Ruský voják dostal u soudu v Kyjevě za zastřelení civilisty doživotí

foto Jednadvacetiletý seržant Vadim Šišimarin hovoří s tlumočnicí u soudu v Kyjevě, kde byl odsouzen na doživotí ruského vojáka za zastřelení neozbrojeného civilisty.

Kyjev/Moskva - Ukrajinský soud dnes odsoudil na doživotí ruského vojáka za zavraždění neozbrojeného civilisty, informovaly tiskové agentury. Soud v Kyjevě byl prvním procesem za válečné zločiny od začátku ruské invaze na Ukrajinu na konci února. Doživotí navrhl prokurátor. Obhájce uvedl, že se jeho klient proti rozsudku odvolá.

Jednadvacetiletý seržant Vadim Šišimarin byl shledán vinným, že 28. února na rozkaz jiného ruského vojáka zastřelil z okna auta dvaašedesátiletého Ukrajince ve vsi Čupachivka na severovýchodě Ukrajiny. Svou vinu přiznal hned v první den procesu.

Šišimarin v pátek soudu řekl, že svého činu lituje a že neměl v úmyslu zabít. "Lituji toho, co jsem udělal. Byl jsem v té situaci nervózní. Nechtěl jsem zabít," dodal mladý muž s oholenou hlavou. O den dříve vypověděl, že jednal na přímý rozkaz vystřelit na civilistu, aby neprozradil přítomnost ruských vojáků. "Nechtěl jsem ho zabít. Vystřelil jsem, aby mi (ostatní vojáci) dali pokoj," vypověděl.

Zakrátko poté se vozidlo s ruskými vojáky dostalo pod palbu a vojáci se rozhodli vzdát.

Soud podle listu Ukrajinska pravda odmítl tvrzení obhajoby, že Šišimarin jen plnil rozkaz. Ten totiž vydal voják, který nebyl Šišimarinovým velitelem, a sám rozkaz byl podle soudu zločinný. Ani projevená lítost se soudu nezdála upřímná. Šišimarina uznal vinným z porušení válečného práva a zvyklostí.

Vdova po Oleksandru Šapulinovi podle agentury Unian před soudem uvedla, že požaduje pro okupanta doživotí, ale že nebude proti, pokud ruského vojáka vymění za zajaté ukrajinské vojáky z oceláren Azovstal v Mariupolu. "Jestli (Šišimarina) vymění, a to i za naše obránce z Mariupolu, nebudu proti, budu pro," řekla.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, na jehož rozkaz válka proti Ukrajině před 89 dny začala, dnes ještě před vynesením verdiktu řekl, že Rusko bude hledat způsoby, jak pomoci vojákovi souzenému v Kyjevě. "Samozřejmě nás zajímá osud našeho občana," řekl Dmitrij Peskov podle agentury TASS. "Osud každého ruského občana má pro nás prvořadý význam," uvedl. Dodal, že Moskva bohužel prakticky nemá možnost, jak bránit zájmy vojáka na místě, protože ruské zastupitelské úřady na Ukrajině nefungují.

Ruské ministerstvo obrany se k případu dosud nevyjádřilo, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Moskva tvrdí, že ruští vojáci neútočí na civilisty a nemíří na civilní objekty, ačkoliv existuje množství důkazů svědčících o opaku. Dřívější obvinění ruských vojáků z válečných zločinů Moskva odmítala jako nepřátelskou propagandu a důkazy popírala jako zinscenované.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.04.2024 ČTK

Reklama

12°C

Dnes je úterý 16. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 8°C

Celá předpověď