INZERCE

Raketomet RM-70 je užíván mimo jiné i v Indonésii. Foto: Ministerstvo obrany Indonésie

Ukrajinci nasadili do bojů s Rusy české raketomety na Tatrách. Jsou lepší než ruské Grady

Ukrajinská armáda podle serveru nasadila podle ukrajinského serveru Defense Express do bojů s invazními vojsky Ruska raketomety z České republiky. Informoval tom ukrajinský server Defense Express. Český RM-70 má díky podvozku Tatra značnou výhodu oproti BM-21 Grad MLRS, hodnotí server. Raketomet je určen k provádění soustředěných paleb na větší prostory jednotnými raketovými tříštivotrhavými náboji.


Ozbrojené síly Ukrajiny používají aktivně český 122milimetrový raketomet RM-70. Svědčí o tom zvýšený počet videí natočených ukrajinskými stíhačkami.

„Informace o tom, že se tato vozidla dostala k ozbrojeným silám Ukrajiny, se objevila zhruba před měsícem, nicméně žádné další informace ohledně počtu vozidel nebo jejich modifikace nebyly poskytnuty,“ napsal server Defense Express.

Přestože ráže raket RM-70 a BM-21 je stejná, český raketomet má oproti ruskému některé zvláštní výhody.

Především podvozek, který byl v 60. – 70. letech minulého století změněn z Uralu-375 na Tatru 813 Kolos. Už pouhá výměna třínápravového podvozku za podvozek 8×8 s lepším motorem přinesla českému raketometu oproti ruskému zjevné výhody.

„A hlavně to umožnilo umístit systém automatického nabíjení celého nákladu. K tomu je mezi kabinou a vodiči umístěno dalších 40 raket. K opětovnému nabití raket se odpalovací zařízení otočí o 180 stupňů a nové střely se tlačí hydraulickým systémem. Doba takového nabíjení trvá několik minut, zatímco ruční nabíjení BM-21 trvá klidně hodinu,“ zmiňuje server.

Tato skutečnost výrazně zkracuje interval mezi salvami, což je při moderním protibaterijním boji nesmírně důležité, dodává server.

Raketomet RM-70 na podvozku Tatra 813 Kolos. Foto: Tatra Club

Raketomet byl vyřazen z výzbroje AČR ke konci roku 2010.

122milimetrový raketomet vz. 70 je dělostřelecká reaktivní čtyřicetihlavňová zbraň bez zpětného rázu, s lehce pancéřovanou kabinou pro obsluhu, na podvozku T-813.

Vzhledem k velké přepravní rychlosti, dobrým manévrovacím schopnostem a průchodivosti v terénu se jedná o mohutný mobilní prostředek pro boj s palebnými prostředky protivníka.

Umožňuje vést palbu salvami i jednotlivými ranami. Základním způsobem použití zbraně je vedení nepřímé střelby.

Raketomet je určen k provádění soustředěných paleb na větší prostory jednotnými raketovými tříštivotrhavými náboji.

Je charakteristický velkou mohutností palby, tzn. až 256 kg trhaviny při odpálení jedné salvy – 40 nábojů).

Mezi hlavní úkoly plněné rychlou a účinnou střelbou na kryté i nekryté plošné cíle patří ničení záloh protivníka, ničení a umlčování palebných prostředků a bojové techniky a boj s ostatními cíli a objekty protivníka v rozsahu palebných možností zbraně.

Dostřel: 20 kilometrů
Maximální rychlost: 80 km/h
Brodivost: do 1 400 mm
Obsluha: 4 osoby
Vezená munice: 80 kusů
Výzbroj k ochraně raketometu a obsluhy: 1 ks UK vz. 59, 4 ks Sa vz. 58V, 1 ks RPG-7.

(hrb)