Cyrrus (Cyrrus)
Investice  |  23.05.2022 09:42:12

Nervozita na trzích bude pokračovat, do popředí se dostávají obavy z ochabujícího globálního ekonomického růstu

  • SPX i SXXP během minulého týdne oslabovaly
  • SPX klesal již sedmý týden řadě, nejdéle od roku 2001
  • ECB vyostřuje rétoriku a výnosy 2Y bundů vyletěly nejvýše od konce roku 2011
  • Nervozita na trzích bude pokračovat, do popředí se dostávají obavy z ochabujícího globálního ekonomického růstu
  • Rizika v krátkodobém horizontu jednoznačně převažují, investiční banky snižují odhady na S&P 500
  • Čína: nejednotná pozice vlády znamená, že se plošných a robustních stimulů zřejmě nedočkáme
  • Výnosy amerických vládních bondů v uplynulém týdnu klesají – rotace z rizikových aktiv, obavy z ekonomického zpomalování
  • Krypto: stahování prostředků ze stablecoinů pokračuje, stres na US money marketu však nehrozí

Výhled

Futures zelené, asijské indexy převážně smíšené – pozitivní zprávou je, že Biden zvažuje zrušení některých cel na čínské zboží zavedených Trumpem

Trhy: obavy z ochabování růstu

Volatilita na akciových trzích přetrvává, index VIX se nachází mírně pod úrovní 30 bodů. V tuto chvíli zůstávají rizika asymetricky nakloněna směrem dolů. S&P 500 předvedl sedmý klesající týden v řadě. Takto dlouhou ztrátovou šňůru index naposledy zaznamenal v roce 2001. Obavám investorů stále vévodí obrat v politice centrálních bank. Nicméně někteří pozorovatelé se domnívají, že poklesy vstupují do další fáze a do popředí rizikových faktorů se derou obavy ze synchronizovaného globálního ekonomického zpomalení. Výsledky řetězců supermarketů Walmart a Target signalizují rostoucí pravděpodobnost stagflačního scénáře. Dalším významným zdrojem nervozity zůstává Čína a její drakonický přístup ke covidu. Další poklesy na indexech nelze vzhledem k převaze rizik a absenci krátkodobých růstových katalyzátorů vyloučit. Pro ukončení paniky na burzách je nezbytný hmatatelný důkaz, že kroky Fedu pomáhají a inflace se nachází na ústupu. Dílčí pozitivní zprávou je, že v tomto momentě většina investičních bank nepředvídá recesi v USA – věří tedy, že se Powellovi podaří zkrotit inflaci a zároveň doručit hladké ekonomické přistání.

Čína: nejednotná pozice vlády

Z Číny chodí smíšené zprávy. Během minulého týdne se někteří pragmatičtěji orientovaní členové establishmentu pokusili oznámit určité uvolnění v regulaci „platformové ekonomiky“ – tj. technologických firem. Nicméně druhé vládní křídlo, kladoucí důraz spíše na národní bezpečnost, upozornilo na nutnost omezit neřízenou expanzi kapitálu. Tato roztříštěná pozice vlády logicky komplikuje zavedení mohutných stimulů. Pozitivní zprávou je určité snížení sazby, od které se odvíjí hypotéky, o 15 bps na 4,45 %, což je výraznější redukce, než se předpokládala. I tak jde vidět, že jde o velmi adresné opatření s cílem zabránit kolapsu trhu rezidenčních nemovitostí. Tento krok signalizuje, že robustní stimuly nejsou pravděpodobné, což komplikuje ekonomický výhled největší asijské země.

Bondy

Výnosy amerických vládních bondů (UST) pokračují v poklesu – 10Y UST aktuálně nese méně než 2,8 %, což představuje sestup o více než 30 bps oproti letošním maximům. Za nižšími výnosy stojí eskalace averze k riziku. Investoři rotují z akcií do bezpečnějších bondů. Nižší výnosy vládních papírů taktéž zrcadlí obavy ze slabšího ekonomického růstu. Dochází k určitému zplošťování výnosové křivky – to je taženo snižováním delších výnosů (bull flattening). Do krátkého konce promlouvá výhled měnové politiky. Ve středu může dluhopisové výnosy ovlivnit zveřejnění zápisků z květnového zasedání Fedu. I tak se investiční banky přiklání názoru, že dluhopisové výnosy nadále porostou. Do konce roku by měl 10Y UST nést 3,3 %. Výnosům pomůže nahoru i nedostatečná poptávka ze strany zahraničních investorů – zejména japonských bank. Ty se do nákupů UST nepouští kvůli zvýšené volatilitě a příliš silnému kurzu dolaru.

Krypto

Krypto prozatím neprošlo zásadnějším zotavením. Nervozita kolem stablecoinů přetrvává a je patrný odliv prostředků z tohoto typu tokenů. Někteří investoři se obávají, zda outflow ze stablecoinů nemůže vyvolat systémových stres na americkém money marketu. Stablecoiny jsou totiž kolateralizovány různými instrumenty peněžního trhu – americké pokladniční poukázky nebo tzv. komerční papíry. Pokud by došlo na money marketu násilnějším pohybům (viz. např. epizoda stresu na US repo trhu na podzim 2019), mohlo by dojíít i k určitému rozšíření nervozity na akciový trh. Zatímco je pravděpodobné, že likvidace pozic v nejdůležitějších stablecoinech (např. Tether) by mohly vést k nárůstu výnosů instrumentů, peněžního trhu, nejsou celkové tržní kapitalizace stablecoinů tak významné, aby dokázaly spustit širší tržní stres.

ECB: jestřábí obrat

Klaas Knot, šéf nizozemské centrální banky pronesl, že ECB může přistoupit k hiku až o 50 bps, pokud si to okolnosti vyžádají. I tak zůstává takto razantní zvýšení spíše méně pravděpodobným scénářem. Podobné výroky však podtrhují fundamentální názorový obrat uvnitř frankfurtské instituce. Ta nyní chápe, že musí proti inflaci zakročit agresivněji, než se původně očekávalo. Drtivá většina představitelů rady guvernérů prosazuje hike o 25 bps na červencovém zasedání. Trh nyní věří scénáři, že se v eurozóně letos odehraje kumulativní zvýšení úroků o 100 bps. V reakci na měnící se rétoriku ECB letí prudce vzhůru výnosy krátkých eurových vládních bondů, které vykazují značnou citlivost vůči monetárnímu cyklu. Výnos dvouletého bundu se během minulého týdne přiblížil hranici 0,4 % a vyšplhal se tak na nejvyšší úroveň od konce roku 2011.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688