<

23 juniorek se těší na mistrovství světa do amerického Madisonu

Foto: Timo Mustonen, eyof2022.fi

Trenérský štáb české reprezentace žen do 18 let zveřejnil nominaci 23 hokejistek na mistrovství světa, které se koná netradičně v první polovině června v americkém Madisonu a na jeho předměstí v Middletonu.

Finální soupiska čítá tři brankářky a dvacet hráček do pole. Není v ní žádné překvapení, tímto směrem se česká sestava prakticky v průběhu celé sezony rýsovala.

Hlavní brankářskou oporou českého týmu by měla být Michaela Hesová, jež chytá v zámoří. Boj o zbývající dvě pozice vyhrály Barbora Dalecká s Denisou Dudkovou. Současně jde i o sázku na budoucnost, neboť všechny tři gólmanky jsou ročníku 2005 a mohou tedy jet i na příští šampionát.

Sestava v poli pak nabízí mix zkušeností s velmi dravým nastupujícím mládím. Věkové rozdíly by se letos měly stírat víc než kdy jindy, neboť i hokejistky, které ještě věkově patří do kategorie U16, prokazovaly během ročníku nadstandardní výkonnost.

Největší motivace ale požene hráčky, pro něž půjde o završení juniorské kariéry. Na poslední akci měla kapitánské céčko Lucie Gruntová, jejími asistentkami byly Andrea Trnková a Barbora Bartáková – právě toto trio by se mělo starat o chod kabiny. Zámořské zkušenosti dodají další tahounky Anna Jiřina Pavlasová a Markéta Mazancová.

Trnková byla u postupu seniorské reprezentace na olympijské hry. Ona i Pavlasová patří mezi kvalitní hokejové „obojživelnice“, které poslední dobou hrály v obraně, ale v případě potřeby zvládnou i útok. To může být pro tým citelné plus, když uvážíme, jak řadu šampionátů v posledních letech provázely různé zdravotní obtíže hokejistek.

Z dorazového ročníku 2004 figuruje v nominaci devět hráček. Sedm hráček v poli je o rok mladších; Natálie Brichová byla kapitánkou zlatého týmu na Evropském olympijském festivalu mládeže, Eliška Hotová s Annou Vaníčkovou naposledy hrály první obranu.

A ročník 2006? Ten dodá čtyři hráčky, které ale všechny umí být rozdílové. Obránkyně Klaudie Slavíčková je kometou posledních měsíců a útočnice Barbora Juříčková, Adéla Šapovalivová a Tereza Plosová stojí v tomto pořadí v čele produktivity osmnáctky! Dohromady letos posbíraly ve 14 utkáních 56 bodů.

Posledního mistrovství světa na přelomu let 2019 a 2020 se zúčastnily dvě hokejistky – Bartáková s Gruntovou. Třináct hráček slavilo letos v březnu zlato na zmiňovaném olympijském festivalu ve finském Kajaani, tři ze čtyř nejmladších zase v první polovině května došly na vrchol s šestnáctkou na Evropském poháru v Budapešti.

Trenéři Dušan Andrašovský s Martinem Pouskou zkrátka letos mají k dispozici tým, jenž by měl usilovat o medaili.

Na tu čekají juniorky osm let. Počínaje rokem 2016 už ani jednou nepostoupily mezi čtveřici nejlepších, vždy se jim stalo osudným čtvrtfinále, ale jednou musely hrát dokonce o záchranu.

Cesta k úspěchu povede ideálně přes prvenství v níže postavené skupině B, do níž Češky půjdou v konkurenci Švýcarek, Němek a Slovenek jako favoritky. Do čtvrtfinále postoupí první dva celky, zbylé dva budou hrát o záchranu.

Pokud česká děvčata nezaváhají, pak si to v klíčovém duelu pravděpodobně rozdají s Finkami nebo Švédkami. Těžko lze totiž předpokládat, že by někdo z evropských soupeřů ve skupině přemohl Spojené státy či Kanadu. Honba za cenným kovem ze známých důvodů ztratila tradičního účastníka, tedy Rusko.

Mistrovství světa se hraje v netradičním červnovém termínu proto, že jeho poslední dvě edice zrušil koronavirus. I tlak od účastnických zemí a také řady elitních světových hokejistek pomohl k tomu, aby ho Mezinárodní hokejová federace přece jen uspořádala a nezničila tak sny jedné generace mladých hráček.

České reprezentantky se sejdou v sobotu 28. května v Třemošné, kde budou čtyři dny trénovat. 1. června odletí do Spojených států. Před startem turnaje by měly absolvovat přípravný duel se Švédkami, do šampionátu pak vstoupí v pondělí 6. června bitvou proti Slovenkám, které v osmičce účastníků nahradily Rusky.

V základní skupině bude domovem českého týmu Middleton. A když to půjde dobře, poslední tři hrací dny stráví hokejistky naopak v hlavním dějišti Madisonu.

Nominace ženské osmnáctky na MS

Brankářky:
Barbora Dalecká (Chrudim), Michaela Hesová (BK Selects Academy, USA), Denisa Dudková (Litoměřice).

Obránkyně:
Eliška Hotová, Beáta Narovcová (obě Příbram), Anežka Hračová (Prostějov), Tereza Mašková (Pilsen Wolves), Anna Vaníčková (Žebrák), Klaudie Slavíčková (Louny), Anna Jiřina Pavlasová (Northwood Huskies, USA), Andrea Trnková (Choceň), Karolína Veverková (Kadaň).

Útočnice:
Adriana Dubová (Chrudim), Barbora Bartáková, Tereza Pištěková (obě Příbram), Barbora Juříčková (Vítkovice), Natálie Brichová (Kutná Hora), Adéla Šapovalivová (Beroun), Tereza Plosová (Liberec), Dominika Malicka (Český Těšín), Petra Matějová (Vsetín), Markéta Mazancová (Vermont Academy, USA), Lucie Gruntová (Klášterec nad Ohří).

Náhradnice:

Brankářka: Natálie Prouzová (Nový Bydžov). Obránkyně: Lucie Velinská (Rovaniemi, Finsko), Adéla Wojnarová (Poruba), Tereza Vališová (Břeclav). Útočnice: Nicol Příhodová (Sparta Praha), Anežka Čabelová (Český Krumlov), Zikmunda Mazancová (Kaufbeuren, Německo), Adéla Vrhelová (Bílina).

Realizační tým:

Manažerka: Markéta Mlíkovská
Hlavní trenér: Dušan Andrašovský
Asistent trenéra: Martin Pouska
Trenér brankářek: Václav Vacek
Lékař: MUDr. Radim Jünger
Fyzioterapeutka: Tereza Kraváková
Kondiční trenérka: Zuzana Maňasová
Kustod: Marcel Krejsa

Program MS žen do 18 let 2022

Skupina A (LaBahn Ice Arena, Madison): USA, Kanada, Finsko, Švédsko
Skupina B (Bob Suter’s Capitol Ice Arena, Middleton): Česko, Švýcarsko, Německo, Slovensko

Pondělí 6. června:
23:00 Slovensko – Česko (sk. B)
23:00 Kanada – Finsko (sk. A)

Úterý 7. června:
3:00 Švýcarsko – Německo (sk. B)
3:00 Švédsko – USA (sk. A)
23:00 Česko – Německo (sk. B)
23:00 Kanada – Švédsko (sk. A)

Středa 8. června:
3:00 Švýcarsko – Slovensko (sk. B)
3:00 USA – Finsko (sk. A)

Čtvrtek 9. června:
23:00 Česko – Švýcarsko (sk. B)
23:00 Finsko – Švédsko (sk. A)

Pátek 10. června:
3:00 Německo – Slovensko (sk. B)
3:00 USA – Kanada (sk. A)
23:00 1. zápas o udržení (Middleton)
23:00 1. čtvrtfinále (Madison)

Sobota 11. června:
3:00 2. čtvrtfinále (Madison)

Neděle 12. června:
21:30 1. semifinále (Madison)
21:30 2. zápas o udržení (Middleton)

Pondělí 13. června:
1:30 2. semifinále (Madison)
1:30 zápas o 5. místo (Middleton)
21:30 3. zápas o udržení (Middleton)
22:30 zápas o 3. místo (Madison)

Úterý 14. června:
2:30 finále (Madison)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Wisconsinu je o sedm hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz