotvČesku.cz epidemiolog Roman Prymula (58).

Celý svět má velmi čerstvou zkušenost s mutacemi koronaviru, může se to do budoucna dít i s virem opičích neštovic?

Ono se zdá, že už k určité změně toho viru došlo, protože v minulosti byl naprosto nepravděpodobný přenos z člověka na člověka. V tuto chvíli je tento přenos zcela jasně potvrzen, protože se vyskytuje v celé řadě zemí, ta epidemiologická souvislost je naprosto zřejmá.

Šíření koronaviru je hodně závislé na ročním období, budou i v tomto opičí neštovice podobné?

U tohoto viru určitě nebude fungovat sezónnost jako třeba u covidu, protože dominantní přenos je prostřednictvím kontaminovaných předmětů, které se buď dostaly do kontaktu se sekretem z těch puchýřků, nebo přímým kontaktem, zejména sexuálním. K přenosu tak může docházet bez ohledu na to, jaké je sezónní období.

Roušky a respirátory tedy nebudou potřeba?

Při covidu člověk vydechuje infekční částice, kterými se může nakazit člověk, který je vdechne. Virus opičích neštovic se objevuje, jak už jsem zmiňoval, v tělesných sekretech a v těch puchýřcích na kůži, pro přenos je tedy nutný tělesný kontakt. Většina zachycených případů vykazuje kontakt prostřednictvím sexu mezi muži.

Je pravděpodobné, že se toto onemocnění v dohledné době objeví i v Česku?

V tuto chvíli se ukazuje, že v zemích nám nepříliš vzdálených včetně Německa už se tento virus vyskytl, a tak má tedy potenciál se šířit poměrně celosvětově. Logicky se tak může dostat i do České republiky. My máme jako jedna z mála zemí vakcínu proti pravým neštovicím. A přestože její účinnost za ty desítky let, co se pravé neštovice nevyskytují, mírně poklesla, tak je stále funkční a použitelná. V literatuře se uvádí, že vyvolává ochranu i proti těm opičím, protektivita je odhadována někde kolem 85 procent. V poslední době byla ve Spojených státech registrována i vakcína právě kombinovaná jak proti neštovicím lidským, tak opičím.  

Kteří lidé by se měli opičích neštovic nejvíc obávat?

V ohrožení jsou ti, kteří mají nějaký defekt imunity, spekulovat ale třeba o tom, jestli se to více týká určité věkové skupiny, bych nechtěl. Jsme v iniciační fázi, celosvětově je prvních zhruba sto případů a uvidíme, jakým způsobem bude docházet k nárůstům a jestli se podaří ty případy izolovat. Oproti covidu je tady mnohem nepříjemnější to, že ti lidé jsou, aniž to víme, infekční dlouho dopředu. Vzhledem k délce inkubační doby se nedaří vytipovat jejich kontakty včas, abychom to onemocnění izolovali. A to je nepochybně problém.  

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.