Export (export.cz)
Ze světa  |  23.05.2022 10:03:02

Lucembursko je průkopníkem těžby ve vesmíru, nabízí řadu pobídek

Lucembursko je první evropskou zemí (a druhou na světě), která nabízí právní rámec pro průzkum a využívání vesmírných zdrojů. Země se staví do pozice evropského hubu a nabízí také četné pobídky pro soukromé firmy.

Ilustrační foto Shutterstock

Pro účely využívání zdrojů z vesmíru ministerstvo hospodářství vypsalo podporu v rámci programu Fit 4 Start. Cílem je vybrat nejslibnější začínající podniky a umožnit jim přístup k financování v rané fázi a individuálnímu koučinku.

Součástí podpory vesmírného průmyslu je i pravidelná několikadenní konference Space Resources Week 2022 v Lucemburku, která spojuje vedoucí představitele z odvětví pozemních zdrojů, leteckého a kosmického průmyslu, finančních institucí, výzkumných ústavů a akademické obce. Jejím cílem je porozumět technickým a ekonomickým výzvám, v rámci možnosti využívat in-situ zdroje (ISRU) a vypracovat doporučení pro budoucí rozvoj tohoto odvětví špičkových technologií na podporu trvalé a udržitelné přítomnosti člověka na Měsíci i mimo něj. Konferenci pořádá Evropské centrum pro inovace v oblasti kosmických zdrojů (ESRIC) ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Lucemburskou kosmickou agenturou (LSA).

Česká republika v roce 2018 s Lucemburskem uzavřela memorandum o spolupráci v kosmickém výzkumu a využívání vesmírných zdrojů. Obě země jsou členy Evropské vesmírné agentury (ESA) a skutečnost, že v Praze sídlí Agentura EU pro kosmický program (EUSPA) činí Česko pro lucemburské partnery zajímavé mimo jiné z hlediska společných evropských programů.

U příležitosti této konference se na českém velvyslanectví v Lucemburku uskutečnil podnikatelský seminář pro české a lucemburské firmy. V rámci diskuze a výměně informací se akce zúčastnily české společnosti Huld (vesmírné a digitální systémy), TRL Space (komunikační a digitální systémy) a Stratosyst (satelity). Lucembursko reprezentovaly firmy Blue Horizon, GovSat, OHB LuxSapce, SES Techcom, GomSpace a Spire.

Barbora Pláničková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Lucemburku



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688